Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Despre greșeli, cu demnitate și optimism

Viața Medicală
Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE vineri, 16 noiembrie 2018
În primăvară am fost implicat într-un proiect. Urma să ajut la formarea unei echipe de profesioniști care avea să deservească o megafarmacie, un concept ce se dorea inovator în peisajul retailului farmaceutic local. Am recrutat aproximativ 25 de oameni, aleși cumva pe sprânceană, mânaţi și ei de ideea de a fi părtași la ceva nou și, poate, de viitor. Totul doar ca să fie concediaţi săptămâni sau luni mai târziu.
În efortul meu de a căuta oameni motivaţi am implicat mulţi prieteni dar și mulţi necunoscuţi prin reţele de socializare. Mulţi profesioniști au fost sceptici. Alţii ne-au ocărât. În cele din urmă, „asta nu se poate” a învins. Farmacia a fost mult prea anemic vizitată de clienţi încă de la început: un avion care a încercat să decoleze cu botul în jos. La nici două săptămâni, am început să concediem oamenii pe care până cu puţin timp în urmă îi hrănisem cu iluzia unui succes de proporţii. A fost greu. Și pentru noi cei care am construit echipa, dar și pentru cei care și-au pus în priceperea noastră nu doar speranţele, ci și ratele la credite sau chiriile pentru locuinţă. În trei luni, storurile erau trase. A fost un eșec de proporţii.
Uitându-mă înapoi cu sânge rece, au fost greșeli, au fost atitudini păguboase. Unele prefigurau eșecul, dar păreau prea mărunte pentru a fi luate în calcul. Mi-a părut rău că am contribuit la acest disconfort uman, că am deranjat atâta lume.
Nu pot da timpul înapoi. Dar îl pot da înainte. Am decis să vorbesc despre asta. Am ales un public format din farmaciști și asistenţi de farmacie și i-am prevenit că, de regulă, oamenii se laudă cu realizările lor și că adesea își trec în cont și contribuţiile zeiţei Fortuna. Eram curios de reacţie.
Energia în sală a fost bună. Am disecat eșecul în părţi componente. Oamenii au rezonat la smerenia mea. Au apreciat ce le-am împărtășit. Plănuiesc să fac publică înregistrarea.
Provocarea mea pentru medici: pe când prima conferinţă naţională dedicată reducerii erorilor în practica medicală și a soluţiilor de a nu repeta acele greșeli?

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.