Newsflash
OPINII

Deficit major de asistenţi medicali și moașe

de Biroul de presă OAMGMAMR - dec. 9 2022
Deficit major de asistenţi medicali și moașe

ICN susţine că, potrivit unei importante cercetări, acoperirea universală cu servicii medicale ar necesita încă 30 de milioane de asistenţi medicali și moașe.

Deficitul global de asistenţi medicali reprezintă de multă vreme o îngrijorare pentru Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN). Raportul „State of the World’s Nursing” (1) al OMS/ICN arată că înainte de pandemia de COVID-19 exista un deficit de șase milioane de asistenţi medicali. Raportul „Sustain and Retain in 2022 and Beyond” (2) arată însă că efectul COVID-19, împreună cu îmbătrânirea populaţiei în rândul asistenţilor medicali, indică un necesar de până la 13 milioane de asistenţi medicali pentru a realiza obiectivul OMS privind acoperirea universală cu servicii medicale (UHC), până în anul 2030. 

asistenta

Cu toate acestea, cercetările desfășurate înainte de pandemia de COVID-19 de Universitatea din Washington, Școala de Medicină, Institutul de măsurare și evaluare a sănătăţii, publicate de Lancet (3) în luna mai 2022, au sugerat că deficitul actual ar putea fi de până la 30 de milioane de asistenţi medicali și moașe. În mod clar, există diferenţe evidente în ceea ce privește dimensiunea deficitului global de asistenţi medicali identificat.

Sunt necesare acţiuni imediate

Pentru a explora această problemă, Howard Catton, director executiv al ICN, l-a intervievat (4) pe dr. Rafael Lozano, unul dintre principalii autori ai studiului, încercând să înţeleagă metodologia și motivele pentru care s-au obţinut rezultate diferite.

OMS folosește o gamă de indicatori care alcătuiesc WHO UHC Effective Coverage Index (indicele de acoperire efectivă al OMS) (5) cu scopul de a evalua, pentru fiecare ţară, accesul la o gamă cuprinzătoare de servicii de sănătate. Cu toate acestea, dr. Lozano a declarat că, deși obiectivul UHC al OMS este bazat pe o valoare de 30 din 100 în cadrul indicelui, cercetătorii de la Universitatea din Washington au folosit un nivel mai ridicat, de 80. Este un prag care ţine cont de acoperirea nivelurilor crescute de nevoi privind sănătatea și, drept urmare, de necesitatea unui număr mai mare de asistenţi medicali și moașe.

Folosind indicele, cercetătorii au constatat că în 154 de ţări care au un deficit, va fi nevoie de încă 30,6 milioane de asistenţi medicali și moașe, pentru a atinge scorul de 80 în acele populaţii.

După interviul cu dr. Rafael Lozano, directorul executiv al ICN a declarat că dezvăluirea faptului că lumea se confruntă cu un deficit de până la 30 de milioane de asistenţi medicali și moașe pentru a furniza niveluri crescute de îngrijiri pentru populaţia globală ar trebui să declanșeze nu doar o dezbatere serioasă și urgentă în ceea ce privește datele, ci și acţiuni imediate.

Biroul de presă al ICN, traducere OAMGMAMR

Bibliografie 

(1) https://www.who.int/publications/i/item/9789240003279

(2) https://www.icn.ch/system/files/2022-01/Sustain%20and%20Retain%20in%202022%20and%20Beyond-%20The%20global%20nursing%20workforce%20and%20the%20COVID-19%20pandemic.pdf 

(3) https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00532-3/fulltext

(4) https://www.youtube.com/watch?v=gYhfL3Bjwes 

(5) https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/4834

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe