Newsflash
OPINII

Despre nevoia de adaptare

Despre nevoia de adaptare

În ultima perioadă, medicii stomatologi s-au confruntat cu mai multe provocări cărora trebuie să le facă faţă și să se adapteze.

dentist

De fapt, adaptarea este un mod de supravieţuire a medicilor și a personalului medical pe piaţa serviciilor medicale stomatologice private. Ultima provocare este practicarea stomatologiei în condiţiile pandemiei, ceea ce a adus schimbări în conduită și a introdus cerinţe noi.

Triajul pacienţilor prin telefon sau online este o modalitate de comunicare recomandată, dar necesită alte abilităţi decât dialogul live. Medicul stomatolog trebuie să înveţe și să controleze noile modalităţi de comunicare.

De asemenea, trebuie să adapteze mijloacele de persuasiune permise acum la scopurile actului medical preventiv, curativ sau de recuperare întreprins.

În contextul acestei situaţii, însușirea unui pachet de cunoștinţe știinţifice despre noul agent patogen este absolut necesară, atât pentru aplicarea în cunoștinţă de cauză a măsurilor de limitare a infecţiilor cu SARS-CoV-2, cât și pentru a avea competenţa de a le transmite pacienţilor informaţii corecte despre noul agent patogen, dar și pentru protejarea faţă de acesta.

Pentru adaptarea medicilor stomatologi la noile condiţii de practicare a profesiei, este nevoie de ceva mai mult decât de transmiterea lapidară, în vederea respectării lor, a dispoziţiilor legale specifice.

Educaţia medicală continuă merge și ea în direcţii noi – spre webinare și congrese online. Acestea trebuie să fie la rândul lor reglementate prin modificarea unor acte normative specifice.

În aceste noi moduri de desfășurare a unor activităţi de grup, trebuie reconsiderate și exigenţele privind protecţia datelor personale. Ceea ce nu putem elimina este contactul nemijlocit al medicului stomatolog cu pacientul.

Auzim în jurul nostru mult prea des despre consecinţele nefaste asupra pacienţilor a comportamentelor medicale recente, atât ca atitudine, cât și ca proceduri. O pierdere a încrederii oamenilor în serviciile medicale nu ar trebui să se întâmple.

Acţiunile publice iniţiate pentru susţinerea morală a personalului medical sunt binevenite, dar nu reușesc să rezolve problemele.

Medicii și personalul medical merită mai mult decât niște aprecieri formale, iar bolnavii au nevoie de mai mult decât de informarea că personalul medical se ocupă intens de bolnavii cu COVID-19.

Există multe alte patologii care au implicit riscuri vitale și costuri mari de îngrijire în fazele avansate ale bolilor, iar toate acestea nu trebuie minimalizate.

Și pentru medicii stomatologi, fiecare pacient este un caz care are nevoie de consiliere psihologică și de o educaţie sanitară actualizată, care să poată argumenta un comportament sanogen al pacienţilor.

Așadar, adaptarea cât mai rapidă și adecvată a medicilor și a personalului medical la noile condiţii este necesară. Autorităţile profesionale au sarcina să caute și să găsească soluţii pentru facilitarea adaptării.

Stomatologia este în prima linie de risc infecţios și are o sarcină grea în a asigura asistenţa medicală de specialitate, în condiţii de siguranţă maximă, atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe