Newsflash
OPINII

(DEZ)ILUZIE?

de Dr. Rodica PERCIUN - nov. 28 2012
(DEZ)ILUZIE?
   În urmă cu câteva zile, a fost anunţat în mass-media, ca eveniment major medical, de pionierat în ţară, implantarea „pancreasului artificial“. Subiecţii eveni­mentului erau: donorul unic al pancreasului din care se recruta populaţia endocrină beta-celulară, beneficiarul – pacienta insulinodependentă – şi echipa medicală complexă. În timp ce evenimentul se anunţa ca petrecându-se, el a fost amânat sine die. Motivul prezentat populaţiei generale şi celei diabetice, potenţial beneficiară, a fost, în esenţă, lipsa masei beta-celulare funcţio­nale şi necesare unui implant eficient.
   Cu aproximativ 25 de ani în urmă, cu excepţionalul ajutor dat de specialişti în endocrinologie, culturi celulare, histologie etc. din ţară (minimal din institutul în care lucram), am urmărit contemporanele cercetări internaţionale din domeniu, publicate în literatură, şi am tentat propriile cercetări, în fapt, colective. Teza de doctorat se numea: „Izolarea şi cultivarea celulelor beta în perspectiva transplantului beta-celular“. Unul din capitolele origi­nale ale lucrării a fost acceptat pentru prezentare, în 1991, la pri­mul Congres de Imunologie şi Transplantologie, de la Pittsburgh. Titlul acestuia: „Selecţia intravitam a populaţiei beta-celulare“. Îmi lipseau banii, aşa că am ratat momentul pre­zen­tării. Pot spune că am avut, în ţară, înaintaşi în domeniu, dar nu ţin minte ca, ulterior, cineva să fie interesat să facă paşii următori.
   Literatura oferă date concrete despre dificultăţile transplantului de celule beta (incluzând masa critică eficientă), despre cel simultan pancreas-rinichi, dar şi despre evoluţia şi perspectiva acestor metode. Se ştie că modelul care foloseşte un donor unic (de populaţie beta-celulară secretantă) nu este viabil, chiar dacă separarea enzimatică a celulelor beta este înalt selectivă. De aceea, soarta multiplilor donori/receptor a avut şi are atâtea sincope. Acum, cel puţin în acest dome­niu, al substituirii funcţiei pancreatice endo­crine în cazul pacienţilor insulino­dependenţi, suntem datori să refacem paşii acelora care au tras deja concluziile celor peste 25 de ani de cercetări, experimente, limite şi succese.
   Avem formidabile echipe de trans­plant, laboratoare de referinţă, idei, înaintaşi ignoraţi, dar nu avem, poate, prudenţa care trebuie să se nască şi din experienţa altora (mai ales că tentative au mai fost). Lăcomia cu care mass-media aspiră informaţiile oferite şi le oferă, la rândul ei, poate genera insomnii pacienţilor. Cărora, ca de obicei, le rămânem datori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe