Newsflash
OPINII

Deontologia versus concurenţa

Deontologia versus concurenţa

Proiectul noului cod deontologic al medicilor stomatologi a fost supus atenţiei specialiștilor din domeniu în vederea consultărilor și a fost aspru criticat în spaţiul public.

Stomatologia este un domeniu medical cu practică liberală exercitată în proporţie covârșitoare în sistem privat. Fiind vorba despre servicii medicale, trebuie să existe un control legislativ suficient de ferm pentru ca siguranţa pacienţilor să nu fie periclitată de un sistem concurenţial agresiv și lipsit de scrupule. Consiliul concurenţei consideră că în medicina dentară concurenţa este materializată prin libertatea totală a pacienţilor de a-și alege medicul stomatolog. Pe de altă parte, medicul stomatolog trebuie să se promoveze și să atragă pacienţii prin calitatea actului medical oferit.

        Asistăm de la o vreme la o creștere semnificativă a reclamelor pentru servicii stomatologice. Uneori, acestea sunt mai agresive și mai evidente decât cele comerciale, cu toate că medicii nu trebuie să recurgă la asemenea mijloace. Codul deontologic al medicilor stomatologi precizează clar acest lucru. Recent, proiectul noului cod a fost supus atenţiei medicilor stomatologi în vederea consultărilor.

Practici interzise în UE

        Dintre toate prevederile sale, cele care au atras atenţia în cea mai mare măsură sunt reglementările privind publicitatea și reclama. Era de așteptat o asemenea reacţie, având în vedere că în ultimul timp s-au dezvoltat afaceri profitabile pe seama cabinetelor dentare, prin livrarea unor servicii de publicitate, cu promisiunile de asigurare a unui succes financiar rapid în activitatea cabinetului și câștigarea în timp record a unui număr mare de pacienţi. Asemenea practici sunt contrare principiilor deontologice și nu sunt permise în ţările Uniunii Europene (UE). Libera practică profesională a medicilor stomatologi în UE impune promovarea acelorași exigenţe privind conduita profesională de toate statele uniunii.

        Asistăm în România la critici subiective și abuzive în comunicările online și în media adresate proiectului de cod deontologic al medicilor stomatologi. Nu știu vreun alt cod deontologic în care alte grupuri profesionale să se implice activ în consultările asupra codurilor deontologice din afara profesiei lor. Se pare că revenirea la normalitate și instituirea unui control legal al regimului de publicitate și reclamă în medicina dentară îi deranjează pe cei care au avut de profitat din plin de pe urma toleranţei unui cadru normativ ineficient.

Dezinformarea, o reacţie disperată

        Colegiul Medicilor Stomatologi din România este preocupat de implementarea corectă a cerinţelor normative de ordin deontologic aplicabile tuturor medicilor stomatologi care profesează permanent, temporar sau ocazional pe teritoriul ţării. Respectarea autonomiei profesionale și a independenţei profesionale a medicilor stomatologi care lucrează în propriile lor cabinete dentare este obiectiv principal al colegiului.

       Nu putem fi de acord ca un număr foarte mic de furnizori de servicii stomatologice care practică folosirea reclamei contrar cerinţelor deontologice profesionale să ameninţe exercitarea liberală și corectă a profesiei de către ceilalţi 99% dintre medicii stomatologi. Dezinformarea privind riscul iminent de a pierde dreptul de profesare a medicilor stomatologi prin aplicarea noului cod deontologic este o reacţie disperată a celor posibil afectaţi de aducerea la o normalitate a respectării deontologiei medicale. O clinică particulară dintr-o altă ţară are ca deviză afișată pe site în atenţia pacienţilor următoarele: „În clinica noastră, medicii respectă codul deonto­logic!”. Acesta este adevărul, codul deontologic este, până la urmă,  un instrument juridic de protejare a pacienţilor și de asigurare a calităţii actului medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe