Newsflash
OPINII

Competenţa ultragiată

de Dr. Sebastian NICOLAU - feb. 8 2012
Competenţa ultragiată
   Anul 2012 a debutat cu un moment nefast pentru sistemul de sănătate. Legea destinată domeniului, publicată – din dispoziţia oficială – pe site-ul Ministerului Sănătăţii, cu intenţia de a fi dezbătută de specialişti şi de opinia publică, a sucombat înainte de a se naşte. O controversă caracterizată prin măsuri necontrolate între şeful statului şi unul din artizanii sistemului de urgenţă integrat, subsecretarul de stat Raed Arafat, s-a soldat cu demisia acestuia din urmă din funcţia deţinută.
   Simpatia, poate şi preţuirea muncii demisionarului în ochii opiniei publice au determinat reacţii vehemente de stradă, în primul rând la Târgu Mureş, unde medicul demisionar şi-a reluat cu înţelepciune locul de muncă deţinut anterior. Dar, acolo, apărarea punctului său de vedere în controversa iscată la mânie (ah, prost sfetnic a fost, este şi va fi mânia vanitoşilor!), au luat-o, umăr lângă umăr, românii şi maghiarii laolaltă. Acesta este, de fapt, adevărul despre care s-a vorbit prea puţin, fiind inconfortabil. În aceste condiţii, şeful statului a ordonat primului ministru retragerea de pe site a legii, mai ales că, între timp, mişcări de tipul celor de la Târgu Mureş se declanşaseră în întreaga ţară.
   Imediat însă, după retragerea primei legi, oarecum surprinzător, şeful guvernului a anunţat intenţia de a demara întocmirea unei alteia, care să rezulte dintr-o largă consultare, în primul rând cu specialiştii din sistem, dar şi cu reprezentanţi din domenii complementare, cei ai organizaţiilor pacienţilor, ai societăţii civile etc. Este greu de înţeles această mişcare rapidă, care a dus la revenirea asupra unor numiri şi revocarea lor penibilă, odată cu reîncadrarea ca demnitar a medicului Raed Arafat. Între timp, odată cu aparenţa stingerii treptate a episodului legii sănătăţii, mişcările contestatare s-au extins în peste 60 de localităţi din ţară.
   Ne preocupă însă, în cel mai înalt grad, cu totul altceva. Legea anulată de pe site a fost redactată de anumite persoane, cărora, de altfel, şeful statului le-a mulţumit public. Se pune însă o întrebare elementară: ce calificare medicală au avut aceştia, dacă la o nouă „ediţie“ a legii este nevoie de consultarea competenţelor reale, adică a celor ce trăiesc şi profesează ca medic de familie, medic de spital, medic în serviciile de urgenţă, chiar manageri de practică medicală îndelungată la patul bolnavului sau în medicina preventivă. De unde, oare, această aroganţă birocratică, exprimată prin credinţa că administratorii şi consilierii, ca şi comisiile parlamentului s-ar putea substitui competenţelor? Nu ne-am vindecat, după două decenii şi mai bine, de elementul politic, apartenenţa partinică şi fetişul orb că abia după deţinătorii funcţiilor trebuie consultaţi specialiştii domeniului? Această obstinaţie păgubitoare, inversând premeditat ordinea firească a lucrurilor, s-a dovedit – şi în cazul legii sănătăţii – că aduce eşecuri cu consecinţe imprevizibile…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe