Newsflash
OPINII

Coronavirusul blochează stomatologia

Coronavirusul  blochează stomatologia

Capacităţile limitate ale sistemului de sănătate au fost foarte bine evidenţiate de noul coronavirus.

Coronavirusul-blocheaza-stomatologiaCeea știm acum cu certitudine este că izolarea temporară a indivizilor, distanţarea socială și respectarea cu stricteţe a igienei personale sunt singurele noastre arme.

Acum, în contextul propagării accelerate a infecţiilor cu coronavirus, mijloacele de protecţie și prevenţie specifice aplicabile persoanelor nu pot fi aplicate în
cursul tratamentelor stomatologice.

Pacientul este potenţial putător al agentului patogen. El stă pe scaunul stomatologic cu gura deschisă și fără mască un timp îndelungat.

Manoperele cu instrumente rotative, sprayul de apă și aer precum și detartrajul produc particule aeriene contaminate cu salivă și secreţii care contaminează aerul, îmbrăcămintea și mobilierul.

Sistemele de aspiraţie pot doar să reducă poluarea cu particule, nu o pot elimina. Atingerea obiectelor este implicită și constituie un risc de contaminare pe diferite perioade, în funcţie de natura suprafeţelor, în lipsa unor măsuri specifice și repetate de decontaminare.

În aceste condiţii, decizia de suspendare a activităţilor medicale stomatologice este binevenită și corectă. Trăim vremea unei pandemii ale cărei durată și bilanţ nu sunt cunoscute.

Probabil că acest exerciţiu medical mondial nedorit va determina o reconsiderare a sistemelor de sănătate, precum și a mijloacelor și a procedurilor de curăţire, dezinfecţie și sterilizare în cabinetele medicale.

Pacienţii trebuie să cunoască riscurile specifice infecţiilor cu acest coronavirus și să înţeleagă corect măsura suspendării temporare a asistenţei stomatologice.

Nu este vorba de o reducere a accesibilităţii lor la tratamente stomatologice în scop restrictiv, ci de o reducere temporară a accesibilităţii în scop protectiv.

Urgenţele stomatologice pot fi accesate în anumite condiţii, respectiv în cabinete în care se poate asigura protecţia specială faţă de posibilitatea de contaminare.

Conform actelor normative în vigoare, unităţile de primire a urgenţelor din spitalele judeţene trebuie să ofere servicii de urgenţe stomatologice în intervalele de zile libere și noaptea. Pentru zilele lucrătoare, urgenţele vor fi asigurate în cabinetele desemnate și dotate pentru nevoile de siguranţă actuale.

Trebuie avut în vedere că serviciile de radiologie stomatologică nu asigură permanenţa. În funcţie de suferinţa pe care o are, pacientul se poate adresa medicului stomatolog curant pentru a fi consiliat și ajutat cu soluţii aplicabile de la distanţă.

Nu toate nevoile de îngrijiri medicale stomatologice resimţite de pacienţi sunt totodată obiective sau urgente. Pentru identificarea fiecărei situaţii și modului de rezolvare, este nevoie de consilierea competentă a unui medic stomatolog care cunoaște pacientul.

Vedem acum din nou cât de importantă este promovarea sănătăţii orale și înţelegem că lipsa programelor de sănătate orală atrage după sine eforturi medicale complexe și mai costisitoare decât costurile prevenţiei.

Să înţelegem că premisele majore ale unui optimism ponderat pe care trebuie să-l păstrăm în situaţia în care ne aflăm sunt cunoașterea regulilor și a procedurilor, respectarea cu stricteţe a acestora și complianţa totală la cerinţele legale ale stării de
urgenţă. Este nevoie de disciplină atât din partea medicilor stomatologi, cât și a pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe