Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Comunicarea medic–pacient (II)

Viața Medicală
Luminiţa VÂLCEA vineri, 27 august 2010

   Şi medicii şi pacienţii sunt de acord că o bună relaţie medic–pacient trebuie întotdeauna să aibă la bază o bună comunicare. Comunicarea medic–pacient este esenţială pentru a obţine un beneficiu maxim din vizita la doctor şi o parte extrem de importantă pentru a obţine cel mai bun tratament. În ultimii ani, s-au produs mai multe schimbări, cum sunt limitarea timpului medicului pentru fiecare consultaţie, numărul mare de pacienţi sau posibilitatea pacienţilor de a găsi singuri informaţii pe care doresc să le discute cu medicul. Toate aceste aspecte fac comunicarea medic–pacient să fie mai importantă ca niciodată. (...)

   O bună comunicare trebuie să se bazeze, în primul rând, pe respectul reciproc şi pe abilitatea fiecăruia din cei doi actori de a-şi confirma aşteptările. Un dialog deschis medic–pacient ameliorează sursele de anxietate, oferă oportunitatea stabilirii unei relaţii bazate pe încredere şi creşte complianţa pacientului la actul terapeutic. O proastă comunicare poate avea la bază mai multe motive: medicul nu are timp pentru a explica pe larg pacientului diagnosticul, sau îl intimidează printr-o atitudine extrem de rece ori prin folosirea unor termeni prea tehnici. Existenţa unui conflict de interese între dorinţa medicului curant de a alege o anumită terapie şi cea a bolnavului care optează pentru o altă variantă duce, adesea, la situaţii ce pot fi în detrimentul acestuia din urmă. (...)
  Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC