Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Din inimă, despre cardiologie

Viața Medicală
Dr. Mihail MIHAILIDE joi, 24 noiembrie 2011
   La o şedinţă din mai 2011 a consiliului de conducere al Societăţii Române de Cardiologie (SRC), membrii acestuia l-au rugat pe dl prof. dr. Eduard Apetrei să pună pe hârtie câteva date despre istoria şi reuniunile ştiinţifice ale SRC. Nici nu se putea o alegere mai potrivită, dsa cunoscând din interior activitatea prestigioasei societăţi profesionale, căreia i-a fost preşedinte în două mandate succesive (1994–1996 şi 1996–1998), şi în opinia mea constituind personalitatea de legătură dintre generaţia de aur a cardiologilor români şi cea aflată astăzi în strălucită afirmare. A rezultat o carte-album, lansată cu prilejul celei de-a 50-a întâlniri anuale de cardiologie, cu text redus la esenţialul unor fapte semnificative şi imagini sugestive, lucrare apărută în condiţii grafice de bună calitate (126 pag., 2011).
   Deşi a existat un apel al autorului către colegi, de a i se trimite date şi fotografii legate de trecutul SRC, rugămintea sa nu a avut „un succes deosebit“, iar Societatea, din păcate, nu dispune de o arhivă în adevăratul înţeles al cuvântului, care să poată fi cercetată à fond. Ceea ce înseamnă că scrierea respectivă ar suferi de incompletitudine. Optimist din fire însă, dl prof. dr. Eduard Apetrei îşi exprimă speranţa că o viitoare ediţie va fi îmbunătăţită, prin contribuţia colegilor săi, sigur depozitari ai unor informaţii de interes. Până la atingerea acestui deziderat, sursele principale pentru Scurtă istorie a Societăţii Române de Cardiologie au fost propria arhivă şi excelenta sa memorie. Au colaborat – primind mulţumiri publice din partea autorului – prof. dr. Radu Căpâlneanu, dr. Dan Deleanu, prof. dr. Carmen Ginghină şi prof. dr. Cezar Macarie. Iar efortul de redactare a fost subordonat perenului (dar mereu uitatului) comandament înscris pe contracopertă: „There can be no present and therefore no future without the present of the past“. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.