Newsflash
OPINII

De ce ne-am mai mira?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - feb. 3 2017
De ce ne-am mai mira?
     Raportul Surgeon General (SUA) a ajuns la a 32-a ediție, după ce a fost lansat în 1964. El semnalează o jumătate de secol de progrese realizate în domeniul controlului și al prevenției tabagismului. Vorbim aici de un proces epidemic încurajat și oblăduit de stat în multe țări și de singurul drog comercializat oficial peste tot pe mapamond. În toți acești ani, dovezile științifice au fost indubitabile, în condițiile în care până și industria tutunului a obosit să mai combată efectele mortale „iluzorii” ale fumatului activ și pasiv. În toată această perioadă, cifrele crude sună lugubru, dar se pot identifica și nuanțe optimiste. Astfel, în 50 de ani au murit din cauza fumatului 20 de milioane de americani. Autorii raportului chiar spun că este o catastrofă care putea fi evitată. Dacă prevalența se menține la valorile actuale, 5,6 milioane de americani mai tineri de 18 ani vor plăti acest tribut prematur prin boli generate sau legate de fumat. Din peste 20 de milioane de americani uciși (practic, mai mulți decât cei uciși în Primul și în al Doilea Război Mondial la un loc), majoritatea erau fumători activi, dar 2,5 milioane din aceste decese s-au produs la fumători pasivi. Și, la aceste numere mari se adaugă și 100.000 de nou-născuți care au murit în ultimii 50 de ani prin deces subit, complicații ale prematurității, ale greutății mici la naștere, toate urmarea fumatului parental.
     În aceste condiții, nu ar trebui să ne mire afirmația experților americani că, pentru SUA, în ciuda progreselor făcute, singura metodă principală de prevenție a bolilor și deceselor rămâne combaterea fumatului. Și aici vin veștile bune. Prevalența fumatului în rândul adolescenților a scăzut la mai puțin de jumătate față de 1964, chiar dacă, în prezent, din 42 de milioane de americani fumători, trei milioane sunt elevi sau studenți. Apoi, sunt 16 milioane de americani cu boli cauzate de fumat (care pierd, în medie, zece ani din viață). Costurile atribuibile fumatului sau expunerii la fumat au continuat să crească, apropiindu-se de 300 de miliarde de dolari anual, cu costuri directe de 130 de miliarde și pierderi din diminuarea productivității de mai mult de 150 de miliarde. Acest lucru se întâmplă deoarece în viața reală există o inerție între scăderea epidemiei de fumat și cea a costurilor reale.
     Politicienii români care au pedalat în campania electorală pe legea prevenției oare or fi știind că această lege trebuie să debuteze cu apărarea legii actuale și că ea poate realiza economii la bugetul de sănătate (și nu numai)? După cât de interesate sunt anumite foruri parlamentare și după cum unele televiziuni refuză să difuzeze spoturile realizate de Societatea Română de Pneumologie și de Societatea Română de Cardiologie, nu-mi rămâne decât să mă mir că noi discutăm în continuare despre variante de schimbare a unei legi care are și se dovedește că aduce efecte benefice. Dacă plecăm de la premisele vehiculate repetitiv în presa românească, anume că sunt țări unde legile sunt ușoare și la noi ea se dovedește prea dură, ar trebui să ne întrebăm: de ce Rusia sau China, unde marile concerne de țigări au făcut legea de foarte mult timp și unde prevalența tabagismului a ajuns la 60%, se precipită în prezent să promoveze legi dure antifumat? Poate că toți cei care încă afirmă că legea noastră este antifumător și nu antifumat, ziariști sau moderatori de talk-show-uri, vor pricepe că legea încearcă să protejeze fumătorul pasiv și să evite drame suplimentare pentru ei și pentru familiile lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe