Newsflash
OPINII

Cum poţi vedea moartea cu ochii pe șoselele patriei

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - iul. 15 2022
Cum poţi vedea moartea cu ochii pe șoselele patriei

Pentru o săptămână aș fi dorit să schimb subiectul, dar am citit un articol scris de profesor doctor Alexandru-Vlad Ciurea: „Civilizaţia străzii, în declin” (1).

Acesta, în mod blând și delicat (având în vedere grozăviile ce le vedem la fiecare pas), spune între altele: „În fiecare dimineaţă, în drumul meu de acasă spre Spitalul Clinic Sanador, trec prin Piaţa Victoriei. De regulă, traversez, la volan, această piaţă emblematică, înainte de ora 7 dimineaţa. (...) Aproape în fiecare dimineaţă, deși traficul este lejer, observ un lucru care mă îngrijorează: culoarea roșie a semaforului nu este respectată. De ce mulţi șoferi, motocicliști, bicicliști și chiar și pietoni forţează trecerea pe roșu? Iar mulţi dintre cei care așteaptă totuși schimbarea culorii semaforului, atunci când aceasta se produce, claxonează insistent”.

accidentat

Toate cele menţionate reprezintă încălcări, serioase, ale noului Cod rutier. Subliniez: este vorba despre un cod validat în februarie 2022, ce se dorește „de unii/de alţii” să fie îmblânzit și făcut praf în așa fel încât „din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo, și anume în punctele... esenţiale” (2). Ion Luca Caragiale, genial și actual. Dar cu noi cum rămâne... în 2022?

Teribile cifre

În anul 2021, pe șoselele din România „au fost înregistrate 93 de decese la un milion de locuitori. În 2020, în pandemie, cifra a fost de 85 de decese la un milion de locuitori, iar înainte de pandemie de 96 de decese la un milion de locuitori.

Ne situăm pe primul loc în Europa civilizată. După noi se află Bulgaria (81), apoi Letonia (78) și Croaţia (72). Cea mai scăzută rată a mortalităţii este înregistrată în Norvegia, cu 16 decese la un milion de locuitori, urmată de Malta, cu 17, și Suedia, cu 18.” (1). Oare „îmblânzitorii Codului rutier” din România cunosc aceste cifre?

Drumul nostru dinspre Zărnești spre Râșnov se putea încheia tragic (3). A fost terifiant. Șansa de a „fugi” în câmp nu era neapărat o șansă. Mașina se poate răsturna, nu ai niciodată certitudinea rezistenţei caroseriei (fie ea și „garantată 5 ani”).

Domnul profesor mai spunea și următoarele, blând și sever: „Credeţi-mă, ca medic neurochirurg, am văzut, am operat și am tratat victime ale accidentelor rutiere. Este un spectacol înfiorător… Lucrăm, adesea, mai multe echipe simultan pe un corp uman făcut fărâme: neurochirurgi, chirurgi ortopezi, chirurgi generali.

Nu vreţi să vedeţi așa ceva! Nu vreţi să vedeţi suferinţa membrilor familiei unei victime a unui accident rutier!”. Există suferinţa celui agresat, există suferinţa membrilor familiei, a prietenilor; suferinţa așteptării atunci când viitorul atârnă „de un fir de păr”, când minutele, orele sau zilele de așteptare par infinite. Dumnezeu ne-a păzit!

Secunde de groază

Siguranţa circulaţiei pe șoselele României nu este „problema lui Popa”, nu este o problemă personală. Faptul că am trăit câteva secunde de groază, că am „văzut” cum autoturismul cu viteză extremă urmează să ne lovească frontal, apoi cum mașina în procesul de frânare „dă din coadă” și este gata să lovească mașina pe care voia să o depășească, faptul că dacă o lovea, accidentul, sever, ar fi inclus minimum trei mașini, cu cine știe cât de mulţi pasageri, nu este o problemă personală, ci doar încă o situaţie care exemplifică riscul de a vedea moartea cu ochii pe
șoselele patriei.

Siguranţa este o problemă și o responsabilitate a statului român; dar și a fiecărui cetăţean, fie șofer, fie pasager!

Citiți și: Riscul permanent de a muri cu zile


Notă autor:

1. https://romanialibera.ro/op-ed/opinii/civilizatia-strazii-in-declin/
2. https://www.bibliotecapemobil.ro/content/scoala/pdf/O_scrisoare_pierduta.pdf
3. https://viata-medicala.ro/opinii/riscul-permanent-de-a-muri-cu-zile-27733

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe