Newsflash
OPINII

Despre „cazuri”, în contextul COVID-19

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 15 2022
Despre „cazuri”, în contextul COVID-19

Se poate considera drept „caz” situaţia în care, întâmplător (sau nu) și în lipsa oricăror manifestări clinice, o persoană are un test (fie rapid, fie realizat prin tehnici de biologie moleculară) pozitiv pentru SARS-CoV-2?

Câteva cifre disponibile pentru oricine: Coronavirus Cases – 500.093.548; Deaths – 6.206.616; Recovered – 449.994.893. Sunt cifre „seci”, așa cum apar pe cel mai utilizat site din această lume, în această perioadă*. Până la apariţia articolului, cifrele se vor modifica.

Discutând la un nivel ceva mai inferior al specialiștilor, apare deslușit următoarea întrebare: se poate considera drept „caz” situaţia în care, întâmplător (sau nu) și în lipsa oricăror manifestări clinice, o persoană are un test (fie rapid, fie realizat prin tehnici de biologie moleculară) pozitiv pentru SARS-CoV-2? Se poate considera drept „caz” situaţia în care o persoană, la un moment dat, a avut curiozitatea de a solicita evaluarea prezenţei anticorpilor anti-SARS-CoV-2, înainte de apariţia vaccinurilor și în lipsa oricăror elemente clinice (doar pentru că a fost o persoană curioasă)? Oare acestea să fie toate întrebările posibile privind acest subiect?

La nivel mondial au fost deja raportate 6.206.616 „decese”. Să se fi întâmplat, oare, vreodată, ca o persoană accidentată mortal să fie testată înainte de deces pentru prezenţa unor structuri SARS-CoV-2 (testul fiind pozitiv), iar defunctul să fie raportat ca deces prin COVID-19? Oare aceasta să fie singura întrebare posibilă privind acest subiect?

Omul este o fiinţă „mirătoare”. Cred că sunt mulţi cei care ar dori să știe răspunsul la cât mai multe dintre întrebările posibile. Astăzi nu știm care este numărul real de cazuri și nici numărul real de decese strict legate de infecţia cu SARS-CoV-2/COVID-19.

Epidemiologie descriptivă

Din 8 martie 2022 până vineri, 15 aprilie, se împlinesc aproape șase săptămâni. Au fost ridicate toate restricţiile și au fost înlocuite cu recomandări. Lumea încă nu se uită ciudat la mine dacă port mască în locuri în care există aglomeraţie. Mai sunt și alte persoane care poartă, dar nu sunt majoritare.

Am urmărit (puţin) situaţia din mijloacele de transport în comun de suprafaţă și din metrou. Estimativ (un soi de „epidemiologie descriptivă”, fără semnificaţie statistică), între 1/3 și 1/10 dintre persoanele aflate în mijloacele de transport în comun poartă mască.

În ciuda acestor realităţi, numărul de „cazuri” din România se încăpăţânează și nu crește. Varianta Omicron se răspândește mai ușor și mai rapid. Au trecut șase săptămâni. „Varianta” avea tot timpul să se răspândească. Proporţia testelor pozitive între toate testele efectuate (indiferent prin ce tehnică) a scăzut sub 8%. Probabil că numărul testelor pozitive în ziua de marţi va fi mai mare în comparaţie cu zilele precedente (la fel ca în fiecare zi de marţi, de prin octombrie 2021 încoace).

Mirându-ne în continuare, ne putem întreba: unde sunt titlurile spectaculare din mass-media, de tipul „un nou record”, un „nou bilanţ negru” ș.a.m.d.? Ar fi și o explicaţie: toată atenţia s-a mutat în altă parte și nimeni nu mai remarcă o creștere a numărului de „cazuri”; oare mă înșel?

Dacă nu aș fi obișnuit cu reacţiile nepotrivite, exagerate, de multe ori lipsite de common sense (atunci când afirmaţiile nu se potrivesc cu ceea ce se dorește), aș utiliza, poate, alte cuvinte, mai apăsate. Știu, în același timp, că acestea nu ar fi de niciun folos.

Dacă ar fi putut fi, aș fi scris aceste lucruri în urmă cu mult mai mult timp. De ce am așteptat? Am așteptat ca timpul să treacă, să valideze opiniile care la un moment dat reprezentau excepţia, dar consider că este bine să fie scrise și să rămână scrise.

Problema majoră ar fi dacă, după ce pandemia se va încheia, ne-am „trezi” că nu am învăţat nimic – nici de această dată.


Notă autor:

*https://www.worldometers.info/coronavirus/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe