Newsflash
OPINII

Complicitate asumată

de Dr. Virgil RĂZEŞU - apr. 17 2020
Complicitate asumată

Ca un buzdugan arată inamicul nostru, cu prelungiri pe toată suprafaţa. Deși este creditat cu o mortalitate redusă, de 3%, SARS-CoV-19 are alte proprietăţi care ne dau bătăi de cap.

Plecare din aeroportul din ClujPandemia actuală este marcată de o capacitate de difuziune fără egal, care nu lasă prea multe teritorii indemne de boală și niciun domeniu de activitate umană neafectat.

SARS-CoV-2 zdruncină omenirea din temelii, omul fiind incapabil de a-i opune o rezistenţă activă oricât de neînsemnată, singura posibilitate de a-i supravieţui fiind fuga din calea lui.

Mult mai nefaste decât mortalitatea vor fi însă efectele generale dezastruoase, cu precădere economice. Spectrul foamei, de amploare mondială, întrezărit la orizont nu este o simplă
fantezie. 

Actuala pandemie marchează ora „zero” a omenirii. Lumea trebuie regândită și reconstruită din temelii. Omenirea nu se mai poate întoarce la vechile canoane depășite, la uriașele discrepanţe între diversele categorii de cetăţeni ai lumii.

Toţi reprezentanţii societăţii trebuie să dea și să primească, proporţional cu propria
contribuţie la binele general.

„Minuni în vremea noastră/ Nu văd a se mai face”, așa grăia poetul Grigore Alexandrescu. Pe vremea lui.

La vremea noastră, minunile sunt la ordinea zilei, se fac chiar sub ochii noștri, cu concursul și sub oblăduirea unora dintre noi, ba și în dispreţul bunului simţ, al spiritului civic și al unei sfidări grosolane.

Ce exemplu mai grăitor ne pot oferi societatea și administraţia noastră decât ceea ce s-a petrecut joi, 9 aprilie? Multe avioane charter au plecat către Germania, de pe aeroporturile din Cluj și Sibiu. Erau încărcate cu români care mergeau la munci agricole.

Cum de nimeni n-a luat atitudine faţă de această anomalie? Cum de președinţi de ţară, politicieni și guvernanţi nu s-au sesizat că spaţiul aerian al ţării ţine de siguranţa naţională?

Spaţiu care nu poate fi lăsat la cheremul și bunul plac al unui slujbaș
al locului, liber să decidă după bunul plac.

Mai mare rușine nici că se poate! Nu este un caz oarecare, nu seamănă cu nu știu ce individ care-și părăsește casa să-și cumpere ţigări sau o doză de bere fără să fi semnat declaraţia pe proprie răspundere sau cu altul aidoma, care se alege cu o amendă.

Este vorba de o complicitate asumată, prea vizibilă ca să poată fi ocolită și ascunsă sub preș. Oamenii aceia veniţi la Cluj și Sibiu au străbătut zeci și sute de kilometri, mânaţi de nevoie.

Au călătorit cu autobuzele. Au trecut prin zeci de filtre. Nu existau motive să le fie blocat drumul? Cu siguranţă că aveau un ausweis, o parolă de liberă trecere.

Odată ajunși pe aeroporturi, cum s-au respectat normele impuse de ordonanţele militare? Severe și restrictive doar pentru prostime și neputincioși.

Abia seara târziu, post-festum, ministrul Vela a schiţat niște scuze anemice pentru evenimentele petrecute la Cluj. Cu o seninătate angelică, a reiterat asprimea propriilor ordonanţe militare. Cam puţin.

Prim-ministrul și-a făcut și el datoria din vârful buzelor, a făcut o vagă aluzie, suficientă să înţeleagă tot prostul, și a dat-o la întors cu contractele în derulare sau
întrerupte.

Nu mă duc cu gândul la telefoanele roșii care au zbârnâit ca să împlinească nevoile acute ale unei doamne prea suspuse, aflată la ananghie, dar drumul către ele este prea direct ca să poată fi înăbușit.

La vremea bilanţurilor, fiţi siguri că românii vor fi arătaţi cu degetul că au adus și au împrăștiat virusul ucigaș, cu ausweis-uri măsluite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe