Newsflash
OPINII

De mâine mă apuc de slăbit!

de Dr. Valentin PANTEA - ian. 13 2023
De mâine mă apuc de slăbit!

Au trecut și Sărbătorile de iarnă, cu multă mâncare, după cum e obiceiul... Acum, după un festin bogat în calorii, ne întrebăm cum să scăpăm de kilogramele în plus. Evident, cu sport și... dietă.

dieteCu ajutorul a peste 30 de nutriţioniști, medici și epidemiologi, cei de la US News & World Report au analizat și clasificat 24 de diete în mai multe categorii, pentru a ajuta oamenii să-și găsească cea mai adecvată conduită alimentară pentru slăbit sau pentru controlul unor afecţiuni cronice (DZ, cardiopatii etc.).

Clasificarea dietelor s-a făcut pe mai multe categorii. La categoria „cea mai bună dietă generală”, pe primul loc s-a clasat, după cum era de așteptat, dieta mediteraneeană, care pune accent pe fructe, legume, ulei de măsline și pește. Pe locurile următoare s-au clasat dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), care combate hipertensiunea arterială și pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, și dieta flexitariană. Aceasta se concentrează pe fructe, legume și alte alimente sănătoase, dar permite ocazional și carnea.

La categoria cele mai bune diete de slăbit, pe primul loc se află dieta WW (Weight Watchers), care pune accent nu numai pe pierderea în greutate, ci și pe o alimentaţie mai sănătoasă și pe activităţi fizice regulate. Dieta WW atribuie puncte specifice alimentelor, iar pacientul are un buget zilnic de puncte pe care nu trebuie să-l depășească (bugetul de puncte este personalizat în funcţie de pacient).

Pe locul doi s-a clasat din nou dieta DASH. La aceeași categorie, dieta Clinicii Mayo și dieta TLC sunt la egalitate pe locul trei. Dacă dieta Clinicii Mayo se concentrează pe fructe, legume și cereale integrale și ajută pacienţii să-și îmbunătăţească obiceiurile alimentare, dieta TLC (Terapeutic Lifestyle Changes) se concentrează pe legume, fructe, proteine slabe și reducerea nivelului de colesterol.

Metode de slăbit rapid

Urmează o categorie apreciată de cei care nu au răbdare și doresc rezultate imediate: cele mai bune diete de slăbit rapid. Pe primul loc este dieta ketogenă, care este foarte săracă în carbohidraţi, dar bogată în grăsimi. Reducerea drastică a aportului de carbohidraţi și înlocuirea acestora cu grăsimi obligă organismul să înceapă să „ardă” grăsimi pentru producerea energiei. La această categorie alte patru diete s-au clasat pe locul doi:

• dieta Atkins, creată de cardiologul R. Atkins, începe cu foarte puţini carbohidraţi și apoi recomandă să mănânci progresiv mai mult până la atingerea obiectivului de slăbire;
• dieta Nutrisystem este un program comercial care include mese preambalate și se concentrează pe alimente bogate în proteine și cu conţinut redus în glucide pentru a stabiliza nivelul zahărului din sânge;
• dieta Optavia este un program axat pe alimente cu conţinut scăzut de carbohidraţi, cu conţinut scăzut de calorii și care include înlocuitori de mese fortificate;
• dieta SlimFast este un program axat pe shake-uri, smoothie-uri și batoane pentru a înlocui două din trei mese pe zi.

Diete pentru cei care au răbdare

Cele mai bune diete pentru o alimentaţie sănătoasă, pentru pacienţi cu răbdare și care-și doresc o viaţă lungă sunt: dieta mediteraneeană (normal), dieta DASH și dieta flexitariană.

Cele mai bune diete sănătoase pentru inimă sunt: dieta DASH, dieta mediteraneeană (din nou), dieta flexitariană și dieta Ornish. Dieta Ornish este o formă modificată a dietei vegetariene, care înlătură în esenţă consumul de carne, pește și ouă. Cantităţi mici de lactate pot fi consumate cu moderaţie.

Dieta Ornish pune accent pe cereale integrale, fructe, legume și limitează carbohidraţii rafinaţi, proteinele animale și grăsimile. În plus, se recomandă exerciţii fizice zilnice și reducerea stresului.

Cele mai bune diete pentru diabet sunt: dieta DASH, din nou dieta mediteraneeană și dieta flexitariană.

Cele mai bune diete pentru sănătatea oaselor și articulaţiilor sunt dieta DASH și cea mediteraneeană, la egalitate pe primul loc, urmate de dieta flexitariană. De menţionat că această nouă categorie de clasificare a dietelor a fost recent introdusă.

Cele mai bune diete pentru familie, care să ajute și să poate fi urmate cu ușurinţă atât de părinţi, cât și de copii, sunt: dieta flexitariană, mediteraneeană și dieta TLC.

Cele mai bune diete pe bază de plante: dieta mediteraneeană, apoi flexitariană și dieta MIND. Dieta MIND combină dieta DASH și dieta mediteraneeană și se concentrează pe alimente „sănătoase pentru creier”: cereale integrale, legume, fructe de pădure, nuci, pește, carne de pasăre, ulei de măsline și vin.

Dieta MIND recomandă să mâncaţi cel puţin trei porţii de cereale integrale pe zi, plus o salată verde cu frunze. Pentru cei mai comozi există și categoria celor mai ușor de urmat diete: dieta flexitariană și TLC au fost pe primul loc, urmate la egalitate de dietele DASH și mediteraneeană. Nu trebuie uitat că orice regim alimentar trebuie să se asocieze cu exerciţii fizice și cu modificări ale comportamentului.

Până și firmele care produc medicamente „minune” de slăbit menţionează că nu mai e suficient doar să iei medicamentul respectiv, ci este nevoie și de mișcare, cât mai multă, adecvată vârstei, deoarece mișcarea crește activitatea metabolică și reduce grăsimea corporală.

Practica a dovedit că cea mai bună aderenţă la exerciţiile fizice și o pierdere mai mare în greutate au fost asociate practicării de exerciţii pe durate scurte, de circa 10 minute, în comparaţie cu antrenamentele fizice cu intervale mai lungi de timp.

De reţinut și faptul că dietele cu conţinut scăzut de carbohidraţi au demonstrat rezultate pozitive cu pierderea în greutate pe termen scurt, dar eficacitatea lor scade pe termen lung, deoarece pacienţii au dificultăţi în menţinerea acestor restricţii. Pentru că știm cu toţii că nu e totul doar să slăbești, mai trebuie și să-ţi menţii greutatea.

Citiți și: Plăcere cu sens unic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe