Newsflash
OPINII

Condamnarea la moarte a unui medic-scriitor

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - sept. 16 2014
Condamnarea la moarte a unui medic-scriitor
Condamnat la moarte pe vremea când justiţia română pronunţa pe bandă rulantă astfel de sentinţe, iar mulţi, putem spune foarte mulţi, erau executaţi fără judecată, doctorul internist Gheorghe Gh. Vasilache a fost salvat graţie intervenţiei soţiei unui ambasador sovietic (!), pedeapsa fiind comutată la 25 de ani de muncă silnică. Erau timpurile în care Ana Pauker şi acoliţii săi dictau în România, până când mai abilul Gheorghe Gheorghiu-Dej a reuşit (ca printr-un miracol) să-i îndepărteze. Doctorul Vasilache-Dorna, trecut prin şapte dintre cumplitele închisori politice, a fost eliberat după 15 ani de temniţă, în 1964, când Ceauşescu a golit aceste temniţe.
Eroul nostru, îl putem numi astfel, a cărui inimă a încetat să mai bată la vârsta de 86 de ani, ameninţat de-acum cu uitarea, nu şi-a putut publica scrierile şi cred că ar fi de datoria Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România (SMSPR) să sprijine editarea lor, mai mult, să-i înscrie numele pe lista membrilor de onoare post-mortem, ca omagiu.
Gheorghe Gh. Vasilache s-a născut la 23 noiembrie 1902, în comuna Fântâna Mare, judeţul Suceava. Tatăl a fost învăţător, iar mama, fiică de răzeşi moldoveni. A urmat cursurile primare în comuna natală, avându-l ca învăţător pe propriul tată, apoi gimnaziul „Nicu Gane“ din Fălticeni, iar cursul superior la Liceul militar Iaşi. Absolvent al Facultăţii de Medicină din Iaşi (anul 1930), a fost numit medic în comuna Dorna-Cândreni. În 24 noiembrie 1949 a fost arestat, apoi condamnat la moarte de Tribunalul Militar Iaşi pentru delictul de „uneltire împotriva securităţii RPR“, deoarece iniţiase organizarea grupării „Gărzile Decebal“ care se opunea regimului comunist. În lunga perioadă de recluziune, soţia sa Dorina Theodora Vasilache, profesoară de istorie şi geografie, făcând faţă unor persecuţii şi privaţiuni astăzi greu de imaginat, a crescut şi educat singură cei şase copii ai lor.
Pentru meritele sale ca medic, Gheorghe Vasilache a fost decorat la 9 mai 1943 cu Ordinul Coroana României în gradul de Cavaler, fiind vizitat de prof. P. Tomescu, ministrul sănătăţii de atunci, Maria Mareşal Antonescu, Mitropolitul Moldovei Irineu, generalul Corneliu Calotescu, guvernatorul provinciei Bucovina, Principesa Maria Eleonora, principesă de Schönburg, principesă de Wied şi de mulţi alţii. A fost ales şi primar al comunei.
Manuscrisele sale au fost ascunse de perchiziţiile securităţii în cele mai neobişnuite locuri, cum ar fi şura de lemne, sub un morman de buşteni de foc, sau la diferite familii de încredere. A scris poezie, un roman cu titlul „Spre ideal“, o piesă de teatru în versuri despre viaţa lui Mihai Eminescu, „Amintirile unui medic de circumscripţie sanitară“ şi „Viaţa de deţinut politic în închisorile comuniste“. Cel puţin ultimele două manuscrise ar merita publicate fără întârziere. Se spune, revoltător de eronat, că românii, popor oarecum vegetal, au acceptat comunismul fără să lupte. Dimpotrivă, socotind milionul de oameni întemniţaţi, cei duşi forţat la munci, nu doar la Canalul Morţii, cum este numit îndeobşte canalul Dunăre – Marea Neagră, deportaţi în locuri aride de domiciliu forţat, numărul impresionant de mare al luptătorilor din munţii Carpaţi, din Dobrogea, lista extrem de lungă a celor împuşcaţi sau ucişi în alte moduri, cu sau fără a fi judecaţi, putem spune fără greş că românii au dat cel mai mare tribut de jertfă supremă în lupta anticomunistă. Perioada represiunii sălbatice a fost cea în care ţara noastră, aflată sub ocupaţia sovietică, îi avea la conducere pe cei sosiţi pe tancurile acestei armate care le asigurau conducerea discreţionară.
Literatura memorialistică are o excepţională valoare în aducerea la lumină a adevărului istoric, iar scrierile confraţilor martiri nu pot fi lăsate uitării, cu atât mai mult cu cât sunt irepetabile. SMSPR nu se poate sustrage de la această obligaţie de onoare.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe