Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Decontarea pe clasă terapeutică este inacceptabilă

Viața Medicală
Luminiţa VÂLCEA vineri, 25 iunie 2010

   Colegiul Medicilor din România a remis o adresă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care îşi manifestă indignarea faţă de faptul că în forma finală a metodologiei privind implementarea noului preţ de referinţă pentru medicamente, numele său este asociat cu un act normativ care aduce lezare intereselor pacienţilor şi autonomiei profesionale a medicului. (...)


 

   „Deoarece, în decursul timpului, Colegiul Medicilor din România a constatat atitudinea arogantă a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, preferă să nu participe la dezbaterile organizate de această instituţie tocmai pentru a nu-şi asocia numele la o activitate formală de pseudoconsultare. Suntem convinşi că argumentele ştiinţifice şi logice nu vor avea audienţă şi că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor opera doar modificări estetice păstrând spiritul antipacient al acestui document“, se arată în amintita adresă.
   Colegiul Medicilor din România şi-a exprimat clar punctul de vedere privind inacceptabilitatea decontării pe clasă terapeutică aşa cum este ea prezentată în documentul supus dezbaterii, care duce la o creştere semnificativă a coplăţii suportată de pacient şi la o modificare a comportamentului prescriptorului obligat să recomande un tratament nu în funcţie de eficienţa terapeutică, ci în funcţie de posibilităţile materiale ale omului bolnav. Mai mult, actul normativ impune o conduită profesională medicală contrară ghidurilor şi protocoalelor aprobate de Ministerul Sănătăţii.
   „În condiţiile în care acest act este acceptat de către decidenţi, atunci corpul medical nu-şi va mai asuma responsabilitatea profesională şi în caz de eşec, răspunderea va fi integrală a celor care au conceput şi promovat acest document“, se mai arată în adresă.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.