Newsflash
OPINII

Consultația stomatologică

Consultația stomatologică
     În condițiile unei accesibilități limitate a populației la serviciile de medicină dentară – chiar și a celor care sunt asigurați –, precum și în lipsa unor programe naționale de prevenție a afecțiunilor stomatologice, diagnosticul precoce al îmbolnăvirilor oro-dentare nu mai este practic posibil. Evident, în această situație se află și patologia oncologică de la nivelul cavității orale. Consultația stomatologică oferită prin servicii contractate cu o casă de asigurări de sănătate este complexă și include controlul oncologic preventiv. Acesta este un detaliu insuficient cunoscut și prea puțin mediatizat pentru a fi valorificat plenar.
     Consultația medicală stomatologică este compensată 100% doar pentru unele categorii de persoane. Din nefericire, acest serviciu nu este suficient accesat nici de pacienții din această categorie. Pentru majoritatea asiguraților se oferă o compensare de 60%. Trebuie menționat și că acest serviciu face parte din categoria serviciilor medicale de bază, deci nu este acordat gratuit sau compensat celor care pot accesa doar servicii din pachetul minimal. Rolul, scopul și beneficiile consultației medicale stomatologice nu sunt apreciate corect nici de legiuitori, nici de pacienți și uneori nici de medici. Iată câteva motive pentru care această atitudine este greșită: consultația medicală periodică este primul pas spre o sănătate controlată. În unele sisteme de asigurări de sănătate ea este obligatorie și condiționează dreptul de accesare a beneficiilor derivate din asigurarea medicală.
     Consultația este o expresie fermă și obiectivă a unui comportament corect și preventiv față de propria sănătate. Dar este în același timp o atitudine civică responsabilă, deoarece reprezintă o metodă foarte eficientă de a depista precoce îmbolnăviri care, neobservate la timp, ar atrage costuri foarte mari de îngrijiri medicale.
     Aceste argumente sunt perfect valabile și pentru stomatologie. Consultația stomatologică permite descoperirea unor carii incipiente și tratarea acestora repede, ieftin și fără suferință. Prin consult se  pot depista și anomalii dento-maxilare incipiente, permițând aplicarea unor proceduri interceptive. Se pot evita astfel tratamentele ortodontice complexe, costisitoare și derulate pe parcursul mai multor ani de zile. Consultația este ocazia de a identifica o suferință parodontală incipientă – boală cronică manifestată prin procese distructive iremediabile ale structurilor de susținere ale dinților și care este greu sau imposibil de tratat eficient în fazele ei avansate.
     Controlul igienei orale și consilierea profesională în acest sens este de asemenea parte a unei consultații stomatologice. Trebuie știut că igienizarea cavității orale nu mai este de mult o procedură simplă, care se aplică în mod uniform tuturor. Atât tehnicile de igienizare, cât și produsele și instrumentele care se folosesc în acest scop sunt foarte variate și trebuie corect individualizate. Chiar și periile și pastele de dinți sunt într-o gamă sortimentală foarte largă și cu caracteristici semnificativ diferite. Prin urmare, nu orice perie și pastă de dinți sunt potrivite pentru orice pacient. Folosirea incorectă a acestora poate avea efecte adverse și chiar contrare așteptărilor. Consilierea profesională din partea medicului dentist este determinantă, iar aceasta are la bază o consultație.
     Controlul oncologic stomatologic preventiv este o acțiune medicală care se practică obligatoriu în sistemul de asistență stomatologică de stat. Este foarte bine că este menținut ca procedură în sistemul de asigurări de sănătate. Evident că acest control oncologic se poate face exclusiv în limitele competențelor profesionale ale medicului dentist și nu vizează un control oncologic general. Pare absurdă această observație, dar și mai absurdă este atitudinea unor angajați ai unor case de asigurări de sănătate care nu pot înțelege conținutul și scopul acestei activități și impun medicilor dentiști cerințe absurde și practic neconforme, pentru a le fi validată procedura. Respectivele case de asigurări de sănătate ar trebui să se autosesizeze de acest comportament profesional greșit al angajaților lor. Este absurd ca tocmai cei care trebuie să vegheze la acordarea corespunzătoare a serviciilor medicale să acționeze contrar și în defavoarea tuturor: pacienți, furnizori de servicii și finanțatori ai acestora.
     Accesarea consultației stomatologice ar fi facilitată dacă această procedură ar fi compensată integral pentru toți cei care au calitatea de asigurați, conform legii. Ne putem gândi cu speranță și poate cu un pic de optimism și la introducerea obligativității unei astfel de consultații anuale. Această măsură, contrar aparențelor, nu ar fi consumatoare de fonduri, ci o metodă eficientă și sigură de a preveni cheltuieli costisitoare pentru tratarea tardivă a unor boli și/sau a consecințelor acestora. Dacă ne referim doar la boli ale dinților, trebuie știut că pentru o carie dentară complicată, nedepistată la timp, costurile de tratament vor fi  mult mai mari, chiar dacă aceste costuri sunt numai parțial compensate. În cazul unei boli parodontale, astfel de evidențe sunt foarte ușor de observat.
     Consultația stomatologică mai are un aspect, care este prea puțin cunoscut și insuficient aplicat. Este vorba despre autocontrolul pe care îl poate face fiecare dintre noi: o examinare atentă a cavității orale executată în fața unei oglinzi și cu ajutorul unei oglinzi stomatologice, în condiții de iluminare foarte bună. Se examinează vizual arcadele dentare, fețele interne ale obrajilor și ale buzelor, gingiile, palatul dur, vălul palatin, faringele, limba pe toate fețele sale și mucoasa sublinguală.
     Oglinzile stomatologice se găsesc în comerț, la raioanele de produse de igienă dentară din marile magazine, fiind disponibile la un preț modic. Ele sunt special create pentru autocontrol stomatologic. Sunt produse de import, pentru că alții au descoperit de mult timp beneficiile acestei proceduri simple. Controlul vizual se completează cu palparea părților moi. Palparea se face cu indexul și policele mâinii. Este nevoie doar de dorința de a face acest lucru și de alocarea câtorva minute în acest scop. O consiliere din parte unui medic cu privire la felul cum se realizează această procedură este de mare ajutor. În acest fel pot fi descoperite multe leziuni incipiente. Elementul educativ și motivant suplimentar ține de creșterea interesului și a complianței pacientului față de profilaxia și tratamentul afecțiunilor stomatologice.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe