Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Da, este etic!

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 7 mai 2021

Întrebarea pe străzi, în ultimele zile, este dacă o fi etic sau nu ca persoanele vaccinate anti-COVID să beneficieze de anumite avantaje.

corona-5038339_1280
Foto: Pixabay

Avantajele, să fie clar, nu sunt menţionate, aluzia e făcută „de principiu”. Putem să anticipăm că nu se pune problema de bani sau remuneraţie, cât mai degrabă de o libertate de mișcare mai fluidă, reminiscentă perioadei pre-pandemice, sau accesul la anumite servicii ori spaţii unde, pentru moment, nevaccinaţii au restricţii.

Deci, este etic ori ba? Răspunsul meu este, răspicat, „Da”. Ce-i drept, trebuie să menţionez aici și palierul etic de pe care vorbesc, anume utilitarian consecvenţialist. Intenţia campaniei masive de vaccinare la nivel mondial este terminarea pandemiei de COVID-19. După mai bine de 1 miliard de doze administrate, știm că vaccinurile în uz pot face asta.

Mai mult, știm că fără intervenţie vaccinală, doar prin trecerea prin boală nu vom obţine mitologica „protecţie de grup” previzionată de epidemiologi la începutul răspândirii noului coronavirus. Drept urmare, trebuie să vaccinăm, să vaccinăm repede, să vaccinăm bine.

Fiecare om care trece poarta imunizării active este un om mai puţin la risc. Este, drept urmare, un gest profund umanist să aduci omul aproape de vaccin.

Și, în luarea unei decizii, indiferent de context ori credinţă, să-i creionezi peisajul celor două decizii posibile pe care le are în faţă: să riște boala sau nu. Pentru că aici, de fapt, vezi intenţia viperină din spatele aluziei. Cum că dihotomia ar fi alta, să riște boala ori să riște „dauna vaccinală”.

Dar noi știm că, zdrobitor, vaccinurile sunt sigure. Drept urmare, nu căutăm discriminarea celor nevaccinaţi sau celor care nu se vor vaccina pe criterii personale culturale ori religioase, ci să aducem „la poartă” soluţii celor ezitanţi.

E parte a aceluiași sistem de gândire care propune că, dacă deschizi un cabinet stomatologic în sat, la început oamenii vor vrea să-și scoată dinţii, dar poate că după aia vor înţelege tehnologia din spatele plombei.

De fapt, simetric, întrebarea e dacă este etic să oferim platformă anti-vaxxerilor la fel cum, într-un univers distopic, s-ar putea ca și cei care se opun sănătăţii dentare să-și strige dreptul la carie...

Etichete: beneficii vaccinare vaccinare covid vaccin covid pandemie covid relaxare restrictii Gabriel Diaconu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.