Newsflash
OPINII

DE RĂSUL ŞI PLĂNSUL LUMII (1)

de - oct. 2 2009
DE RĂSUL ŞI PLĂNSUL LUMII (1)

Cu surprindere şi uimire, am auzit de ideea vehiculată la Ministerul Sănătăţii de a se crea, în interiorul sistemului sanitar, aşa-zise „structuri de integritate“. (...)

Nume frumos, modern şi inocent, care îţi sugerează atâta încredere şi siguranţă, încât mai că ţi-ar da lacrimile de fericire, dacă n-ai şti că, de fapt,… „afară-i vopsit gardul“, iar înăuntru sunt veritabile structuri de securitate, care – temeinic şi profesionist, cu reportofoane, camere video şi cursuri de specializare în materie – au „nobila“ îndeletnicire de prindere a celor care acceptă „atenţii“ de la bolnavi, şi introduc astfel şi sistemul sanitar în rândul tuturor celorlalte sectoare de activitate socială din ţară şi din lume, în care se dă şi se primeşte, de la cele mai înalte niveluri ale sistemului până la baza lui.
   Într-adevăr, idee novatoare şi vrednică de laudă, de a crea – oficial – în interiorul sectorului medical, structuri securist–poliţieneşti represive, printre – şi, în mare parte, dintre – angajaţii acestui sistem, structuri plătite din banii sectorului sanitar, structuri care prin munca lor… ştiinţifică cinstită să producă opere de turnătorie, în urma cărora personalul medico-sanitar să poată fi torturat în voie, sau în linişte, transferat de pe statul de plată, în căldura liberă a străzii, sau în răcoarea… mai puţin liberă, a beciului. Aşa idee măreaţă şi acţiune „umanitară“, n-a fost imaginată nici măcar de gânditorii „epocii de aur“.
   Idee… de adevărată mândrie naţională!
   Pe bună dreptate, te întrebi, ce interes ascuns ar putea avea ciobanul care hrăneşte din aceeaşi mână şi mieii şi lupii?!
   Nu înţelegem ce legătură este între aspirină şi ancheta cu becul în ochi, ca să fie amândouă plătite din banii colectaţi de la populaţie pentru medicamente şi îngrijire medicală la vreme de boală!?
   A înfiinţa, oficial, structuri de securitate internă în sistemul sanitar, înseamnă a culpabiliza, de principiu, întreaga breaslă medicală, a atrage atenţia întregii societăţi că medicul necesită supraveghere dublă, din afara, dar şi dinăuntrul sistemului. Singura breaslă, singurul component al societăţii – medicul – care „impune“ o asemenea supraveghere şi urmărire. Şi aceluiaşi medic hărţuit i se pretinde ca – în pace şi voie bună – să-şi ofere ajutorul cu toată dragostea şi bunătatea, cu toată dăruirea, priceperea şi sacrificiul. Minunat! Ca-n povestea cu Harap Alb şi Spânul. Crearea unor asemenea structuri va avea trei categorii de efecte: 1) asupra actului medical; 2) asupra bugetului Ministerului Sănătăţii; 3) unul psiho-social.
   1) Efectul medical: • Relaţia medic–pacient se va deteriora mult. Pentru medic, pacientul va deveni un potenţial turnător, deci un duşman. Actul medical va deveni o procedură silită şi formală, în care medicul – din prudenţă – se va implica din ce în ce mai puţin. Vor dispărea complet dragostea şi compasiunea medicului şi a personalului sanitar faţă de bolnav. Bolnavul va deveni din ce în ce mai singur în suferinţa lui. • Această măsură bizară constituie o nouă treaptă de dispreţ, umilire şi discreditare oficială a breslei medicale, cu efect de scădere a încrederii în medic şi în actul medical, cu scăderea stării de sănătate a populaţiei, supraaglomerarea spitalelor şi a serviciilor de urgenţă, creşterea nemulţumirii populaţiei şi a reclamaţiilor, creşterea presiunii de a se da „atenţii“, care să compenseze psihologic neîncrederea în personalul medico-sanitar discreditat. • Atmosfera de suspiciune, nesiguranţă şi instabilitate care se va crea în sistemul sanitar, îl va face şi mai puţin atractiv pentru cei care s-ar gândi să opteze pentru a lucra în sănătate, dar şi pentru cei care deja lucrează în sistem. Ca urmare, personalul medico-sanitar, puţin în prezent, va deveni în viitor din ce în ce mai puţin, iar pregătirea şi solicitudinea vor urma aceeaşi curbă. Cel care va suferi şi simţi aceasta va fi bolnavul de rând. • Termenul de „test de integritate“ este, de fapt, numele cosmetizat al unui veritabil flagrant delict. Acesta va deveni obişnuitul activităţii medicale zilnice în toate unităţile sanitare – pe culoare, în cabinetele de consultaţii, în saloane, în sălile de tratamente, în cabinetele medicilor, în vestiare şi cine ştie… poate şi în alte locuri mai discrete, în funcţie de grosolănia şi inventivitatea trupelor de detectivi pe urmele buchetului de flori.
   Practic, va fi folosită, ilegal, personalitatea de bolnav, pentru o acţiune împotriva lucrătorilor sistemului sanitar, fără consimţământul bolnavilor. Nu credem că populaţia doreşte o relaţie extremă, de forţă, cu personalul medico-sanitar, ci mai degrabă – din anumite interese – …„altcineva“ o doreşte. Din fericire, şi populaţia începe să cam înţeleagă, care sunt aceste interese, şi ale cui.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe