Newsflash
OPINII

Despre pachetul de bază – răspuns pentru cei care se întreabă de ce să-şi plătească asigurarea

de Iulia HUIU - oct. 18 2013
Despre pachetul de bază – răspuns pentru cei care se întreabă de ce să-şi plătească asigurarea
   Acest text este prilejuit de nevoia de a aduce noi clarificări cu privire la introducerea pachetului de bază şi de a răspunde la unele întrebări ridicate în ultimele zile.
   Aş porni de la întrebarea lui Vlad Mixich – „De ce mi-aş mai plăti conştiincios contribuţia la sănătate?“, dat fiind că aceasta pare a fi o temă vehiculată, nu întâmplător cred eu, într-o anumită parte a media.
   Întrebarea cu pricina are, după mine, un răspuns simplu, la care putem adăuga o sumă de precizări. În primul rând pentru că suntem cetăţeni ai acestei ţări, angajaţi, se presupune cu acte în regulă, iar plata asigurărilor de sănătate nu este opţională, ci obligatorie conform legii. Pentru cei care nu o respectă există alte organe abilitate să controleze şi sancţioneze. Creşterea gradului de colectare şi conformare fiscală, precum şi aducerea la suprafaţă a economiei subterane intră în sfera de competenţă a ANAF, nu a Ministerului Sănătăţii. Pe de altă parte, este opţiunea personală a celor care pun această întrebare dacă, pentru a „face în ciuda“ neasiguraţilor, acceptă micşorarea salariului oficial, odată cu care vine şi micşorarea contribuţiei la pensii, sau intrarea într-o zonă gri, a eludării legii prin nedeclararea veniturilor câştigate în realitate. Deci să înţelegem că unii ar prefera să păcălească sau încalce legea numai ca nu cumva să acordăm servicii de prevenţie ori de medicină primară unor grupuri vulnerabile sau unor oameni aflaţi la sărăcie extremă, care „n-au după ce bea apă“?
   Pe aceeaşi logică la fel de bine am putea întreba, retoric desigur, de ce a plătit cineva contribuţia la sănătate până acum, mai ales în ultimii ani, când banii asiguraţilor s-au risipit pe internări nejustificate în spitale, iar drepturile pacienţilor au fost de multe ori doar pe hârtie. În realitate, ştim cu toţii că oamenii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar fie pentru plăţi informale, fie pentru că după primele zile ale lunii se termină plafonul de la Casă. Aici sunt adevăratele probleme. Cred că pentru un om care plăteşte asigurare este mai important să ştie că are acces la servicii medicale garantate prin pachetul de bază, că poate beneficia de ele atunci când are nevoie şi că nu va mai trebui să aştepte cu lunile pentru că s-a terminat plafonul de la Casă. Nu mă avantajează cu nimic faptul că neasiguraţilor li se restrânge accesul atâta timp cât eu, asigurat, oricum nu-mi primesc drepturile, iar banii mei sunt risipiţi pe internări de amigdalite, conjunctivite şi dureri de cap.
   În ceea ce priveşte posibilele probleme adiacente direcţionării pacienţilor dinspre spitalizarea continuă spre zona medicinii de familie sau de specialitate sunt de adus, de asemenea, câteva lămuriri.
   Medicina de specialitate nu se desfăşoară doar în policlinici, cum am văzut că afirmă unii, aici este vorba de o confuzie. Ambulatoriul de specialitate înseamnă policlinici, dar mai ales ambulatoriile integrate ale spitalelor, care sunt direct legate de spital. Lor li se adaugă cabinetele medicale individuale ale medicilor specialişti. La ora actuală există peste 300 de ambulatorii de specialitate şi numeroase cabinete medicale individuale. Numărul medicilor angajaţi în ambulatoriile integrate sau independente (în afara cabinetelor individuale) este de peste 20.000. Prin urmare, temerea lipsei de personal este nejustificată.
   O altă preocupare se referă la imposibilitatea de a urmări traseul pacientului în absenţa dosarului electronic. Această opţiune există şi în prezent, urmărirea pacienţilor se poate face prin SIUI, în funcţie de codul numeric personal. Dosarul electronic va contribui, într-adevăr, la un control mai facil şi mai eficient, dar nu este metoda exclusivă.
   Înţeleg că persistă o serie de întrebări şi îndoieli cu privire la pachetul de bază şi implementarea lui. Este firesc şi multe dintre ele sunt justificate. Eu aş propune însă o schimbare de perspectivă şi de abordare – dinspre ce nu avem azi şi ce aparent nu se poate spre cum vrem să arate sistemul de sănătate românesc peste 5, 10, 20 de ani. Şi, pornind de aici, să umblăm la schimbarea de practici şi mentalităţi. Minuni nu se vor întâmpla de la 1 februarie, dar odată şi odată trebuia început.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe