Acasă » ACTUALITATE » OPINII
Demersurile justificate ale medicilor de familie

Dr. Rodica TĂNĂSESCU
vineri, 18 februarie 2011

Dr. Doina Ileana MIHĂILĂ
vineri, 18 februarie 2011
Colegiul Medicilor din România susţine demersurile justificate ale medicilor de familie. În acest sens, pentru ale aduce la cunoştinţă întregii opinii publice medicale, publicăm comunicatul comun al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF), Comisiei de Medicina familiei a Colegiului Medicilor din România (CMF-CMR), reunite în şedinţă comună în ziua de 12 februarie 2011. (...)
Colegiul Medicilor din România susţine
demersurile justificate ale medicilor de familie. În acest sens, pentru
ale aduce la cunoştinţă întregii opinii publice medicale, publicăm
comunicatul comun al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF),
Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF),
Comisiei de Medicina familiei a Colegiului Medicilor din România
(CMF-CMR), reunite în şedinţă comună în ziua de 12 februarie 2011.
Degradarea progresivă a situaţiei Medicinii de
familie în România şi a sistemului medical în general a atins cote
alarmante. Considerată baza piramidei oricărui sistem medical normal structurat, Medicina de familie este astăzi minimalizată: se încearcă deprofesionalizarea medicilor, umilirea şi învinovăţirea lor ca metodă de mascare a incapacităţii decidenţilor din sănătate. Totodată, asistenţa primară cunoaşte astăzi, în România, nivelul cel mai scăzut de finanţare şi scăderea cea mai agresivă a veniturilor din sistem, în comparaţie cu a altor specialităţi, de altfel şi ele grav subfinanţate. Organismele reprezentative pentru Medicina familiei constată că s-a ajuns la un nivel al lipsei de comunicare cu decidenţii din sănătate, care nu mai poate fi tolerat. Situaţiei financiare i se adaugă şi accentuarea încărcării birocratice, precum şi lipsa de viziune a Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în ceea ce priveşte locul şi rolul asistenţei medicale primare. Împreună cu noi se află reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi ai Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu.
Începând cu 30 decembrie 2010, MS şi CNAS au elaborat o adevărată avalanşă de acte normative – unele deja publicate, altele încă în proiect – care demonstrează, fără dubiu, dezavantajarea evidentă a celor pe care îi vizează în primul rând – pacienţii, dar şi dispreţul faţă de medici, adesea în contradicţie cu Constituţia ţării, cu directivele europene dovedind astfel lipsa oricărei legături cu activitatea din cabinete, dar şi refuzul oricărei consultări cu cei direct implicaţi – medicii şi societatea civilă: 1. Contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistem, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistenţa primară, promovând falsa dezbinare şi deprofesionalizarea; (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.