Newsflash
OPINII

D’ale Covidului, la început de an

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 7 2022
D’ale Covidului, la început de an

La început de an, am ales să fac o trecere în revistă a celor mai recente adevăruri știinţifice publicate, în locul polemizării interminabile între cele două tabere: vacciniști versus antivacciniști.

Dacă parcurgem informaţiile din revistele medicale din ultimele zile, aflăm știri interesante. Astfel, la întrebarea dacă dozele mari de zinc și acid ascorbic schimbă ceva din durata simptomelor la pacientul din ambulatoriu cu această infecţie virală, răspunsul este „Nu”, atunci când se face comparaţia cu tratamentul standard (1).

epidemie

Dacă privim la excesul de prescripţie în sistemul românesc a acestor două adaosuri, poate că ar fi momentul să reflectăm la necesitatea lor absolută.

Tinerii, tot mai afectaţi

Având în vedere că se fac doi ani de pandemie, multe cupluri tinere se întreabă dacă și cum este afectată funcţia de reproducere, ce impact are infecţia asupra unei potenţiale sarcini? Motilitatea spermatozoizilor scade la două luni post-COVID pentru 37% dintre bărbaţi, iar numărul spermatozoizilor scade la 51% dintre aceștia (6).

De aceea, recomandarea pentru tinerele cupluri este să aștepte minimum trei luni post-COVID, ca urmare a calităţii scăzute a spermei. Autorii chiar adaugă că este nevoie și de studii suplimentare. Este un sfat bun pentru sfera de Obstetrică-Ginecologie și pentru sexologi.

Mitul că acest virus evită tinerii a căpătat și el un răspuns în această perioadă. Decesele din cauza coronavirusului au avut loc cel mai frecvent la grupele de vârstă mai înaintată, dar cea mai mare creștere relativă a ratelor de deces nu a fost în rândul celor de 60, 70 sau 80 de ani, ci la cei cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani (2).

Conform cercetătorilor, acest lucru este urmarea faptului că ratele de deces în această grupă de vârstă erau destul de scăzute la momentul iniţial. De ani întregi, cauza numărul unu de deces în această grupă de vârstă nu a fost cancerul sau bolile de inimă, ci accidentele, urmate îndeaproape de supradoze de droguri și sinucidere.

Acum, COVID-19 a ajuns în SUA a doua cauză de deces la grupa 25-44 de ani, cu un tropism clar pentru populaţia hispanică, fapt explicat de nivelul socio-economic și de accesul mai redus la serviciile medicale primare. Oare acest lucru nu ar trebui să ne dea și nouă de gândit pentru păturile defavorizate?

Gripa și riscul de coinfecţie

O altă problemă a decidenţilor din Sănătate și a autorităţilor o reprezintă gripa. Și aici, dacă privim un articol recent (3) despre preocupările legate de virusul gripal, remarcăm că în 2020-2021 epidemia de gripă a prezentat un nivel scăzut, fapt explicat prin condiţiile suplimentare de protecţie impuse de pandemia cu noul coronavirus (purtarea măștii, distanţarea fizică, diminuarea numărului de călătorii).

Și totuși, ameninţarea persistă, deoarece tulpina H3N2 a suferit mutaţii care nu sunt compatibile cu vaccinul antigripal actual, iar imunitatea antigripală a populaţiei a scăzut, prin expunerea scăzută din perioada anterioară.

Aceasta explică de ce în SUA, în epidemia de gripă, 26% dintre cei din eșantionul analizat au făcut un nou episod gripal, deși erau vaccinaţi. Temerea principală rămâne o nouă explozie gripală sau așa-zisul „twin endemic”: influenza-COVID. De aceea, precauţiile legate de gripă trebuie să rămână, iar vigilenţa epidemiologică trebuie păstrată.

Miocardita post-vaccinare

La aceasta se adaugă o altă problemă, de vreun an inserată în mintea candidaţilor la vaccinare: teama de efectele adverse ale acestor vaccinuri. Articole sunt multiple pe subiect, dar cred că este foarte bine să cuantificăm corect acest risc. Astfel, pentru vaccinurile bazate pe adenovirus, riscul de miocardită se menţine foarte mic (4).

La 1-7 zile de la vaccinare, raportul dintre incidenţa miocarditei post-vaccinare și raportul incidenţei în rândul populaţiei nevaccinate [n.r.: IRR, incidence rate ratio] a fost, după administrarea vaccinurilor
AstraZeneca, Pfizer și Moderna, de 1,76, 1,45, și respectiv de 8,37, iar după administrarea celei de a doua doze din schema iniţială, de 1,75 pentru Pfizer și de 23,1 pentru Moderna.

Adică un exces de miocardită de două cazuri la un milion de injecţii cu vaccinul produs de AstraZeneca, de un caz la un milion de administrări de vaccin Pfizer și de șase la un milion cu vaccinul Moderna. Comparând cu riscul de 40 de cazuri de miocardite la un milion de pacienţi SARS-CoV-2 pozitivi în a 28-a zi de boală, experţii consideră că această complicaţie este minimală.

Alte două constatări sunt importante: vaccinurile nu cresc riscul de aritmii, iar efectele adverse sunt mai prezente la grupa de vârstă sub 40 de ani. Poate că ar trebui, plecând de la acest articol, să prezentăm aceste date comparative și populaţiei care nu crede în șansa vaccinală și se miră de morţile subite ale celor infectaţi, unele de origine cardiovasculară care au fost atribuite doar infecţiei virale.

Deoarece Omicron vine puternic din urmă, toată lumea medicală caută răspunsul protector al vaccinurilor conectat la rata vaccinală. Am remarcat că în Israel se vorbește deja de încă un rapel.

Un studiu (5) recent arată că vaccinul Moderna este mai puţin protector faţă de Omicron când e vorba de cele două doze iniţiale, dar boosterul realizat cu același vaccin îi crește eficacitatea. Această constatare îndreptăţește corpul de cercetători specializaţi să afirme că nu este necesar un nou vaccin, și mai degrabă să se apeleze pentru booster la vaccinurile produse de Pfizer și Moderna.

Simptome gastrointestinale la copii

Legat de simptomatologia infecţiei cu SARS-CoV-2, mai ales la copii, s-a reușit să se semnaleze o serie de elemente noi, precum tulburările gastrointestinale (7). Ele sunt prezente la 10% dintre copiii cu infecţie virală și sunt sub forma unor adeno mezenterite, apendicite, colecţii abdominale fluide, modificări ileale sau pancreatite.

Există o predispoziţie pentru astfel de manifestări gastrointestinale severe la copiii de 5 ani și peste, cu dureri abdominale, leucopenie sau sindroame inflamatorii multisistemice. Este un avertisment pe care îl adresează cercetătorii pediatrilor, pentru identificarea la timp a unor posibile evoluţii mai grave ale acestei infecţii virale.

Omicron: risc înalt de transmitere intracomunitară

Deoarece valul cinci se apropie, cred că este important, dacă tot ne uităm mereu spre SUA, indiferent că este vorba despre știri mondene, știinţifice sau de pe fronturi de luptă, să vedem ce se întâmplă acolo și ce semnal a tras primarul New York-ului, Bill de Blasio, un primar aparent mai hotărât decât alţii din România din punctul de vedere al veleităţilor vaccinului:

„Orice persoană care nu s-a vaccinat – acum este timpul să o facă, orice persoană care a uitat să-și facă boosterul, acum este momentul” (8). Acest lucru este necesar, deoarece s-a observat că Omicron, în comparaţie cu varianta Delta, se multiplică de 70 de ori mai repede în căile aeriene, ceea ce facilitează transmiterea comunitară, iar în ţesuturi ajunge la o replicare de 10 ori mai lentă, fapt care ar putea contribui la forme de boală mai puţin severe.

Citiți și: Un singur an, mai multe crize


Notă autor:

Bibliografie:
Thomas S, Patel D, Bittel B, et al. Effect of High-Dose Zinc and Ascorbic Acid Supplementation vs Usual Care on Symptom Length and Reduction Among Ambulatory Patients With SARS-CoV-2 Infection: The COVID A to Z Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2021;4(2):e210369
Faust JS, Chen AJ, Nguemeni Tiako MJ, et al. Leading Causes of Death Among Adults Aged 25 to 44 Years by Race and Ethnicity in Texas During the COVID-19 Pandemic, March to December 2020. JAMA Intern Med. Published online November 22, 2021
Marcus J. Bolton, Jordan T. Ort, Ryan McBride, Nicholas J. Swanson, Jo Wilson, Moses Awofolaju, Allison R. Greenplate, Elizabeth M. Drapeau, Andrew Pekosz, James C. Paulson, Scott E. Hensley Antigenic and virological properties of an H3N2 variant that will likely dominate the2021-2022 Northern Hemisphere influenza season medRxiv 2021.12.15.21267857
Patone, M., Mei, X.W., Handunnetthi, L. et al. Risks of myocarditis, pericarditis, and cardiac arrhythmias associated with COVID-19 vaccination or SARS-CoV-2 infection. Nat Med (2021)
Nicole A. Doria-Rose, Xiaoying Shen, Stephen D Schmidt, Sijy O’Dell, Charlene McDanal, Wenhong Feng, Jin Tong, Amanda Eaton, Maha Maglinao, Haili Tang, Robert L. Atmar, Kirsten E. Lyke, Lingshu Wang, Yi Zhang, Martin R Gaudinski, Walker P Black, Ingelise Gordon, Mercy Guech, Julie E Ledgerwood, John N Misasi, Alicia Widge, Paul C. Roberts, John Beigel, Bette Korber, Rolando Pajon, John R. Mascola, David C. Montefiori Booster of mRNA-1273 Vaccine Reduces SARS-CoV-2 Omicron Escape from Neutralizing Antibodies medRxiv 2021.12.15.21267805
https://bitly/3pgjH9SFertilityandSterility,onlineDecember20,2021
Lo Vecchio A, Garazzino S, Smarrazzo A, et al. Factors Associated With Severe Gastrointestinal Diagnoses in Children With SARS-CoV-2 Infection or Multisystem Inflammatory Syndrome. JAMA Netw Open. 2021;4(12):e2139974
MayordeBlasioHostsMediaAvailability-YouTube
By Reuters Staff-Omicron Multiplies Faster in Airways, Slower in Lungs-December 16, 2021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe