Newsflash
OPINII

COVID-19 și comunicarea nonverbală

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - apr. 30 2021
COVID-19 și comunicarea nonverbală

Relatez pe scurt experienţa mea de vaccinare la unul dintre centrele de la periferia Bucureștiului. În ansamblu, a fost una dezolantă, am rămas paralizat de uimire, nici acum nu înţeleg nimic din tot ce mi s-a întâmplat.

1. Restricţiile la români. „Campioana dezgustului” a fost o doamnă în halat, habar nu am ce hram purta pe acolo, care mi-a cerut buletinul la intrare, era așezată la primul birou pe dreapta. Avea masca la 3 cm sub nas, povestind cu alte persoane în halat alb, dar care o purtau corect. Nu era un moment prost, un accident. Masca respectivă atârna pur și simplu de cât de slăbite erau elasticele care trebuia să o ţină strâns pe nas. Arăta de parcă nu o schimbase de mai bine de o săptămână. Ne mai întrebăm de ce nu ia lumea în serios purtatul măștii.

2. Responsabilitatea la români. Nimeni, dar absolut nimeni nu avea un ecuson măcar. Aș fi știut și eu măcar cine era acea doamnă. Și apoi toţi cei cu care urma să interacţionez.

3. Etica comunicării în medicina românească. Am interacţionat cu cel puţin cinci persoane. Niciuna nu s-a prezentat, cine e, ce rol are și ce urmează să îmi facă.

4. Consimţământul la români. Una dintre persoane a venit să-mi ia consimţământul completat și m-a pus să îl semnez cum că am înţeles tot ce mi-a comunicat medicul. Am spus că aștept medicul să-mi spună ceea ce eu urmează să semnez că am înţeles. A confirmat că ea e medicul, iar eu am întrebat-o dacă are ceva de spus, că altfel completez că nu mi-a spus nimic și o semnez așa. Cu greu a scos două informaţii legate de paracetamol la 8 ore, dacă am niște simptome, și încă o platitudine pe care am și uitat-o deja. Nu era mai corect să existe informaţia scrisă atât pe consimţământ, cât și pentru a fi dată la purtător? Ne mai întrebăm de ce nu înţelege lumea.

5. Foamea la români. O asistentă mânca o gogoașă în sala de vaccinare. Nu am nimic cu ideea de a se hrăni; este un om și trebuie să aibă grijă de propria persoană. Însă cred că atât timp cât restaurantele nu funcţionează în spaţii închise ar fi fost normal să nu fie transformată sala de vaccinare în sală de mese. Ar fi putut măcar să se fi creat un spaţiu mai puţin expus publicului.

6. Un medic (presupun asta pentru că avea un stetoscop de gât și fiindcă am prins frânturi de dialog medical) o impresiona pe o reporteriţă de la o televiziune, off the record. I-am recomandat reporteriţei să o filmeze pe doamna cu masca căzută, iar medicul a spus, așa în bășcălie, că se va duce să o certe.

        M-a părăsit orice indignare, dar și orice nădejde. În mod normal aș fi fost ceva mai vocal, dar acum am fost copleșit. Din nou am excelat în a face tot ce este românește posibil: tăiatul pe la colţuri, lipsa de respect pentru profesie și pentru propria persoană.

iordache

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe