Newsflash
OPINII

De ce cred că psihiatria are loc în spitalul general

de Dr. Vlad STROESCU - mai 17 2019
De ce cred că psihiatria are loc în spitalul general

Cu ocazia vizitei de la Horezu, ministrul Sănătăţii afirma că viitorul spital din Cluj nu trebuie să conţină paturi de psihiatrie: „(...) într-un spital regional, psihiatria nu cred că își are locul”.* Pentru că sunt convins că publicul este de acord că oamenii cu boli psihice nu au voie să stea în același loc cu oamenii cu boli ale corpului, mă simt dator să enumăr câteva contraargumente:
1) Nu există, în medicina știinţifică, ideea că psihicul este separat de corp. Tulburările psihice sunt reale, codificate în clasificările internaţionale ale maladiilor și sunt tratate tot de medici, după un model biomedical.
2) Foarte frecvent, oamenii cu boli psihice pot face boli somatice și viceversa. Multidisciplinaritatea, mai ales în Urgenţe, este un mare avantaj al medicinei contemporane și este împotriva drepturilor fundamentale ale pacientului să-l privezi de acest avantaj.
3) Stigmatul asociat tulburărilor psihice este real și extrem de dăunător. Ideea că psihiatria ar trebui să existe doar în afara societăţii este stigmatizantă. Datoria ministerului este să combată acest stigmat.
4) Cu sau fără disponibilitatea îngrijirilor de sănătate mintală, pacienţii cu suferinţe psihice acute ajung oricum în spitalul general, pentru că diagnosticele psihiatrice presupun mereu excluderea prealabilă a celor nonpsihiatrice. O situaţie acută extrem de frecventă e tentativa de suicid, care necesită intervenţii toxicologice sau îngrijiri intensive. Și avem de ales între a ocupa un pat chirurgical cu un pacient care are nevoie de unul psihiatric și a elibera acel pat, cu riscul ca pacientul să se prăbușească în prăpastia dintre psihiatrie și restul medicinei (și restul societăţii).
Rezumând, nu există niciun motiv serios, nediscriminatoriu și bazat pe dovezi de a interzice prezenţa psihiatriei între zidurile spitalului general. În schimb, există un deficit acut de servicii psihiatrice de urgenţă în mijlocul viu și animat al oricărei comunităţi de oameni. Un psihiatru din comunitate o roagă pe doamna ministru să se mai gândească puţin la această temă. Îi stăm la dispoziţie pentru orice nelămurire.


Notă autor:

*http://bit.ly/2Vn06T6

ETICHETEPsihiatrie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe