Newsflash
OPINII

Cu ochii pe voi!

de Dr. Virgil RĂZEŞU - aug. 21 2020
Cu ochii pe voi!

Ce-mi place mie la români este perseverenţa pentru „lucrul bine făcut”. Facem cum facem, ne dăm peste cap și gata, ocupăm primul/ultimul loc în orice top, în orice clasificare.

Acum, că suntem în plină pandemie, nu puteam rata locul de frunte/coadă în toate cele: și în număr de cazuri, și în decese, testări, necropsii și altele. Și nu doar așa, la voia sorţii, a pixului ori a tastei, ci pe bune.

        Avem o rată de decese de 19,1 la suta de mii de locuitori, de aproape 5 ori mai mare decât media europeană? Avem. Avem cea mai mare rată de pozitivare, 6,2%, faţă de media europeană (1,4%)? Avem. Și tot așa. Nu le mai enumăr, că tot degeaba, statisticile nu se lasă răsturnate de îngrijorările oamenilor de știinţă și cu atât mai puţin de manevrele politicienilor noștri.

        Dar de emisiunile lu’ nea’ Gigi FCSB? Da. Academie 100%. Merită popularizat: „Dracul a făcut virusul ăsta, ca să închidă bisericile. Deschideţi stadioanele, să se îmbolnăvească lumea, pentru că până la urmă toţi o să luăm acest virus... Uleiul care este mirul ungerii de la Sfântul Maslu. În ADN-ul nostru e Sfânta Liturghie. Eu nu port mască, nu pentru că nu vreau, ci fiindcă sunt ortodox. Eu am făcut testul, pentru că am clinică, și sunt sănătos… Minte Dumnezeu?!”

        Ba să vezi, mai pe la începutul circului, când profesioniștii erau ascultaţi și făceau ce trebuie, nu cum credeau unii că ar trebui să facă, începusem să ne-o luăm în cap cu managementul (ce frumos sună!) epidemiei. Ne ofeream de model pentru alte state, ba ne permiteam să sărim (ca un frate mai mare și mai înţelept, nu?) în ajutorul altora mai bătuţi de soartă decât noi și le trimiteam echipe complexe și complete. Ba dădeam lecţii, pe viu, de sus, din vârful vârfului până la poalele poalelor, despre cum se pune masca, cu partea colorată înainte și... după urechi, cum se aruncă în pubelele cu capac și pedală.

        Acum alergăm după vinovaţi precum mistreţul după jir. Nu numai noi. Cine a greșit? Toţi și de peste tot. Numai că cei mai mulţi, nu și noi, românii, au învăţat din propriile greșeli și au ascultat de oamenii calificaţi, nu de gura străzii, a plajelor și a teraselor supra­aglomerate, a falșilor predicatori și a negaţioniștilor senini și senilizaţi de prostie: „Virusul nu există!”.

        Și, mai ales pentru că pe alţii nu i-a blagoslovit Dumnezeu cu DSP-uri de hârtie creponată și cu binecuvântatul tandem marca Renate/CCR, care ne-a condamnat la moarte. Cu subiect și predicat. Murim, murim, dar măcar dăm colţul în deplină con-sti-tu-ţi-o-na-li-ta-te. Mergem direct în rai. Cu sau fără test ori necropsie. Acolo o lasă și ei mai moale. Împăratul COVID al XIX-lea nu ocolește nici raiul, nici iadul.

        Și cum un necaz nu vine niciodată singur, hop și seceta care a pârjolit recoltele pe zeci de mii de hectare, bâlba majorării pensiilor și a alocaţiilor, spectrul alegerilor, șomajul în permanentă ascensiune, recesiunea care bate la ușă cu buzduganul și, colac peste pupăză, scandalul moţiunii de cenzură. Ca să nu mai vorbim de uraganul clanurilor mafiote și cu anexa de cuviinţă a conlucrării – perfect constituţionale – dintre lumea interlopă și instituţiile de forţă ale ţării: Poliţie, Jandarmerie și Magistratură (n-am zis nimic de Servicii).

        Nu mi-ar plăcea să fiu în pielea domnului Vela. Și nu știu dacă nu cumva, luat de val, s-a pripit cu „Suntem cu ochii pe voi!”, tradus și într-un banner tip selfie, în care e gata, gata să-și bage degetele în ochi. S-ar putea să-l coste. Și încă foarte mult.

        Fiţi pe pace, nu se va întâmpla nimic! Dar absolut nimic. A trecut vremea Vezuviului care a acoperit Pompeii cu lavă, piatră ponce și cenușă vulcanică cu un debit de 1,5 milioane de tone pe secundă. E doar un fel de joacă de-a baba-oarba sau de-a hoţii și vardiștii din copilărie.

        Lucrurile sunt așa de bine așezate, sunt în joc așa de mulţi (munţi) bani, așa de mulţi taie-frunză-la-câini și infractori cu unghii îndoliate și cu bărbi tăciune, care trăiesc așa de bine și fără nici cel mai mic efort, că nu există Kalașnikov, cutremure ori Hiroșime care să-i zdruncine. Nu, nu vă grăbiţi, vor fi și victime. Nu portocale de Ploiești, nici baroni judeţeni sau de Buzău ori Caracal, ci doar niște agenţi de poliţie de Pocreaca sau Murgeni.

        Pe bune, ești mai liniștit (nu și în siguranţă) dacă ocolești posturile de știri și butonezi telecomanda către sălile pline până la refuz, în care orchestra maestrului Botgros ne scaldă sufletul în frumuseţea cântecelor noastre populare. Cinstit, nu știu dacă nu cumva și acolo nu s-au strecurat niscai mafioţi gata să controleze orice fel de activitate, ori dacă nu veţi avea ghinionul să daţi cu vederea și cu urechea peste părintele răspopit Pomohaci.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe