Newsflash
OPINII

Contraofensiva fumătorilor ne obligă să reacționăm

Contraofensiva fumătorilor ne obligă să reacționăm
     Începând cu 17 martie 2016, România s-a înscris în rândul țărilor beneficiare ale unei legi moderne al cărei scop este protejarea cetățenilor săi împotriva efectelor devastatoare ale fumatului. Legea nr. 15/2016 este o lege antifumat pasiv, o lege susținută, firesc, nu numai de majoritatea de 74% de nefumători ai țării, dar și de majoritatea fumătorilor (așa cum o dovedesc multe dintre mărturiile pe care le-am primit în legătură cu petiția înaintată la sfârșitul anului trecut de societățile române de cardiologie, respectiv pneumologie). O lege care ne permite tuturor să intrăm în restaurante și cluburi fără a fi intoxicați de fumul gros de țigară care ne agresa sănătatea. O lege care protejează inclusiv angajații acestor stabilimente – siliți, până recent, să inhaleze zilnic același aer toxic. O lege care nu îngrădește niciunui fumător dreptul constituțional de a dispune de propria persoană atâta timp cât, prin comportamentul său, nu atentează la sănătatea celor din jurul său. O lege a cărei corectitudine a fost înțeleasă de majoritatea zdrobitoare a cetățenilor țării, inclusiv de fumători, dovadă fiind implementarea ei rapidă pe întreg teritoriul național.
     La Parlament, au existat, recent, discuții aprinse asupra proiectului Legii directivei produselor din tutun. Aceste discuții au prilejuit intervenții multiple din partea reprezentanților industriei tutunului care, așa cum ne așteptam, au încercat să tergiverseze momentul votării în plen și, bineînțeles, aplicarea ei. Această atitudine vine să întregească o campanie de reacții agresive exprimate sistematic (inclusiv de câțiva parlamentari fumători) în două cotidiane și la două-trei televiziuni. Asistăm la o adevărată campanie negativă declanșată imediat după 17 martie 2016, centrată pe mediatizarea intensă a nemulțumirilor extremiste ale unor persoane care nu s-au sfiit să acuze, iresponsabil, de „fascism“, pe cei care au militat pentru adoptarea acestei legi. Cu agresivitate și ostentație se face efortul ca această lege să fie prezentată ca fiind antifumători și nu antifumat. Se încearcă crearea unei false imagini a rupturii societății într-un grup discriminat (fumătorii) și un grup intolerant (nefumătorii).
     Cu multă râvnă, demnă de o cauză mai bună, această campanie concurează cu crimele care inundă spațiul de știri al unor canale tv sau cu ultimele „breaking news“-uri de arestări politice. Toată această campanie încearcă, între altele, să creeze imaginea unei apocalipse economice a României în urma presupusului „impact“ economic negativ pe care legea l-ar produce. Nimic mai fals! Dovadă stă discrepanța uriașă între realitate (liniștea cu care se implementează legea) și constatările reprezentanților industriei hoteliere (care nu semnalează nicio pierdere economică). În schimb, dacă aveți răbdarea să studiați ceea ce a apărut în mass-media ultimelor două săptămâni nu veți găsi nimic despre restaurante care brusc sunt mai curate, mai vizitate, cu patroni mai mulțumiți, cu  părinți sau salariați fericiți că nu sunt obligați să fumeze cot la cot cu fumătorii reali. Veți găsi, în schimb, pe Facebook, afirmații iresponsabile de genul: „Îmi fac cârciumă de fumători pentru mine, la mine acasă; dacă vin acasă prietenii mei cu federalii, trec la ISIS și deschid focul într-o grădiniță de copii din părinți nefumători. Va fi război“ – afirmații venite dintr-o ură de neconceput pentru mintea unor oameni care se pretind formatori de opinie. Studenții sunt scoși în stradă ca să fumeze ostentativ, iar talk-show-urile insistă pe „discriminarea“ fumătorilor, o minoritate care până recent a maltratat legea. Lege, ce prevedea, cu timiditate, spații pentru fumători în cadrul spațiilor publice (plasate de multe ori în apropierea toaletei) și nu numai că nu a fost respectată, dar chiar a fost luată în derâdere alungând majoritatea zdrobitoare a nefumătorilor din restaurante, cluburi sau cafenele.
     A fost adus în discuție și un eventual faliment al restaurantelor și barurilor, cazul unui polițist bătut pentru că a vrut să aplice legea în crâșma satului, un director de școală care a avut curajul să semnaleze școlari fumători în locuri nepermise etc. Cu „disperare“ se trece în revistă „dezastrul“ din cazinouri, unde bieții jucători nu sunt lăsați să joace și să fumeze concomitent. Nicio vorbă despre ușurarea pe care crupierii și proprietarii de discoteci o manifestă atunci când ne mărturisesc că „în sfârșit, pot să respire fără a fi transformați timp de opt ore în „scrumierele clienților fumători“.
     De fapt, legea a fost votată cu o largă majoritate (81% din parlamentari) și a intrat în vigoare după ce a fost contestată de un grup de fumători la Curtea Constituțională. O lege adoptată după respingerea 9–0 (zero!) de Curtea Constituțională a unei contestații depuse de un grup de parlamentari fumători. Curte Constituțională al cărei președinte, fumător fiind, a declarat: „dreptul de a fuma nu este în constituția țării“. Curte Constituțională care a specificat clar faptul că „minoritatea fumătoare trebuie să-și adapteze comportamentul în raport cu majoritatea“ și nu invers. Este o lege a cărei legitimitate nu mai poate fi contestată. În acest context, tentativa de a modifica legea nu face decât să scoată în evidență lipsa totală de înțelegere și cunoaștere a ceea ce înseamnă dezastrul comercializării unui drog. Nu există argumente pentru a reexpune angajații firmelor din alimentația publică și publicul nefumător la fumul de țigară și la efectele devastatoare ale acestuia, probate științific de ani și ani de zile. Fumatul în spațiile publice nu este acceptabil sub nicio formă.
     Legea 15/2016 nu interzice fumatul în sine, ci doar protejează nefumătorii de fumul de țigară în spații publice, unde s-ar putea afla și persoane care nu fumează. Astfel de reglementări există de multă vreme în alte țări și efectele pozitive asupra sănătății publice și mediului de lucru s-au făcut simțite în timp. Cea mai recentă dovadă este legea antifumat din Scoția; după zece ani de la implementare, beneficiile demonstrate sunt uriașe: 17% reducere a ratei infarctelor miocardice după primul an (anterior legii existând doar o diminuare cu 3%), reducerea cu 18% a internărilor pentru crize de astm bronșic la copii (după ce, cu un an înainte, crescuseră cu 5%), reducerea cu 39% a expunerii la fumat pasiv a nefumătorilor, reducerea cu 86% a expunerii în baruri a nefumătorilor. Dacă mai adăugăm că industria hotelurilor și restaurantelor a anunțat nu că nu au scăzut vânzările, ci că ele chiar au crescut, începem să avem o imagine reală despre numărul de consumatori familiști care s-au reorientat cu copiii spre spațiile de relaxare acum fără fumat.
     În contextul de mai sus, încercarea de anulare a acestei legi printr-o propunere de „amendare” este ofensatoare și revoltătoare pentru majoritatea zdrobitoare a cetățenilor țării și se înscrie împotriva intereselor generale ale națiunii. Parlamentarii care insistă asupra acestor modificări trebuie să mediteze asupra faptului că electoratul i-a trimis în Parlament cu speranța contribuției lor la progresul acestei țări și nu pentru interesele lor personale și menținerea României în rândul țărilor din lumea a treia. În consecință, mandatul lor presupune și preocuparea pentru protecția sănătății națiunii. Că această datorie le este complet străină unora dintre aleșii noștri reiese din preocuparea lor pentru crearea de cluburi de fumători. Ne-am trezit dintr-odată cu o mulțime de „specialiști“ în legi europene antifumat, oameni care, atunci când se duc în alte țări, respectă legile antifumat fără comentarii.
     Jurământul lui Hipocrate, pe care noi, doctorii, l-am depus la absolvire ne obligă ca tot ceea ce facem să fie în folosul sănătății oamenilor. În consecință orice măsură, orice lege al cărei efect este apărarea sănătății trebuie apărată. Legea 15/2016 este un bun câștigat al cetățenilor și nimeni nu are dreptul să ni-l conteste.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe