Newsflash
OPINII

Crește nevoia de sânge pentru transfuzii

de Biroul Consiliului CMMB - mar. 25 2022
Crește nevoia de sânge pentru transfuzii

Mobilizarea poporului român pentru a-i ajuta pe refugiaţii din Ucraina este remarcabilă. A rămas însă o nevoie vitală care nu este total acoperită: sângele pentru transfuzii.

transfuzieColegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB), organism ce reprezintă cea mai numeroasă comunitate profesională din domeniul medical, mulţumește tuturor celor care s-au implicat în ajutorarea refugiaţilor din Ucraina, prevenind o criză umanitară fără precedent.

Presa din România, extrem de critică de obicei, a fost impresionată și a relatat pe larg despre intervenţia societăţii civile, a organizaţiilor nonguvernamentale sau a oamenilor obișnuiţi, care și-au pus locuinţele la dispoziţia refugiaţilor, au donat bani sau obiecte, din puţinul lor, pentru a-i ajuta pe cei în nevoie.

Această mobilizare a poporului român a fost remarcată și de presa internaţională sau de oficiali din străinătate. A rămas, însă, o nevoie vitală care nu este total acoperită. Nu se poate cumpăra, nu se poate produce, nu poate fi echivalat în bani sau obiecte: SÂNGELE pentru transfuzii.

Sigur că pentru un copil ucrainean este important că în Vama Siret îl așteaptă voluntari români cu ceai cald, o ciocolată și un ursuleţ de pluș. După zile și nopţi de coșmar, în adăposturi sau pe drumul refugiului, are parte de un zâmbet, de căldură umană și de câteva lucruri care îl readuc din lumea războiului în cea a copilăriei.

Dar și mai important pentru el este ca după încheierea conflictului, când se va întoarce acasă, să-și găsească în viaţă tatăl, rămas pe front, sau fraţii mai mari care luptă în Ucraina.

Apel către români

Ţinând cont că în spitalele din România sunt în acest moment peste o sută de răniţi grav în războiul din ţara vecină, care au suferit intervenţii chirurgicale importante și au nevoie de transfuzii, cea mai preţioasă donaţie pe care o puteţi face nu e de bani, obiecte sau de zile de voluntariat, ci donarea de sânge.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătăţii au asigurat resurse pentru tratamentul răniţilor de pe frontul din Ucraina, medicii din spitalele românești s-au mobilizat, la fel ca în multe alte situaţii de criză, și pot face faţă solicitărilor. Dar criza de sânge și derivate de sânge, cronică în ţara noastră, ar putea afecta rezultatele.

Atragem atenţia că în acest an vom avea un aflux suplimentar de pacienţi în faze avansate sau depășite, pentru că pandemia a limitat sau întârziat depistarea precoce a unor boli grave, în ultimii doi ani. Ne așteptăm ca nevoia de intervenţii chirurgicale complexe, deci nevoia de sânge, să crească în 2022.

Este, deci, necesară o amplă mobilizare a societăţii, pentru asigurarea unui flux constant și crescut de donatori în centrele de donare* din București și din ţară.

Apelăm în acest sens la societatea civilă, la organizaţiile umanitare care s-au implicat cu atâta energie și cu empatie în ajutorarea refugiaţilor. Le rugăm să conștientizeze nevoia de sânge pentru transfuzii și să demareze campanii de sprijinire a donării de sânge, pentru salvarea în egală măsură a răniţilor de pe front și a pacienţilor de acasă.

Citiți și: Putem și trebuie să facem mai mult


Notă autor:

*Lista centrelor de donare și programul acestora poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, aici: https://bit.ly/3wvnVOE

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe