Newsflash
OPINII

Combaterea obezității la copii

de Dr. Cristian TEODORESCU - feb. 5 2016
Combaterea obezității la copii
     Trăim în secolul vitezei, al celor mai importante descoperiri din toate timpurile și, totuși, cădem victime ale propriei evoluții. Supranumită „boala secolului“, obezitatea afectează milioane de oameni din întreaga lume. Datele Organizației mondiale a sănătății (OMS) estimează că, în 2014, aproximativ 41 de milioane de copii cu vârste sub cinci ani erau afectați de această patologie. Impactul pe care creșterea în greutate și obezitatea îl au asupra copiilor a determinat Comisia pentru combaterea obezității infantile (ECHO) a OMS să realizeze un raport în acest sens. Înființată în 2014, cu scopul revizuirii unor lacune în strategiile deja existente, comisia a inițiat un set cuprinzător de recomandări, în vederea eradicării obezității la copii și adolescenți.
     Omul modern trăiește într-o societate dominată de marketing. Mulți copii se confruntă cu un dezechilibru energetic datorat consumului de alimente ultraprocesate, energizante dar sărace în nutrienți, ieftine și ușor de preparat. În 2015, una dintre prioritățile Organizației națiunilor unite a fost prevenția și controlul bolilor netransmisibile și, cu precădere, al obezității. Majoritatea copiilor supraponderali și obezi sunt din țările slab sau moderat dezvoltate. Necesitatea scăderii ratei de morbiditate și mortalitate, precum și reducerea efectelor negative fizice și psihosociale ale obezității la copii, acoperă o mare parte a concluziilor raportului.
     Prima recomandare a raportului prevede punerea în aplicare a unor ample programe de promovare a consumului de alimente sănătoase și a reducerii consumului celor nesănătoase ori a băuturilor îndulcite, la copii și adolescenți. Câteva soluții pot fi impunerea unor taxe pentru băuturile care conțin zahăr sau elaborarea unor profiluri nutritive pentru identificarea alimentelor nesănătoase. Totodată, se recomandă o colaborare internațională, cu scopul reducerii impactului politicilor de marketing transfrontalier al acestor alimente, dar și pentru sprijinirea accesului comunităților dezavantajate la mâncare sănătoasă.
     Statisticile arată că 81% din adolescenți nu urmează un stil de viață sănătos, cu un program zilnic de 60 de minute de exerciții fizice. Astfel apare necesitatea unor programe extensive de promovare a sportului și reducere a sedentarismului. Este recunoscut faptul că activitatea fizică este asociată cu scăderea riscului de boli cardiovasculare, diabet sau cancer și îmbunătățirea capacității de învățare.
     Preocupările privind starea de sănătate a copiilor trebuie să existe încă dinainte de naștere. În acest sens, îngrijirea pe care o femeie o primește înainte, în timpul și după naștere poate avea consecințe asupra dezvoltării ulterioare a copilului. Îmbunătățirea ghidurilor de prevenție a bolilor netransmisibile în perioada dinainte de concepție sau antenatală implică diagnosticul și managementul hiperglicemiei și al hipertensiunii arteriale, supravegherea creșterii în greutate din timpul nașterii, acordarea de sfaturi părinților înainte de concepție și pe parcursul sarcinii ori evitarea obiceiurilor vicioase. Alăptarea la sân are de asemenea un rol important și este aflată în strânsă legătură cu dezvoltarea generală a copilului.
     Deprinderea unui stil de viață sănătos se face încă de la vârste fragede. O atenție deosebită trebuie acordată îndrumării copiilor privind o dietă corespunzătoare, respectarea orarului de somn și practicarea activităților fizice. Un loc bine stabilit în acest sens îl ocupă școala, prin instruirea elevilor și includerea în programa școlară a unor lecții de nutriție și educație sanitară, eliminarea vânzării în instituții a sucurilor și alimentelor fără valoare nutritivă, asigurarea accesului la apă potabilă și oferirea, în cantine, a unor meniuri sănătoase.
     Măsurile comisiei pentru combaterea obezității infantile iau în considerare respectarea dreptului copiilor de pretutindeni la sănătate și necesitatea unei abordări la nivel global a acestei probleme, cu angajamentul decidenților, părinților, societăților civile, instituțiilor academice și sectorului privat. Cele mai vulnerabile sunt țările defavorizate, cele mai afectate de altfel, iar acoperirea echitabilă cu măsuri preventive pe tot globul este esențială. Comisia susține implicarea politică și financiară în combaterea malnutriției în toate formele sale și în reducerea mortalității premature, în boli netransmisibile. Accesul oamenilor la programe educaționale și preventive, de diagnostic și tratament, pe tot parcursul vieții, rămâne în responsabilitatea serviciilor de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe