Newsflash
OPINII

Creierul inimii

Creierul inimii
     Într-o lume a indiferenței ca formă de existență individuală, pe care unii o consideră chiar salvatoare, este bine să vorbim de medicină ca despre arta de a trăi prin solidaritate umană. Grecii antici spuneau că în inimă se află creierul, care controlează biologia umană. Medicina veche ținea cont de apartenența noastră la Univers și de legătura pe care o avem, prin energii nevăzute, cu sursa centrală de viață (lumina celestă), dar și de legătura dintre noi, ca elemente ale naturii, și de nevoia de armonie dintre părți. Tămăduitorii vremii considerau că ființa bolnavă este cea cu o slabă corelare între parte și întreg și, din acest punct de vedere, cu siguranță, noi suntem ființe grav afectate prin dezbinare și dezordine socială.
     Fără să aibă noțiuni de biochimie sau de biofizică, prin puterea intuiției au formulat ideea că suntem un întreg format din părți minuscule și facem parte dintr-un întreg mai mare: universul astral. Așa s-au născut astronomia, și apoi astrologia, ca obiecte de studiu al relației dintre om și cer. Astăzi folosim noțiunea de matematică fractală pentru a explica fenomenul de multiplicare a părților într-un întreg care devine din ce în ce mai complex, mai evoluat, până la nivel cosmic.
     Anticii au înțeles, deci, ceea ce noi ignorăm: că un corp este bolnav atunci când nu-și mai găsește căile de comunicare cu „marele întreg“ din care face parte, pierzându-și astfel sursa de energie la care este racordat, pentru că inima lui, creierul lui biologic este perturbat de factori străini, care îi schimbă bătăile, adică vibrația de conectare la întreg.
     Religia, la fel ca știința, cu care a intrat în coliziune repede, sunt un șir de teofanii prin care omul descoperă gândul universal, dar și creația lui, fiecare descoperire științifică fiind o palidă reproducere în laborator a ceva ce există în natură. Calculatorul se străduiește să reproducă mintea umană, care deși are un suport material, este nevăzută, nepalpabilă, eterică.
     La nivelul nevăzut al energiilor noastre mentale, aflate în legătură cu cele cosmice, debutează toate bolile, după ce inima, ca receptor al emoțiilor negative și al stresului, a suportat, prin afectarea rețelelor ei de comunicare electromagnetice, perturbări de ritm și de frecvență, transmise ulterior către zona de control și de comandă: creierul! Ceea ce este perturbat în om este relația câmp universal–câmp uman–câmp al organului nefuncțional–câmp celular.
     Acolo unde câmpul lucrează, dar haotic, împotriva și nu în favoarea organismului, trebuie să intervină un element ajutător, de reglare. Cu această misiune este învestit medicul. Numai că, lucrând cu energii subtile, nevăzute, care nu țin de cele cinci simțuri, el trebuie să aibă o putere deosebită de empatizare cu pacientul, care să menajeze și să nu perturbe suplimentar energiile răscolite ale bolnavului. O formă de menajare a energiilor, în cazurile foarte grave, este coma indusă, din secțiile de Terapie intensivă, corelată cu un comportament impecabil al cadrelor medicale. În celelalte cazuri, fără iminență de deces, cuvintele și încurajările sunt medicamente! Psihoterapia profesionistă este obligatorie, pentru că, în timp ce prin medicație bolnavul este ținut în viață, prin cuvânt și gând altruist se poate transforma câmpul de vibrație al minții pacientului și se trece din nivelul undelor beta în nivelul undelor alfa și theta: de relaxare și non-autoagresiune. De aici începe autovindecarea, în paralel cu eforturile medicale și chirurgicale de remediere a leziunilor.
     În felul acesta se întâmplă minuni. Oameni care vin în spital fără nicio șansă, cu analizele date peste cap, își găsesc vindecarea în mod neașteptat odată cu instaurarea păcii interioare, fără de care întregul nu se poate reface. Dar pentru toate miracolele medicale, cazuri aparent fără scăpare, care se rezolvă fără a avea o explicație bazată pe logică medicală, ar trebui scrisă o carte care să servească drept Biblie a medicilor, în favoarea unui bun și empatizant comportament cu oamenii în suferință.
     Ceea ce propun nu este „terapia prin empatie“, ci „terapia cu empatie“, cu dragoste, nu cu indiferență, pentru că noi, medicii, știm că există tendința de transformare a pacientului în obiect, când el este, de fapt, conștiință bolnavă!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe