Newsflash
OPINII

Compromisurile rezidenților

de Dr. Ioana MORARU - dec. 18 2015
Compromisurile rezidenților
     Primul an de rezidențiat se încheie și nu pot să realizez cum a trecut atât de repede, dar cred că pot da câteva sfaturi viitorilor colegi rezidenți.
     Dacă vă alegeți o specialitate care să vă placă, sunteți printre cei norocoși. Dacă aveți norocul sau inspirația să vă găsiți și un medic formator care să vă placă și cu care să vă înțelegeți, veți crește foarte mult, atât pe plan profesional, cât și personal. Contează foarte mult mediul în care lucrezi și modul în care te adaptezi la rutina zilnică din clinică.
     În prima zi, rezidenții de anul I se cunosc după fața speriată și atitudinea de pui de pisică abandonat. Nu vă faceți griji, toți am trecut pe acolo – mediu nou, colegi noi, formatori noi, statut nou. În primele săptămâni veți fi preocupați de hârțoage – acel veșnic chin al rezidentului mic. Veți învăța cum se completează corect foaia de observație, cum se scriu analizele, epicriza, scrisoarea medicală etc. Veți greși, veți rupe multe foi, veți pune multe întrebări. Căutați un rezident mai mare, răbdător, pe care să îl puteți bate la cap cu astfel de probleme. Contează foarte mult să reușiți să descurcați hățișul birocratic. Odată depășit acest moment, veți avea mai multă încredere în voi și veți putea să vă concentrați mai bine asupra cazului, fără să transpirați în fiecare moment. Notați pe o agendă fiecare amănunt, pentru că o să aveți capul vraiște; afluxul de pacienți în clinici este copleșitor.
     Urmează alt chin, gărzile. Acum nu mai sunteți studenți, sunteți rezidenți și inevitabil aveți răspunderi, chiar dacă sunt minore la început. Nu vă panicați. Oamenii în urgență sunt agresivi, vă cer investigații și analize pe un ton nu tocmai prietenos. Primele gărzi vor fi groaznice. Până căpătați experiență, o să vă tot deranjați colegii mai mari și medicii specialiști. Este normal, asta trebuie să faceți. Sunteți în clinică pentru a învăța.
     Acum câteva zile, o colegă mai mare, proaspăt specialist, ne împărtășea o informație aflată la cursul de bioetică: singura situație în care rezidentul poate fi tras la răspundere este aceea în care el nu anunță un superior când observă sau află ceva nou despre pacient. Așa că, după ce faceți consultările, anamnezele și monitorizați pacientul, trebuie să comunicați orice detaliu pe care îl observați și care vi se pare că nu e în regulă legat de caz. Spuneți-i medicului îndrumător, chiar dacă vi se pare că este un detaliu minor. Rezidentul are mai mult timp de petrecut cu pacientul decât specialistul. Nu vă lăsați copleșiți de rușine sau de teamă. Observați ceva ce vi se pare relevant? Atunci mergeți și spuneți-i medicului cu care lucrați. Poate acesta vă ceartă că îl bateți la cap cu prostii. Atunci, explicați-i de ce vi se pare relevantă informația, care e argumentul vostru. Uneori veți avea dreptate, alteori nu. Aveți voie să spuneți prostii, pentru că sunteți într-o instituție de învățământ și nu aveți deloc experiență. Cu toate acestea, veți fi uimit câte informații date dispărute printre sinapsele creierului post-ECN vor ieși la suprafață și vă veți aminti lucruri pe care nu credeați că le veți mai folosi vreodată.
     Trecând peste neajunsurile financiare, peste lipsa de resurse în spitale, peste veșnicele orgolii între specialiști, specialități și chiar între rezidenții mai mari, primul an de rezidențiat este frumos și vă definește optica pe care o veți avea asupra specialității alese.
     Poate că v-ați dorit neapărat să fiți, de exemplu, cardiologi, dar mediul este ostil și nu vă puteți integra în colectiv sau în rutina specialității, așa că aceasta ajunge să nu vă mai placă. Este normal; probabil mai sunt colegi în situația voastră. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să aveți curaj să admiteți acest lucru și să vă schimbați orientarea profesională. Nu este o rușine, nu înseamnă că sunteți niște inapți și că ați eșuat lamentabil. Pur și simplu, nu vi se potrivește. Dacă vă place meseria, dar nu vă place mediul, transferați-vă  la alt medic, pe altă secție sau la alt spital. Nu are rost să vă chinuiți.
     De asemenea, nu inventați examene clinice dacă nu ați apucat să le faceți, atunci când timpul nu v-a permis o examinare amănunțită de la început. Dacă nu e urgent, lăsați examinarea pe mai târziu sau pentru a doua zi, nu completați foaia din imaginație.
     În situațiile în care cineva țipă la voi pentru lucruri mărunte și fără a avea dreptate sau atunci când sunteți tratați cum nu se cuvine de alte cadre medicale sau paramedicale din clinică, nu uitați că binele pacientului vostru primează. Fiți politicoși și diplomați, chiar dacă tendința este să țipați și voi în acel moment. Veți pica de multe ori la mijloc, dar trebuie să vă reamintiți că rezidentul este pasager în clinică, pe când specialiștii acolo vor rămâne. Nu are rost să duceți lupte atunci când nu aveți putere decizională. Acum sunteți în clinică pentru a învăța meserie, nu uitați asta. 
     Munciți. Vacanța nu mai este, locul ei a fost luat de sfântul concediu, care vine când poate și nu când e dorit. Banii sunt puțini, dar măcar e mai mult decât nimic. Mai avem mult până să ajungem la nivelul occidentului, știm cu toții asta. Dacă vi se face greață și vă hotărâți să plecați, faceți-o. Sistemul nu vă oferă prea multe. Dar nu vă imaginați că va fi ușor. Greu e și aici, greu e și în afară. Compromisuri veți face în ambele situații. Așa că încercați să faceți ce vă aduce mulțumire și satisfacție. Dar până atunci, bun venit în câmpul muncii! Este mai frumos decât v-ați fi imaginat!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe