Newsflash
OPINII

Despre suspendarea calităţii de membru al colegiului profesional

Despre suspendarea calităţii de membru al colegiului profesional

A exercita profesia pe durata suspendării este o greșeală foarte gravă și trebuie înţeleasă ca atare.

CMSR

Actele normative de reglementare a activităţilor specifice în domeniul stomatologiei trebuie să fie actualizate în concordanţă cu evoluţia pieţei de servicii medicale, cu situaţia socială și economică, precum și cu contextul legislativ general.

Recent intrată în vigoare, Legea nr. 308 din 16 noiembrie 2022 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a adus numeroase modificări și completări la Titlul XIII din Legea nr. 95/2006, titlu care reglementează domeniul stomatologiei. Toate aceste schimbări erau necesare și cele mai multe dintre ele erau solicitate argumentat de către medicii stomatologi de mult timp.

O temă importantă pe care o găsim reglementată în noul act normativ este suspendarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Trebuie precizat că suspendarea este o formă specifică de apartenenţă a medicului stomatolog la asociaţia profesională. De asemenea, trebuie știut că suspendarea poate fi cerută din diferite motive de un medic stomatolog sau poate fi impusă ca măsură disciplinară.

Dar, indiferent de motivul suspendării, efectele sunt aceleași, adică medicul aflat în starea de suspendat nu poate să profeseze pe perioada suspendării. Totodată, nu plătește cotizaţia lunară și este scutit de unele obligaţii. De asemenea, pe perioada suspendării nu beneficiază de toate drepturile în calitate de medic și în calitate de membru al colegiului profesional. Pacienţii nu pot solicita progra­mări și servicii medicale la un medic suspendat.

Motive de întrerupere a activităţii

Un motiv frecvent și normal pentru o suspendare voluntară este întreruperea temporară a activităţii profesionale pentru creșterea copilului. Dar pot fi și plecări pentru un timp mai îndelungat sau pentru alocarea timpului pentru alte activităţi ori alte motive invocate de medic. Faptul că suspendarea calităţii de membru al CMSR înseamnă suspendarea implicită a dreptului de practică este motivul pentru care suspendarea poate fi impusă ca sancţiune disciplinară și înseamnă ridicarea dreptului de practică. Întreruperea relaţiilor contractuale cu case de asigurări de sănătate este implicită, acolo unde este cazul.

La nivelul unor colegii teritoriale se constată un număr exagerat de mare de medici suspendaţi, iar timpul scurs de la aplicarea la cerere a suspendărilor respective este semnificativ. Prin punctul 12^5 din Legea nr. 308/2022 se introduce un aliniat nou la Art. 488 din Legea nr. 95/2006. În acesta, este precizat de către legiuitor că exercitarea profesiei și desfășurarea unor activităţi profesionale pe durata suspendării constituie exercitare fără drept a profesiei.

Ca urmare, consecinţele sunt serioase și complexe. Pe durata suspendării, nu sunt aplicabile clauzele contractelor de asigurări civile pentru cazurile de malpraxis. De asemenea, nu se pot raporta la organul fiscal activităţi medicale efectuate, nu se pot face nici alte activităţi care implică drepturile derivate din calitatea de membru CMSR.

Legea nu deosebește între a uita și a eluda

Evident că pacienţii ar trebui să fie informaţi despre perioada suspendării medicului, pentru a putea solicita servicii medicale la alt medic. Nu există procedură pentru anunţarea indisponibilităţii temporare a medicului suspendat. Prin sistemul informatic internaţional IMI, care este reglementat din anul 2016 prin Legea nr. 95/2006, se pot transmite date despre ridicarea dreptului de practică a unui medic, dar prevederile sunt aplicabile la cazurile de ridicare a dreptului de practică sub forma unei sancţiuni disciplinare.

Din contextul legislativ în forma actuală, reiese că exercitarea profesiei pe durata unei suspendări este o abatere foarte gravă, asimilată exercitării fără drept a profesiei de medic, ceea ce este o speţă foarte apropiată, sau chiar identică, celei în care practicarea stomatologiei este efectuată de către o persoană care nu are pregătirea profesională prevăzută de lege. Trecerea dinspre zona de abatere disciplinară spre o infracţiune cu consecinţele penale cunoscute este implacabilă. Cu alte cuvinte, a exercita profesia pe durata suspendării este o greșeală foarte gravă și trebuie înţeleasă ca atare.

După depunerea unei cereri de suspendare, un medic poate să uite să depună la colegiul teritorial declaraţia de reluare a activităţii profesionale. Legea nu face distincţie între a uita și a eluda o prevedere legală. Faptul că astfel de situaţii nu sunt sancţionate prompt este urmarea lipsei unor proceduri specifice și faptului că pentru identificarea cazurilor este nevoie de sesizări urmate de declanșarea unor cercetări efectuate de organele de jurisdicţie în drept.

Pentru evitarea oricăror situaţii neplăcute, este absolut necesar ca medicii stomatologi să consulte actele normative consolidate și să ia în considerare semnalarea de către colegiul profesional a modificărilor legislative de interes pentru corpul profesional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe