Newsflash
OPINII

Dincolo de machiavelismul tradițional

de Dr. Gabriel DIACONU - sept. 17 2021
Dincolo de machiavelismul tradițional

Spiritul antreprenorial al unor români nu încetează să mă surprindă. Să luăm, spre exemplu, că e actuală, „vaccinarea la (sau în) chiuvetă”.

Șarlatania e pe cât de ingenioasă, pe atât de simplă: merge Ghio la doctor, vorbește ce vorbește cu el, doctorul cică îi administrează vaccinul anti-COVID, îi bagă datele în sistem și voilà! Ghio e vaccinat. Doar că serul n-a ajuns în deltoidul lui, ci în sifonul de la chiuvetă.

        Indiferent dacă astfel de cazuri chiar s-au întâmplat ori ba, „șpârla” dâmboviţeană a făcut valuri, și acum umbra cade din nou peste corpul medical. Cei cu laboratoare de testare pentru anticorpi proteină-spike își freacă mânuţele fericiţi, o să aibă mult de lucru, mai ales dacă fitecine ministru se hotărăște să introducă dozarea lor ca măsură confirmatorie.

        Problema nu e că există o cerere în piaţă pentru acte măsluite. Falsurile se practică în piscina noastră culturală de zeci de ani. Că e vorba de diplome de studii, inspecţii periodice la autoturisme, că e vorba de hârtii la mână pentru diverși borfași siliţi de instanţe la consiliere psihologică (pe care-o fac doar în acte), am rafinat minciuna dincolo de machiavelismul tradiţional.

        De ce n-ar fi înmugurit, în pandemie, și-o piaţă a falsurilor vaccinale? Aceasta-i întrebarea.

        Nu văd o ieșire din asta cu binișorul. Cel puţin, nu cu vorba bună la adresa corpului medical. Aici nu discutăm doar de zădărnicirea combaterii bolilor. Aici vorbim despre falsificarea unui act medical asupra persoanei, care ar trebui urmărit cu maxima vigoare a braţului legii.

        Fiecare medic implicat în această campanie de vaccinare trebuie să-și pună problema dacă merită cumulul de infracţiuni: fals și uz de fals, complicitate la fals și uz de fals, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă, malpraxis, respectiv faimoasa zădărnicire. Nu sunt jurist, dar unul acătării ar putea să adune anii de închisoare la care te expui dacă măcar un moment îţi trece așa ceva prin cap.

               Statul, pe partea lui, ar trebui să acopere această vulnerabilitate în respect pentru drepturile persoanei, confidenţialitatea relaţiei medic-pacient, respectiv standardul de documentare a unui act medical. Una dintre soluţii ar fi, după cum spuneam, impunerea testării post-vaccinal. Aproape, dar nu de tot, imposibil. Altă soluţie ar fi obligativitatea prezenţei unei terţe persoane în încăpere la vaccinare, care să consemneze pentru executarea actului medical, fie din echipa medicală, fie din partea celui vaccinat, și care să înţeleagă că, în caz de fraudă, își semnează o condamnare în instanţă. Orice alegere, pe de altă parte, descurajează vaccinarea voluntară și benevolă. Și atunci tot la forme de impunere ajungem, niciuna plăcută, dar, în contextul actual, posibil curând obligatorii.

Citește și alte articole scrise de dr. Gabriel Diaconu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe