Newsflash
OPINII

Decimarea doctorilor

de Dr. M. Gh. CĂLIN - iul. 1 2013
Decimarea doctorilor
   De fiecare dată când se discută – statistic sau la caz – despre lipsa medicilor, se spune că este vorba de un exod, mai rar că doctorii pleacă şi aproape niciodată că ei fug. Exodul şi plecarea presupun o părăsire, o evadare, implică un plan şi nişte condiţii potrivite. Medicii români însă, când părăsesc ţara (uneori şi profesia) pentru a căuta puncte de stabilitate aiurea, se comportă ca nişte particule elementare fără identitate, fără masă şi fără sarcină, care se fixează mai mult sau mai puţin aleatoriu pe poziţii suficient de delicate pentru a nu fi tocmai ideale. Unii dintre ei recunosc asta, dar cei mai mulţi propun comparaţii din care ies într-un avantaj relativ. Pentru locurile rămase libere, de regulă, nu se găsesc înlocuitori, dar, uneori, acestea sunt ocupate, prin modalităţi nu întotdeauna clare, de medici care comunică printr-o sintaxă specifică Orientului Mijlociu sau teritoriului basarabean. Chiar dacă acest aspect poate fi încă o sursă de vertij pentru bolnavi, ei se vor obişnui repede şi cu această situaţie.
   Alta este însă problema. Şi dintre medicii care au ales să rămână să-şi onoreze profesia acasă, cei mai mulţi se simt ca printre străini şi acumulează frustrări şi umilinţe care îi pot face să lase totul baltă înainte de a ajunge pe marginea prăpastiei. Important este că, deşi corpul medical, în termeni absoluţi, se împuţinează şi trebuie să rezolve chestiuni serioase şi complicate, de o bună bucată de timp el trebuie să lucreze în condiţii de nesiguranţă sporită. Şi nu este vorba doar de decadenţa şi turpitudinea care macină tot sistemul social, ci de simplul şi teribilul fapt că breslei noastre, de o vreme, i se zdrăngăne permanent şi efectiv cătuşele pe la urechi. Deja sunt cazuri cunoscute şi ne aflăm în plină meta-realitate, pentru ca factorii care administrează şi girează politic şi profesional sistemul să iasă din zona de autoadmiraţie în care s-au plasat şi să nu asiste absenţi la destrămarea reputaţiei şi onoarei unei elite profesionale şi umane. Populaţia s-a săturat de programe şi proiecte fără durată şi fără fundament şi nu mai recepţionează prezentarea filibusteriană a unor planuri generale goale de conţinut şi relevanţă.
   Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor, dacă au departamente de comunicare, trebuie să le pună la muncă, să le oblige să fie active, nu să asiste cum autorităţi impersonale au pornit la vânătoare de medici de-a lungul şi de-a latul ţării. Nu este admisibil ca aceste structuri destul de bine populate să nu aibă departamente sau entităţi de protecţie şi prevenire, care să anticipeze şi să clarifice situaţiile delicate ori disputabile şi să le prezinte într-o lumină corectă şi fermă opiniei publice imediat.
   Cum de nu spun nimic nici ministrul, nici adjuncţii săi, când ofiţeri sub acoperire umblă şi îndeasă în buzunarele doctorilor bani marcaţi şi le organizează flagrante odioase ca ultimilor briganzi? De ce nu se fac acţiuni de prevenire şi informare, susţinute şi organizate pe probleme de legislaţie şi protecţie, de Colegiul Medicilor, care lasă impresia că stă doar să adune cotizaţii cu sacul şi să facă – pe bani – simpozioane şi congrese prin staţiuni? Ministerul de Interne şi cel de Justiţie trebuie să rezolve cum ştiu ele situaţiile cu potenţial infracţional din domeniul sănătăţii? Nu, domnilor colegi şi domnilor miniştri, este datoria şi onoarea dumneavoastră să consolidaţi şi să limpeziţi sistemul pe care îl reprezentaţi şi pe care l-aţi condus până acum fără nicio tragere de inimă. Aveţi corp de control, structuri judeţene, maşini, birouri, secretare şi timp, aşa că puteţi fi prezenţi în spitale şi policlinici, printre medici şi bolnavi, să îndrumaţi, să ajutaţi şi să protejaţi – prin prevenţie – nobila meserie de medic de tentaţiile, ispitele şi cursele pe care jandarmii de doctori nu contenesc să le lanseze în formele şi conceptele cele mai nefericite. Dacă este ceva de curăţat şi de corectat, este datoria dumneavoastră să o faceţi. Şi asta până nu este prea târziu.
   Personalul sanitar este deja decimat, prin fuga unui număr însemnat dintre profesioniştii unor discipline şi specialităţi terapeutice importante, iar cei rămaşi lucrează şi trăiesc în medii departe de a fi mulţumitoare. Sau măcar normale. În aceste condiţii, în momentul de faţă, cei care luptă cu boala şi cu moartea aşteaptă de la autorităţi să îi ajute şi să îi încurajeze, nu să-i bage la puşcărie pentru nimica toată.
   Corpul medical este o elită intelectuală şi o parte preţioasă din patrimoniul uman al ţării, iar inversarea distrugerii acestuia este necesară. Pentru că, dacă se continuă aşa cum s-a pornit, o să se impună dezvoltarea spaţiului penitenciar, deşi ar fi mult mai necesară construcţia câtorva spitale noi în locul acelora prin care umblă forfota jandarmii de doctori şi piocianicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe