Newsflash
OPINII

Dezastrul pentru care nimeni nu este pregătit – războiul nuclear

de Dr. Valentin PANTEA - iun. 17 2022
Dezastrul pentru care nimeni nu este pregătit – războiul nuclear

Istoria ne arată că tulburările de personalitate ale liderilor duc la suferinţa popoarelor. Deși puţin probabil să se întâmple, pericolul unui conflict nuclear nu poate fi complet exclus în prezent.

bomba nuclearaFără a fi panicard, nu putem ignora realitatea de azi: avem un conflict (foarte aproape de graniţa noastră) în care este implicată una dintre cele mai mari puteri nucleare (Rusia) și încă un conflict mai vechi între două puteri nucleare (SUA și Coreea de Nord).

Iniţial se credea că războiul dintre Rusia și Ucraina se va termina rapid, printr-un „blitzkrieg” (război fulger). Oarecum surprinzător, Ucraina rezistă de luni bune și chiar dă o replică viguroasă armatei invadatoare datorită faptului că în acest conflict multe ţări sprjină Ucraina.

Din această cauză, Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai agresiv și mai ameninţător la adresa celor care sprijină Ucraina (să nu uităm că Londra a fost ameninţată cu trimiterea unei rachete cu încărcătură nucleară). Dacă luăm în considerare tulburările de personalitate ale președintelui rus, dar și comportamentul deviant al conducătorului Coreei de Nord, putem considera că există o posibilitate de izbucnire a unui conflict nuclear.

Scenarii posibile

Cum ar putea decurge acesta? Prima „mutare” ar putea fi din partea Rusiei. Problemele de sănătate mintală ale lui Putin l-ar putea împinge să comande lansarea unei prime rachete nucleare. Oare putem fi atât de optimiști încât să credem că cineva din lanţul de comandă ar putea spune STOP acestei lansări? Slabe speranţe!

Ar urma, posibil, un răspuns similar al ţărilor vizate, ceea ce ar duce la armarea întregului sistem nuclear al Rusiei (sistemul nuclear rusesc se armează automat în urma unui astfel de atac). Iarăși intervine componenta umană, care ar trebui să dezamorseze voluntar sistemul nuclear rusesc. Putem oare conta pe o asemenea acţiune salvatoare?

Imediat după explozie, pe o rază de 200-500 de metri (zona de detonaţie nucleară), se produce un val masiv de căldură, lumină intensă cu radiaţii extreme, cu creșterea bruscă a presiunii aerului. Probabilitatea de a supravieţui în această zonă sau în apropierea ei este practic zero, orice fiinţă sau lucru fiind distrus de energia degajată.

A doua zonă a unei explozii nucleare este zona de radiaţii, de circa 1-2 kilometri. Este locul în care particulele de praf radioactiv se vor răspândi în mai puţin de 15 minute de la producerea ei. Suflul exploziei este încă suficient de puternic încât poate doborî clădirile, iar radiaţiile pot determina arsuri de gradul trei, leziuni oculare și chiar orbire temporară.

Șansele de supravieţuire în această zonă sunt încă mici. În afara acestor zone, norii de praf vor afecta direct oamenii, prin expunere, prin consumul de alimente contaminate și respirarea aerului poluat, ceea ce duce la dezvoltarea cancerului și a altor afecţiuni grave.

Istoria se poate repeta

Istoria medicală a reţinut cazul unui japonez care a supravieţuit câţiva zeci de ani după expunerea la bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki. La ambele explozii nucleare el s-a aflat la marginea zonelor de radiaţii, fiind protejat de construcţii.

Evident că în prezent, un astfel de conflict va depăși capacităţile oricărui sistem medical de a oferi asistenţă medicală populaţiei. Ţările civilizate (SUA și statele europene) au un plan de urgenţă care presupune mobilizarea primilor respondenţi, oferirea de refugiu urgent pentru evacuarea și decontaminarea persoanelor expuse la radiaţii. România nu se poate lăuda cu astfel de facilităţi.

Din fericire, totuși, este foarte puţin probabil să se întâmple o astfel de catastrofă, dar asta nu înseamnă că posibilul pericol a fost exclus. Din păcate, istoria este plină de exemple care dovedesc că tulburările de personalitate ale liderilor duc la suferinţa popoarelor (puterea absolută corupe!). Să sperăm ca istoria actuală se scrie altfel.

P.S. Zilele trecute, europarlamentarul polonez Radosław Sikorski declara: „Occidentul ar putea oferi Ucrainei focoase nucleare pentru a-și apăra independenţa, deoarece Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta din 1994, prin care Kievul a renunţat la potenţialul său nuclear și a devenit o ţară independentă la graniţele Federaţiei Ruse”.

Citiți și: Practică clinică sau hands-on

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe