Newsflash
OPINII

CMR poate sancţiona răspândirea de „fake news”

de Drd. Rareș Voroneanu - iul. 2 2021
CMR poate sancţiona răspândirea de „fake news”

Acum nu foarte mult timp, citeam în presă despre problema răspândirii unor „fake news” chiar de personalul medical. Poate CMR să sancţioneze astfel de fapte? Da, poate!

fakenewsChiar dacă libertatea de exprimare este un drept consacrat de Constituţie, este nevoie de echilibru: suntem în „stare de alertă”, există posibilitatea restrângerii unor drepturi fundamentale.

Impactul pe care profesioniștii din domeniul medical îl au atunci când răspândesc informaţii false este unul foarte puternic, așa încât organizaţia poate decide să sancţioneze comportamentele care afectează sănătatea publică.

Problema este și mai gravă atunci când se instigă la nerespectarea lor, în evaluarea sancţiunii putând fi luat în seamă și prejudiciul produs ca urmare a unei astfel de fapte. CMR are, de asemenea, sarcina de a elabora și adopta Statutul propriu, precum și Codul de deontologie medicală.

Fiecare profesie trebuie să aibă o serie de reglementări bine definite, astfel încât exercitarea activităţii membrilor din interiorul ei să fie una unitară. Statutul, de exemplu, cuprinde reguli privitoare la dobândirea calităţii de membru, drepturi și obligaţii, organele de conducere ale acestei instituţii și așa mai departe.

Pe de altă parte, Codul de deontologie medicală stabilește o serie de principii generale, informaţii legate de independenţa profesională a medicului și responsabilitatea acestuia, aspecte privitoare la secretul medical și așa mai departe. Fiecare abatere de la normele stipulate în Codul de deontologie medicală poate fi sancţionată de CMR.

Rolul acestei instituţii în viaţa medicilor este unul foarte important. Organizaţia nu doar sancţionează faptele care sunt împotriva conduitei impuse, ci și apără acei profesioniști ai medicinei care sunt în situaţii dificile și ale căror drepturi nu sunt respectate de alte organisme, instituţii ori autorităţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe