Newsflash
OPINII

Dependenţe

de Adrian ROMAN - sept. 27 2012
Dependenţe
   S-au dus vremurile când o pipă fotogenică transforma o figură relativ banală într-o faţă de VIP. Acum s-a inventat pipa electronică, nici pe departe la fel de arătoasă ca tradiţionala, dar percepută (culmea!) de mânuitorii ei ca sănătate curată – ceea ce m-a contrariat. Am apelat la internet şi am aflat că device-ul respectiv oferă prilejul de a se priza toxina pură, nicotina, fără escorta ei de gudroane şi particule clar cancerigene, de la fumatul clasic. De altfel, „toxină pură“ e prea mult spus în cazul nicotinei, molecula incriminată, odată distilată, fiind în realitate mai degrabă medicament. Singurul ei inconvenient consistă în producerea unor mici dezagremente superficiale pasagere: tremurături, greţuri, vertij, iar asta numai în caz de abuz şi numai la anumite persoane cu astfel de predispoziţii. Nicotina este stimulent nervos, fortifică şi resuscitează conexiunile sinaptice. Kiturile pentru prizat conţin şi arome nenocive. Se îmbină, aşadar, utilul cu plăcutul.
   Dar tot pe internet e şi concluzia congresului de anul acesta al European Respiratory Society, de la Viena: o cercetătoare din Grecia afirmă că e-ţigara poate provoca o rigidizare a căilor respiratorii şi că pipa cea nouă pare mai puţin inofensivă decât se credea, ceea ce necesită cercetări aprofundate. Alţi cercetători comunică (pe blog, de data asta) că grecoaica „minte“, că ar exista un „conflict de interese“ în cazul ei (nu precizează dacă nu şi în cazul bloggerului…). În urma testelor şi investigaţiilor, FDA raportează că nicotina curent prizată „electronic“ conţine, totuşi, urme de gudroane cancerigene, deşi, după cum s-a afirmat, inclusiv pe internet, pe forumuri, într-o proporţie comparabilă cu prezenţa aceloraşi molecule nedorite în laptele de mamă.
   S-a înlocuit o dependenţă cu alta? Sau dependenţa e aceeaşi? Dar oamenii au o diversitate de dependenţe: sunt nu numai consumatori înrăiţi de tutun, alcool, droguri, ci şi colecţionari de obiecte, de timbre, de opere de artă, de cunoştinţe, de prietenii… Recent, a apărut o carte intitulată „Total Addiction“, în care este prezentat un „vânător de eclipse“, un om care cheltuieşte bani serioşi pentru a se deplasa, de fie­care dată, pe glob, oriunde poate admira o eclipsă. În asemenea condiţii, mai este oare blamabilă adicţia (clasicizată) faţă de tabac? Nu mă pot pronunţa, dar pot avansa ipoteza că adicţia faţă de prizarea nicotinei, cu sculele electronice evocate, nu poate fi mai mică decât adicţia faţă de savoarea ideii (acompaniată de dopamină şi de unde alfa în creier) de a nu fuma, a nefumătorului convins. Renunţarea la automulţumire, la prejudecăţi, la „opinii ferme“, la o profesie, la pasiune, la iubire – nu dau şi ele fenomene de sevraj?
   Nu ştiu ce zic medicii despre asta, dar, în ce mă priveşte, după îndelungi dezbateri în capul meu – un cap parţial configurat încă pe sistem bielă–manivelă–roţi de ceasornic – am ajuns să pot concede, provizoriu, că nicio dependenţă nu e blamabilă, că – vorba poetului – chiar şi „Libertatea are nevoie de stăpân“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe