Newsflash
OPINII

Deconstrucţia unei identităţi

de Ionela IACOB - apr. 3 2014
Deconstrucţia unei identităţi
   Prezentarea susţinută de Stelian Mândruţ, cercetător principal la Institutul de Istorie „George Bariţiu“ al Academiei Române, la întrunirea Atelierului de filosofie şi antropologie medicală din Cluj, a adus în prim-plan o personalitate reprezentativă pentru ştiinţa europeană şi românească de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Miza prelegerii a fost încercarea de a deconstrui identitatea pur românească a lui Victor Babeş, cunoscutul bacteriolog şi histolog de origine bănăţeană, identitate „fabricată“ ulterior, în scopuri politice, de factură naţionalistă.
   După cum a arătat Stelian Mândruţ, formarea timpurie a lui Babeş a avut loc într-un spaţiu european larg, în ciuda faptului că acesta provenea dintr-o veche familie de nobili munteni stabilită în Banat şi validată în urma implicării în Revoluţia de la 1848. Născut la Viena şi crescut de o mamă de etnie austriacă, Babeş nu a avut o conştiinţă bine definită a stării sale etnice. De mic copil a scris şi a gândit în limba germană şi s-a dezvoltat într-o cultură central-europeană. Când avea zece ani, tatăl lui a trebuit să se retragă de la Viena la Budapesta, deschizându-şi acolo un cabinet de avocatură. Din cauza faptului că Babeş nu cunoştea încă limba română, tatăl îl trimite la un gimnaziu la Lugoj, această perioadă constituind primul contact al tânărului cu limba natală. Pentru a urma cursurile liceale, Babeş se întoarce la Budapesta, apoi se înscrie la Conservator (în urma unei aventuri amoroase cu o dansatoare de cabaret), pe care însă îl abandonează repede, deoarece înţelege că locul său nu este acolo. Observând pasiunea sa incipientă pentru studiul corpului animal şi uman, tatăl său îl sfătuieşte să se înscrie la facultatea de medicină. Fiind nemulţumit de calitatea învăţământului superior de la universitatea din Budapesta, Babeş se reîntoarce la Viena, unde îşi termină studiile şi obţine doctoratul în medicină. Remarcându-se în domeniul ştiinţific încă din perioada studenţiei, el începe să fie solicitat atât de colectivul ştiinţific al celor de la universitatea din Viena, cât şi de Catedra de medicină din Budapesta. Profitând de această competiţie, Babeş solicită burse pentru a-şi putea continua cercetările în diferite spaţii ştiinţifice europene, precum Berlin, Paris, München etc., având astfel ocazia de a întâlni renumiţi oameni de ştiinţă ai vremii.
   În urma apariţiei României ca regat, autorităţile de la Bucureşti încep să cerceteze spaţiul european, cu scopul de a descoperi personalităţi de etnie română recunoscute, pentru a le atrage în tânărul stat naţional. Scopul evident era acela de a consolida spiritul naţional românesc şi de a conferi o oarecare identitate cultural-ştiinţifică noului stat. În această perioadă, Spiru Haret, pe atunci secretarul general al ministrului învăţământului, are ideea de a-l aduce pe Babeş la Bucureşti. Această tentativă a durat câţiva ani, un rol important jucându-l acum tatăl lui Babeş, membru al Academiei Române. Astfel, în 1886, Babeş primeşte o învoire de un an de la universitatea din Budapesta, unde era deja profesor titular, să vină la Bucureşti pentru a stârpi epidemiile de pestă şi rabie şi pentru a înfiinţa un laborator de cercetare.
   Naivitatea sa, asociată unei pasiuni covârşitoare pentru ştiinţă şi dezinteresului pentru dedesubturile puterii, l-au făcut pe Babeş să cadă victimă jocurilor politice ale vremii. Refuzând să se implice în politică, el a fost nevoit să suporte continue piedici şi şicane din partea reprezentaţilor partidului liberal. A ajuns cu greutate profesor universitar, iar deschiderea unui laborator de cercetare s-a dovedit a fi un demers lung şi chinuitor. Primind drept spaţiu un edificiu dărăpănat, a fost nevoie de aproximativ zece ani pentru a aduce institutul la standardele dorite de el. Prelungirea şederii la Bucureşti a cauzat pierderea postului de profesor de la universitatea din Budapesta şi retragerea cetăţeniei maghiare.
   Prestanţa şi reuşitele sale ştiinţifice au stârnit invidia profesorilor de la Bucureşti şi Iaşi, fenomen care a determinat încercarea acestora de a-l ataca pe Babeş prin toate mijloacele pe care le aveau la dispoziţie. În Primul Război Mondial, el a rămas la Bucureşti în timpul ocupaţiei, pentru a controla focarele de epidemii stârnite în aceste condiţii şi pentru a salva vieţile civililor afectaţi de diferite boli şi epidemii asociate războiului. Răsplata pentru aceste acte ale sale a fost acuzaţia de colaboraţionism cu armata austro-ungară. Înfiinţarea unui departament sanitar în cadrul guvernului s-a datorat tot intervenţiilor lui Babeş, întrucât la momentul respectiv nu exista în România un minister al sănătăţii.
   În perioada în care a fost invitat la Cluj să participe la întrunirile prin care se puneau bazele viitoarei universităţi de medicină, autorităţile de la Bucureşti au refuzat să-i plătească salariul, fiind nevoit să facă lungi călătorii cu trenul între cele două oraşe.
   Având o stare de sănătate precară şi parcurgând adeseori perioade de instabilitate sufletească, urmarea atât a hărţuielilor la care a fost supus, cât şi a problemelor din viaţa de familie, Babeş moare în 1926, la doar o săptămână după pensionare.
   Prezentarea lui Stelian Mândruţ a impresionat publicul participant la Atelier, atât prin calitatea şi precizia informaţiilor oferite, rezultat al unei intense activităţi de consultare a unor surse de documentare inedite, cât şi prin luciditatea şi fineţea cu care a reuşit să deconstruiască identitatea românească a lui Babeş, fabricată în scopuri naţionaliste. Cei interesaţi de subiect pot găsi varianta audio a prezentării pe site-ul Atelierului de filosofie şi antropologie medicală(www.afsam.eu).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe