Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Clarificări necesare

Viața Medicală
Serviciul de presă al MS vineri, 26 februarie 2010

    Este regretabil că, în această perioadă dificilă pentru sistemul sanitar, contrar rolului său, Ministerul Sănătăţii este obligat să răspundă la unele informaţii eronate şi tendenţioase, vehiculate, îndeosebi, prin mass-media. Din respect pentru publicul care are dreptul la o informare corectă, vă transmitem, spre difuzare, următoarele date profesionale: (...)

1) Raportările zilnice privind numărul cazurilor de gripă diagnosticate cu A/H1N1, respectiv decesele înregistrate sunt prezentate cu intenţia de a informa permanent populaţia despre această epidemie şi nu de a o dezinforma; 2) Vă informăm că toate cele 6.999 de cazuri de îmbolnăviri cu infecţia A/H1N1 au fost confirmate în urma unei metodologii standard utilizate la nivel european; 3) Confirmarea infecţiei gripale A/H1N1 a avut loc în laboratoare acreditate, prin metoda şi tehnica de laborator RT-PCR, recomandată de comunitatea europeană şi utilizată în toate ţările Uniunii Europene; 4) În situaţia unui deces, în afară de testarea probelor biologice recoltate la internare, în timpul vieţii pacientului, sunt recoltate, conform unei metodologii standard, probe de laborator din ţesuturile persoanelor decedate şi trimise într-un singur laborator acreditat. Din aceste ţesuturi se fac determinări virusologice şi histopatologice. Menţionăm că diagnosticul histopatologic pune în evidenţă leziunile microscopice ale efectelor infecţiei şi nu virusul. Virusul este evidenţiat la nivelul ţesuturilor prin RT-PCR; 5) Din numărul de 122 de persoane confirmate cu A/H1N1 decedate s-au putut efectua necropsii, cu acordul familiei, la 98 de pacienţi, celelalte 24 de familii refuzând necropsia. Acest fapt nu schimbă cu nimic diagnosticul final; ca urmare, în prezent, România figurează la forurile internaţionale cu 122 de decese confirmate cu A/H1N1. În multe ţări se utilizează aceeaşi metodologie de diagnostic.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.