Newsflash
OPINII

Cum se amână o lege sănătoasă

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iul. 9 2015
Cum se amână o lege sănătoasă
Început în trombă, procesul de modificare şi de actualizare a legii de protecţie a fumătorului pasiv a ajuns, de o lună, să bată pasul pe loc. Nu se mai întâmplă practic nimic după ce acest proiect de lege a trecut relativ rapid de comisia industriilor şi de cea juridică din Camera Deputaţilor. Au fost dezbateri peste dezbateri, cu oa­meni aparent deschişi pentru dialog din partea acestor comisii. Argumentele aduse de „Coaliţia România Respiră“, formată din peste 250 de asociaţii şi ong-uri cu mulţi tineri, nu au mai contat. Totul s-a împotmolit la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor. Ţinută în sertar, legea nu a intrat mult timp pe ordinea de zi a comisiei, iar atunci când cu greu a fost trecută pe ordinea de zi a fost lăsată la urmă pentru a putea fi amânată pe neobservate pentru sesiunea din toamnă.
Ce s-a întâmplat între timp? S-au căutat tot felul de subterfugii pentru a aduce alte amendamente, total anacronice timpurilor pe care le trăim. S-au făcut propuneri de înfiinţare de spaţii de fumători, adică ceea ce există în legea veche şi nu este respectat din 2005. S-a studiat modalitatea de a propune şi introduce astfel de spaţii în toate zonele, inclusiv în spitale. S-a încercat omologarea propunerii de a nu exista aceste spaţii în zonele cazinourilor sau de a nu exista distanţa de 200 de metri dintre spaţiile de comercializare a ţigărilor şi şcoli. Noi, cei care susţinem această lege, adică cei care reprezentăm doar 72% din populaţia României cu dreptul de a respira un aer curat şi nepoluat de substanţele carcinogene din tutun, am asistat cu multă răbdare la şedinţele acestor comisii. Ce am constatat?
S-a discutat despre foarte multe lucruri: de la prevenţia consumului de droguri până la salariile medicilor şi rolul supra­specializării de dietetician. Trei subiecte importante dar toate cu legături directe sau indirecte cu fumatul şi consecinţele sale. De la fumat un tânăr poate trece la droguri; medicii, indiferent de specialitate, sunt cei care se confruntă cu consecinţele fumatului (nu de puţine ori chiar cei care sunt fumă­tori plătesc acelaşi tribut ca pacienţii lor); iar dieteticianul are un statut unde fumătorul sevrat poate şi trebuie să fie ajutat pentru a nu lua în greutate. Cu toate acestea, când s-a ajuns la votarea legii de control a tabagismului s-a găsit un nou motiv să fie amânată. E un lucru pe care nu am cum să-l înţeleg.
Alte comisii, din care nu fac parte medici, profesori de medicină sau manageri de spitale, au dat avizul. Această comisie de sănătate, care cunoaşte extrem de bine „abilitatea“ cu care tutunul ucide, a încercat să introducă amendamente care ar anula efectul unui cadru legislativ modern de control a tabagismului. Stimaţi deputaţi şi senatori, suntem în urmă cu această lege cu cel puţin zece ani faţă de ţările Uniunii Europene. O ciuntire a ei nu face altceva decât să anuleze dorinţa celor 250 de asociaţii ca ea să fie eficientă pentru protecţia tinerei generaţii. O astfel de lege este protectoare, preventivă, eficientă. Suntem într-o ţară unde inclusiv membrii Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor recunosc că bugetul pentru sănătate este mic, că medicii şi cadrele sanitare emigrează în masă şi, cu toate acestea, ne permitem luxul să amânăm, să nu le uşurăm munca.
Ce ne costă? O multitudine de morţi premature, de zile de absenteism de la serviciu, de timpi morţi în producţie, de incendii prin uitarea ţigării aprinse, de suprafeţe alocate tutunului în loc să fie pentru cultivarea unor cereale şi legume absolut necesare hrănirii unei naţii, de păduri tăiate pentru a face hârtia de ţigară care ascunde un drog ucigaş. Să nu uităm şi costurile pentru Ministerul Sănătăţii care sunt imense; nu doar costurile directe, dar şi cele indirecte. Se pierde astfel un moment oportun şi această lege trebuia să intre în forţă până la începerea sezonului turistic. Am vorbit cu mulţi colegi care veneau din străinătate în România. Toţi acuzau fumul gros din diferite săli de conferinţe sau alte spaţii publice, inclusiv restaurante şi puburi. Asta îi îndepărta, practic îi alunga. Nu pot să nu remarc că în jurul nostru multe ţări vecine au trecut la aplicarea unor legi de protecţie a fumătorului pasiv, a dreptului acestuia de a respira un aer curat. La Budapesta, inclusiv pe terasele din faţa restaurantelor este interzis fumatul.
Toate tertipurile care sunt folosite astăzi nu fac decât să ne ajute să pierdem un moment propice pentru introducerea noii legi. Toate încercările de ciuntire a unei legi bune vor menţine România în zona ţărilor cu legi depăşite şi o va aduce într-o zonă criticabilă (şi) pentru această nerealizare. De menţionat că propunerea de lege a plecat din rândul reprezentanţilor partidului aflat la guvernare. Oare celor care reprezintă poporul le pasă aşa de puţin de sănătatea acestuia?
În alte ţări se vorbeşte despre introducerea pachetului generic, despre absenţa fumatului în orice spaţiu deschis, inclusiv în campusurile universitare, iar noi nu mai ştim cum să tragem de timp, uzându-ne energiile creative în bătălii de subsol sau născocind noi capcane şi piedici. Şi unde? Chiar în Comisia de sănătate!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe