Newsflash
OPINII

Cu voia Domnului?

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 19 2015
Cu voia Domnului?
   Vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV) este, alături de vaccinarea împotriva virusului hepatitic B, una din puţinele măsuri ce previn etiologic direct apariţia cancerului. Mai exact, tipurile 16 şi 18 de HPV sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cancerele de col uterin şi pentru aproape jumătate din totalul cazurilor de cancer vulvar, vaginal şi penian, în vreme ce HPV-16 este factor etiologic pentru 85% din cancerele anale, conform datelor publicate de National Cancer Institute (SUA). Prevenţia acestora a devenit însă posibilă odată cu aprobarea utilizării vaccinurilor anti-HPV. Dar ceea ce a stârnit controversa în cercurile religios-conservatoare din toată lumea nu a fost adăugarea pe lista imunizărilor a încă unui vaccin, ci faptul că acesta a fost perceput ca un „permis pentru promiscuitate“. Pentru a fi eficient, vaccinul trebuie administrat populaţiei-ţintă înainte de începerea vieţii sexuale, adică în adolescenţa precoce, gest care a fost interpretat ca o încurajare la începerea timpurie a vieţii sexuale.
   Desigur, în tabăra antivaccinare au sărit, cu arme şi bagaje, şi oponenţii imunizării în general, care au găsit astfel o nouă scenă pe care să îşi predice fricile, sub masca unor aparente studii ştiinţifice (demontate, rând pe rând, cu rigoarea medicinii bazate pe dovezi). Ca să fie tabloul complet, nu au lipsit nici conspiraţioniştii, cei care reclamă un complot al marilor companii farmaceutice de subjugare a populaţiei planetei. Campaniile de vaccinare concepute „pe genunchi“, fără o strategie inteligentă de comunicare, aşa cum s-a întâmplat în România, nu au făcut decât să alimenteze toate aceste frici şi să ducă la eşecul răsunător al unei iniţiative lăudabile de sănătate publică.
   Chiar dacă, la noi, mobilizarea religioasă a întârziat acceptarea vaccinului anti-HPV cu cel puţin un deceniu (estimare optimistă) şi i-a transformat pe unii clerici şi pe unii medici mai slab educaţi în antivaccinişti convinşi, teama că vaccinarea anti-HPV va da „liber la sex“ nu a fost întemeiată pe date, pe studii, pe dovezi. Iar acum, când, în sfârşit, dispunem de dovezi, ele nu fac decât să-i contrazică pe alarmiştii care repudiază ştiinţa ascunşi sub semnul crucii. Să ne înţelegem: nu contează în spatele cărei instituţii stau aceşti falşi profeţi ai apocalipsei, ci goliciunea argumentaţiei lor, lipsa de adevăr şi consecinţele dezastruoase asupra sănătăţii publice.
   JAMA Internal Medicine a publicat săptămâna aceasta un studiu (Jena AB et al. Incidence of sexually transmitted infections after human papillomavirus vaccination among adolescent females) realizat de un grup de la Harvard şi de la University of Southern California, Los Angeles, care a cercetat impactul avut de vaccinarea anti-HPV asupra ratelor de infecţii cu transmitere sexuală (ITS). Conform cercurilor religios-conservatoare, vaccinarea antivirală ar crea tinerelor adolescente o senzaţie de protecţie faţă de infecţiile cu transmitere sexuală, ceea ce ar duce la „promovarea“ în rândul acestora a activităţii sexuale. Însă, dacă raţionamentul ar fi corect, creşterea activităţii sexuale la aceste adolescente ar trebui să se reflecte în creşterea incidenţei altor ITS, faţă de care vaccinul anti-HPV nu oferă nicio protecţie: infecţia cu Chlamydia, gonoreea, herpesul, infecţia HIV/SIDA, sifilisul. Tocmai aceste infecţii au fost cercetate în studiul american, timp de şase ani după vaccinarea anti-HPV (2005–2010) într-un lot de adolescente americane cu vârste de 12–18 ani. Un lot de 21.610 fete vaccinate a fost comparat cu un lot de 186.501 fete nevaccinate. Deşi în anul anterior vaccinării s-au înregistrat diferenţe între cele două loturi (4,3/1.000 la fetele vaccinate ulterior vs. 2,8/1.000 în grupul de control), la un an de la vaccinare riscul de ITS a crescut similar, în medie cu 50% (6,8/1.000 vs. 4,2/1.000), fără diferenţe semnificative între loturi. Cu alte cuvinte, vaccinarea anti-HPV nu s-a asociat cu o creştere a infecţiilor cu transmitere sexuală, în comparaţie cu fetele nevaccinate. Mai mult, evoluţia similară s-a păstrat şi la detalierea pe grupuri de vârstă mai bine delimitate (12–14 ani, respectiv 15–18 ani), dar şi la fetele care au utilizat contraceptive orale, indiferent de statusul vaccinal.
   Puriştii de pretutindeni pot deci să ia o pauză de la combaterea vaccinării anti-HPV, deoarece acesta nu va promova promiscuitatea sexuală. Acţiunea lor va promova, în schimb, menţinerea unor rate ridicate ale cancerului de col. Iar scurtarea inutilă a vieţii femeilor nu va fi, peste ani, voia Domnului, ci a bigoţilor care nu s-au informat suficient.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe