Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Civilizaţie în pandemie

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 23 octombrie 2020

Când scriu textul de faţă, e o dimineaţă friguroasă de octombrie și e prima zi în care masca e obligatorie, în București, și în spaţiile deschise.

image-from-rawpixel-id-2310145-jpegCu toate astea, în drumul spre serviciu, în centrul orașului, văd puţini oameni cu mască. O observaţie asemănătoare o face o colegă, despre zona Victoriei. Ar trebui să fie altfel, presupunând că suntem într-o zonă „civilizată”. Ar trebui, poate, să definim ce înseamnă civilizaţie.

Drumurile mele mă duc uneori în zone considerate „necivilizate”, cum e cartierul Ferentari. În traducere liberă, în zone mai sărace. Ciudat, dar toţi oamenii pe care îi văd pe calea Ferentari, Veseliei, străduţe adiacente, poartă mască încă dinainte de a fi obligatorie.

Aţi observat că oamenii străzii au măști? Murdare, probabil compromise ca protecţie, dar au măști. Observaţia mea nu are valoare
statistică, doar omenească.

Încerc, în drumul meu ultracentral spre serviciu, să mă abţin de a-i apostrofa pe cei fără măști. Tentaţia e foarte mare, dar disonează cu personalitatea mea: eu nu apostrofez oameni.

Nu am atât de mult simţ civic, sunt introvertit și, mai ales, nu cred că aș putea pune problema astfel încât să obţin un răspuns pozitiv, o adevărată responsabilizare a cetăţeanului cu care vorbesc.

Mai curând se va enerva și voi contribui la demotivarea lui. E treaba forţelor de ordine să asigure respectarea regulilor. Nu că aș iubi ideea
patrulării în forţă a Bucureștiului.

Dacă ar fi după mine, aș însărcina poliţiștii să împartă
măști celor care nu au, pe stradă. Nu știu dacă ar funcţiona, dar mă gândesc la diferenţele dintre Victoriei și Ferentari.

O zonă bogată, cu corporaţii și instituţii ale Statului, și o zonă cu locuitori de la foarte săraci la obișnuiţi, cu o rată mai mare a crimelor, consumului de droguri, bolilor, dramelor în general.

Sper că poartă mască din bun simţ, dar cred că o poartă pentru că sunt obișnuiţi să asculte măcar în aparenţă. În timp ce
„civilizaţii” încă nu știu ce să facă cu libertatea pe care un trai mai bun
le-a dat-o.

Nu există explicaţii simple privind complianţa oamenilor la regulile colective. Nu suntem un oraș de proști, suntem o masă foarte eterogenă de oameni, cu concepţii și reacţii foarte diferite la: autorităţi și Stat (respect, teamă, revoltă, indiferenţă), ethosul pandemiei (ce credem, ce sperăm, cât ne afectează), familie, propriile domicilii.

E complicat și nu e timp să înţelegem de ce. Dar e timp să nu ne urâm sau dispreţuim unii pe alţii, chiar și când e foarte tentant să ne așezăm în tranșee adverse și pline de autolegitimitate.

Etichete: purtare masti masti de protectie COVID-19 vlad stroescu purtare masti masti de protectie COVID-19 vlad stroescu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.