„Geriatria românească merită cel puţin o pagină în istoria mondială a specialităţii“, este de părere dr. Mircea Dumitru, care aduce argumente în favoarea priorităţilor, originalităţii şi tradiţiei în acest domeniu, în ţara noastră.

"> Contribuţii originale ale gerontologiei şi geriatriei româneşti - Viața Medicală
OPINII

Contribuţii originale ale gerontologiei şi geriatriei româneşti

de Dr. Mircea DUMITRU - nov. 14 2013
Contribuţii originale ale gerontologiei şi geriatriei româneşti

„Geriatria românească merită cel puţin o pagină în istoria mondială a specialităţii“, este de părere dr. Mircea Dumitru, care aduce argumente în favoarea priorităţilor, originalităţii şi tradiţiei în acest domeniu, în ţara noastră.

   Nu cutezam să scriu rândurile următoare dacă nu aş fi lucrat 25 de ani în Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie din Bucureşti, dacă nu aş fi participat la numeroase congrese mondiale, regionale şi naţionale, dacă nu aş fi vizitat institute de gerontologie şi geriatrie (G&G) din Kiev, Florenţa sau Bethesda, clinica de G&G a profesorilor Berthaux şi Vignalou din Paris ori centre de gerontologie din Los Angeles, sau dacă nu aş fi cunoscut şi corespondat cu personalităţi ale gerontologiei internaţionale. Geriatria românească merită cel puţin o pagină în istoria mondială a specialităţii şi acesta este motivul acestei prezentări, ce relevă priorităţile, originalitatea şi tradiţia noastră, reamintind momente şi lucrări de referinţă. Priorităţile româneşti în domeniu au o tradiţie de peste un secol, în care s-au înregistrat un mod de organizare unic, concepte, opinii şi luări de poziţie pentru care astăzi există dovezi, dar care nu o dată au fost respinse de un sistem încătuşat în doctrine, iar pe plan local – respinse de sub castanii monarhici din fundătura Căldăruşani.
   Tradiţie. Gh. Marinescu şi C. I. Parhon, alături de C. W. Hufeland, Ch. Brown-Sequard, J. M. Charcot, A. Comfort, I. I. Mecinikov, J. Nasher, M. Burger, W. Marjori, Vl. Korenchevschi, N. Shock, F. Verzar, B. Isaac, Fr. Bourliere, E. Greppi, D. Harman fac parte din clubul select al fondatorilor G&G ştiinţifice mondiale. „Din cercetările şi lupta lor de idei, fără ca acest lucru să ştirbească afecţiunea şi respectul reciproc, s-a născut G&G românească“ (1).
   Încă de la sfârşitul secolului XIX, Marinescu studiază involuţia celulei nervoase şi descrie plăcile senile din creier. Cercetările sale nu se limitează la elementele pur anatomice: el reflectează asupra cauzelor îmbătrânirii generale a organismului şi, cu 56 de ani înaintea publicării lucrării lui Denham Harman asupra radicalilor liberi, în lucrarea din 1900, publicată la Paris („Mécanisme de la sénilité et de la mort des cellules nerveuses“), el vorbeşte despre „rolul oxidazelor şi al oxidării în îmbătrânirea coloidală celulară“.
   C. I. Parhon, începând din 1910, prin cercetările sale clinice, sintetice, conceptuale şi viziunea sa istorică asupra domeniului, ne apare la începutul acestui mileniu în adevărata sa dimensiune.
   Încă din 1956, a luat fiinţă în România Secţia de geriatrie a Societăţii Ştiinţelor Medicale, afiliată Societăţii Internaţionale de Gerontologie. În 1966, ea devine Societatea de Gerontologie (1).
   Organizare. Înfiinţarea Institutului de Geriatrie din Bucureşti a reprezentat piatra de hotar a gerontologiei româneşti, în acelaşi timp fiind primul de acest fel pe plan mondial. Cu o viziune profetică, după doi ani de la primul congres mondial al acestui nou domeniu medical şi înfiinţarea Asociaţiei Internaţionale de Gerontologie (1950, Liège), Parhon este fondatorul Institutului Experimental de Geriatrie „Prof. dr. C. I. Parhon“, prin Hotărârea nr. 111 din 21 ianuarie 1952 (2). Iniţial, în institut au funcţionat o secţie experimentală şi două secţii clinice. La iniţiativa dr. Al. Ciucă, se organizează şi o secţie de gerontologie socială, institutul devenind astfel tridimensional. Tematica de cercetare a inclus de la început studiul deceniilor de vârstă din punct de vedere clinic, fiziologic, biochimic, morfologic şi anatomopatologic; terapia bătrâneţii – cercetări gerontologice clinice şi experimentale. Studiul tridimensional al procesului de îmbătrânire este însuşit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi, cu ocazia simpozionului internaţional de G&G de la Kiev, institutul din Bucureşti este dat ca model de organizare şi funcţionare. Luând în considerare fenomenul de îmbătrânire demografică a populaţiei şi implicaţiile majore de ordin medical, social, economic, etic, politic, dr. Al. Ciucă are iniţiativa înfiinţării Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie, la 2 aprilie 1974. Sunt organizate noi laboratoare de cercetare clinico-biologică, un departament de statistică medicală, se introduce o foaie de observaţie medicală cu posibilitate de procesare automată, departament de informare-documentare, o policlinică în centrul Capitalei, secţii clinice externe. Personalul cu studii superioare era format din medici, cercetători, biochimişti, biologi, economişti, demografi, psihologi, jurişti, matematicieni, biofizicieni, sociologi, corespunzător dezideratului multi- şi interdisciplinar din G&G.
   Pentru respectarea adevărurilor istorice, a iniţiativelor şi conceptelor, doresc să fac o paranteză. Înfiinţarea policlinicii din str. Spătarului, la Bucureşti, a însemnat multă luptă. Policlinica este rodul ideilor dr. Al. Ciucă şi ar merita să-i poarte numele. Noul sediu era menit să efectueze cercetări clinice, epidemiologice şi psihosociale, dar şi să implementeze dispensarizarea persoanelor vârstnice din Capitală. În policlinică lucrau medici-cercetători al căror diagnostic viza ritmul şi tipul de îmbătrânire, vârsta biologică, diagnosticul psihosocial. Acolo îşi desfăşurau activitatea asistente sociale, sociologi, jurişti, psihologi, care acordau ajutor şi asistenţă. Acum, după cum reiese din anunţul mare care te întâmpină încă înainte de intrare, se acordă consultaţii de medicină internă, cardiologie, neurologie, dermatologie etc., ca în orice altă policlinică. „Mici“ nuanţe conceptuale şi de respect al istoriei.
   Concepte. Secolul XX a fost perioada în care cercetătorii români şi-au pus întrebări-cheie şi, prin rezultatele lor, au dat răspuns aspectelor fundamentale din G&G. Este G&G o specialitate? Dacă da, care îi sunt bazele? Ce este îmbătrânirea? Dar bătrâneţea? Dacă îmbătrânirea este un proces normal, fiziologic, care îi sunt indicatorii/criteriile clinice, fiziologice, morfologice, biochimice, hematologice, imunologice? Dacă este o boală, care îi sunt simptomele, diagnosticul, tratamentul? Se poate vorbi de farmacogeriatrie? Este necesar un gerontolog/geriatru? Care trebuie să fie pregătirea lui? Geriatrie vs. medicină internă? Bătrânii trebuie să rămână în afara vieţii sociale? Care este calitatea vieţii lor?
   Şcoala românească a fost de la bun început şi în unanimitate de acord cu necesitatea unei discipline de G&G. A fost respins aforismul unor „nisipuri mişcăoare“ şi au fost aduse argumente „de rocă“, biologice, clinice şi psihosociale (1, 2). Conceptul ilikibiologic al lui Parhon asupra procesului de îmbătrânire a stat la baza orientării noii specialităţi de G&G. Formarea şi coordonarea, de către Cornel David, la institut, a colectivelor multidisciplinare (geronto-cardiologie, geronto-nefrologie, geronto-pneumologie etc.) a dat posibilitatea cunoaşterii indicatorilor îmbătrânirii normale a diferitelor aparate şi sisteme şi a scos în evidenţă particularităţile clinico-biologice ale bolilor la vârsta înaintată.
   În numeroasele lucrări publicate între 1960 şi 1985, cercetătorii români îşi manifestă adeziunea şi demonstrează caracterul multi- şi interdisciplinar al gerontologiei, iar, în 1982, Roman Vlaicu semna capitolul fundamental publicat in cartea-premieră „Geriatria“, intitulat „Geriatria – specialitate multi- şi interdisciplinară“, în care sunt sintetizate rezultatele biologice, clinice, morfologice, fiziopatologice, psihosociale şi terapeutice ale cercetărilor româneşti. Şi toate acestea cu mult înaintea primului congres interdisciplinar de G&G, desfăşurat la Brighten, în Anglia, în 1987. Congresul internaţional de G&G, desfăşurat în iunie (acelaşi an) la Bucureşti a fost o încununare a contribuţiilor originale ale cercetărilor româneşti din acest domeniu. Scrisoarea primită de la D. Cebotarev, preşedintele AIG, şi V. Korkusko (Kiev) ilustrează în modul cel mai competent valoarea şi contribuţiile originale româneşti la definirea şi fundamentarea G&G ca specialitate în cadrul ştiinţelor medicale (2). Din păcate, aceste contribuţii de excepţie au rămas fără răsunet în lumea mai-marilor din epoca „de aur“. Încă de la sfârşitul anilor ’60 s-au făcut demersuri pentru aprobarea disciplinei şi a unei catedre de G&G. Noţiuni-cheie, precum vârstnic, bătrân, factori genetici, determinism genetic, vârsta a treia oripilau „familia“ şi pe mai-marii în luarea deciziilor.
 

Dr. Mircea Dumitru a fost directorul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Bucureşti în perioada 1979–1990. A câştigat Premiul „Gh. Marinescu“ al Academiei Române pentru cartea „Bazele Gerontocardiologiei“ (1981). A fost redactor şef al International Journal of Gerontology and Geriatrics (1998–2002).

 

Notă autor:

Bibliografie

1. Postelnicu D, Chira A, Săhleanu V. Introducere în Gerontologie.
Ed. Academiei, Bucureşti, 1969.

2. Dumitru M, Bogdan C, Hurjui J. Pagini din istoria gerontologiei şi geriatriei româneşti. Ed. Viaţa Medicală Românească, Bucureşti, 2010.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe