Newsflash
OPINII

De la „nu este de nasul meu”… la Institutul Pasteur

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - nov. 25 2022
De la „nu este de nasul meu”… la Institutul Pasteur

Participarea la conferinţe și congrese are utilitate în dezvoltarea unui student, viitor medic. De cele mai multe ori există o taxă de participare care pentru cei mai mulţi reprezintă un impediment. Și pentru mine era la fel în vremea studenţiei și chiar ulterior.

pt MIP

Congresul organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, începând cu 2012 (la iniţiativa acad. Ioanel Sinescu, rector, și a prof. dr. Dragoș Vinereanu, prorector), s-a desfășurat de fiecare dată fără taxă de participare. De zece ani îndemn studenţii să participe, cel puţin în auditoriu, dar și prezentând lucrări pregătite din timp. Pentru a înţelege despre ce este vorba, participarea poate avea loc chiar și din anul I sau anul II (studenţii cu care noi lucrăm la Microbiologie).

Deoarece orice activitate trebuie finalizată prin feedback, mă aștept ca participanţii să noteze, să analizeze și să pregătească acest mesaj. Anul trecut, însă, participarea a fost plăpândă. I-am întrebat de ce nu s-au înscris și nu au participat la un congres organizat de universitatea din care fac parte, în ciuda condiţiilor extrem de favorabile pentru participanţi. Am primit mai multe e-mailuri cu motivaţii (nu pot fi considerate în niciun caz motive) care justifică prima parte a titlului articolului; mulţi studenţi au spus că nu s-au înscris pentru că nu au crezut că pot face faţă nivelului lucrărilor prezentate și au considerat că ar fi… inutil. Mare păcat!

Tot anul trecut, însă, a avut loc și un eveniment pe care nu îl mai trăisem de multă vreme.

Oportunitatea burselor internaţionale

La nivel internaţional sunt organizate multe manifestări, cursuri, simpozioane la care studenţii sau tinerii medici ar putea participa. De regulă sunt necesare fonduri pentru deplasare, pentru cazare, dar și pentru a plăti o taxă de participare. Între aceste evenimente (cu adevărat pot fi numite „evenimente”), Amgen Scholars Programme ocupă un loc de frunte. Programul de pregătire european este organizat în mai multe centre renumite: Institutul Karolinska, Institutul Pasteur, ETH Zürich, Universitatea Ludwig-Maximilian din München și Universitatea din Cambridge. Concurenţa este acerbă. Pentru un număr relativ mic de locuri, intră în competiţie sute sau mii de studenţi.

Programul este extins la nivel mondial. Se desfășoară (începând cu 2007) pentru o perioadă de 16 ani, fondurile alocate fiind de circa 74 de milioane de dolari. În total sunt implicate 24 de instituţii de învăţământ și cercetare de înalt nivel din SUA, Europa, Asia, Australia și Canada. Participanţii admiși au oportunităţi de cercetare de top, participă la seminarii, evenimente deosebite, ating ţinte teoretice și practice. Ultimul eveniment anual este un simpozion organizat în regiunea în care s-a desfășurat programul de pregătire. Aici se întâlnesc toţi colegii din instituţiile organizatoare, prezintă rezultatele obţinute, discută, pun întrebări, ridică ipoteze pentru viitor și au parte de răspunsuri și comentarii de la oameni de știinţă recunoscuţi la nivel mondial.

Este de înţeles motivul pentru care concurenţa este chiar și de 300 de competitori pentru un singur loc. Studenţii admiși nu trebuie să facă altceva decât să studieze și să își prezinte rezultatele. Primesc fonduri pentru deplasare, cazare, masă, dar și o bursă deloc neglijabilă. Între studenţii care au lucrat cu mine sau pe care i-am pregătit în acest scop au fost în anii precedenţi trei tinere. În 2022 s-a calificat și s-a pregătit la Institutul Pasteur din Paris un tânăr student român. Îl îndemn să pregătească pentru „Viaţa Medicală” un articol în care să descrie experienţa sa.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe