Newsflash
OPINII

Consiliul Concurenței și salariile medicilor

Consiliul Concurenței și salariile medicilor
     Recentele luări de poziție publice ale Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), într-o serie de probleme spinoase care macină nu numai lumea medicală, ci întreaga societate românească (migrația medicilor, relația medicilor cu industria farma, problemele legate de utilizarea cardului național de sănătate, salarizarea personalului medical), au făcut să curgă multă cerneală, de multiple culori și intensități. O instituție până nu demult sfioasă își regăsește vocea și, din păcate, iată, nu toată lumea se bucură de acest lucru.
     Probleme sistemice ignorate constant în ultimele decenii au ieșit la iveală. A fost, clasic, mai simplu să anatemizezi întregul corp medical pentru lipsurile și mizeria din sistem, în loc să se vorbească despre cine a făcut achizițiile sau nu a construit niciun spital în ultimul sfert de secol. A fost mai convenabil pentru guvernările succesive să cultive imaginea medicilor corupți pentru că așa nu se discuta realmente despre plata decentă a celor dedicați profesiei. A fost mai ușor să se considere orice relație cu industria farma ca fiind nefirească în loc să se discute despre costurile educației medicale și a reprezentării internaționale a medicinii românești.
     Din păcate, toate aceste probleme îi împiedică pe medici să își facă datoria. Să-și vindece pacienții. Iar Colegiul Medicilor din Municipiul București a considerat că este nevoie de dezbatere publică, idei și inițiative care să genereze schimbarea. CMMB a încercat să vină cu soluții, în întâmpinarea unei societăți civile potrivnice și acuzatoare, în melanjul judecății unor instituții care au menirea de a stabili o ordine, nu împotriva medicilor, ci în favoarea acestora și a pacienților lor, credem noi.
     În același spirit, salutăm sesizarea Consiliului Concurenței privind soluțiile găsite de Executiv în octombrie 2015 pentru a crește nivelul de salarizare a medicilor. Credem că această sesizare este corectă și ne întrebăm de ce nu a avut loc mai devreme. Sperăm ca nivelul de analiză să fie cel pe care îl așteaptă toți medicii, pacienții și, într-un cuvânt, societatea civilă, și să ducă la concluzii care să explice cetățenilor de ce sănătatea lor nu poate fi garantată conform legii. CMMB speră că instituția Consiliului Concurenței constată apriori că salariul medicilor angajați la stat este cu mult sub limitele decenței, iar salariul medicilor angajați în sistemul privat este mult sub cel din străinătate.
     De ce soluțiile juridice îndoielnice adoptate, care au fost de natură să aducă atingere legilor concurențiale (finanțarea majorării salariilor prin creșterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate de către CNAS, ceea ce creează o discriminare față de furnizorii privați de servicii de sănătate), intră în competența Consiliului Concurenței?
     CMMB se așteaptă la o reacție a Consiliului Concurenței care să fie legală, dar și în interesul pacienților și medicilor din România, în egală măsură. Și mai mult, așteaptă ca actualul guvern să nu comită aceleași erori și să identifice corect sursele de finanțare pentru medici, în toate dimensiunile activității lor liberale, în toate posibilitățile acestora de activitate, inclusiv în subiectul plății gărzilor suplimentare, subiect discutat acut în perioada recentă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe