Newsflash
OPINII

Cum se apără armata care trebuie să apere societatea de COVID-19

Cum se apără armata care trebuie să apere societatea de COVID-19

La ora la care scriu aceste rânduri, datele INSP arată că unul din nouă pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 este cadru medical. Trei medici au căzut la datorie, în lupta cu acest inamic invizibil: unul din Constanţa, unul din Botoșani și, anunţat în urmă cu puţin timp, un coleg din Hunedoara.

Mărturisesc, am reacţionat imediat după ce am văzut această știre, venită chiar în ziua în care, tristă ironie a sorţii, se marchează pe plan mondial siguranţa și sănătatea la locul de muncă. Am cerut public, în calitatea de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), încă o dată, siguranţă și sănătate pentru cadrele medicale la locul de muncă! Nu doar o zi pe an, ci în fiecare zi din an.

armata de medici

Pandemia de COVID-19 crește, evident, presiunea și riscurile profesiei noastre. Dar epuizarea, stresul, hărţuirea medicilor la cabinete sau în mediul online sunt fenomene cu care ne confruntăm de ani buni, nu de la debutul acestei crize. CMMB, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, a demonstrat, prin două cercetări sociale succesive, cum afectează fenomenul burnout medicii și de ce sunt siliţi tinerii medici să plece în străinătate.

Poate că această nouă încercare prin care trece societatea va face publicul mai atent la problemele cu care ne confruntăm, îl va face să înţeleagă și să aprecieze efortul armatei în halate albe. Avem nevoie atât de mijloace de protecţie, așa cum nu am avut la începutul războiului cu COVID-19, cât și de mijloace de intervenţie: arme moderne cu care să combatem suferinţa, de la medicamente la aparatură de investigaţie sau dispozitive medicale. Fără a uita de sprijinul moral, de complianţa la sfatul fiecărui profesionist și de respectul cuvenit profesiei, în ansamblu.

Ce putem face noi, acum? Fiecare trebuie să-și facă datoria! În ceea ce ne privește, CMMB nu a oprit nicio clipă activitatea, deși o parte a personalului a început lucrul online, astfel încât să putem lua măsuri de distanţare fizică între angajaţi. Informatizarea, proces pe care l-am finalizat în 2019, ne permite astăzi să reducem la maximum nevoia unor deplasări ale membrilor la sediul Colegiului. Vom milita ca legiuitorii să ţină cont de noua realitate, iar după ce vom depăși pandemia, contactele administrative impuse de legislaţie să rămână online, și cât mai mult simplificate.

Dacă interacţiunea fizică e imposibilă în această perioadă, am rămas aproape de membrii noștri și am încercat să le acordăm telefonic sau pe e-mail asistenţă, de la cea emoţională la cea juridică, atunci când ni s-a cerut. Iar programul de sprijin al medicilor seniori, retrași din activitate, a continuat, fiind extins pentru toţi cei care au nevoie de ajutor. Am acţionat așa cum face orice familie: cei mai tineri îi ajută pe cei vulnerabili, pe cei care ieri le-au îndrumat pașii în carieră și în viaţă. Folosesc acest prilej și îi rog pe toţi medicii pensionari care au nevoie de asistenţă, în perioada de izolare, să sune la numărul de telefon al CMMB sau să ne scrie pe e-mail.

Revenind la mesajul pe care l-am transmis colegilor și opiniei publice la începutul acestei săptămâni, marcată de tragediile din Hunedoara, Constanţa și Botoșani, îi rog pe toţi, din nou, să respecte măsurile de siguranţă, protocoalele și procedurile.

Suntem cu toţii responsabili pentru aceasta – cadre medicale, conduceri de spitale, autorităţi. Siguranţa și sănătatea fiecăruia dintre noi asigură funcţionarea sistemului de sănătate în ansamblul său, pentru întreaga populaţie. Numai protejându-ne pe noi, protejându-ne colegii și astfel protejându-ne pacienţii putem depăși această perioadă dificilă și putem ieși mai puternici.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe