Ceea ce atrage atenţia asupra cărţii scrise de profesorul Peter Manu şi istoricul Horia Bozdoghină, POLEMICA PAULESCU: ŞTIINŢĂ, POLITICĂ, MEMORIE, publicată în colecţia „Actual“ a editurii Curtea Veche, este, fără îndoială, structura ei. La o primă lectură nu ştii dacă este o carte de istorie a medicinii sau una de istorie a politicii româneşti interbelice şi în special a dezvoltării ideologiei de extremă dreapta în acea perioadă. În realitate, aşa cum şi-au şi propus autorii, ai în mână o carte care întruneşte ambele valenţe. (...) "> Dincolo de polemică... - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

Dincolo de polemică...

de Prof. dr. Liliana ROGOZEA - ian. 28 2011
Dincolo de polemică...

   Ceea ce atrage atenţia asupra cărţii scrise de profesorul Peter Manu şi istoricul Horia Bozdoghină, POLEMICA PAULESCU: ŞTIINŢĂ, POLITICĂ, MEMORIE, publicată în colecţia „Actual“ a editurii Curtea Veche, este, fără îndoială, structura ei. La o primă lectură nu ştii dacă este o carte de istorie a medicinii sau una de istorie a politicii româneşti interbelice şi în special a dezvoltării ideologiei de extremă dreapta în acea perioadă. În realitate, aşa cum şi-au şi propus autorii, ai în mână o carte care întruneşte ambele valenţe. (...)

   Ceea ce atrage atenţia asupra cărţii scrise de profesorul Peter Manu şi istoricul Horia Bozdoghină, POLEMICA PAULESCU: ŞTIINŢĂ, POLITICĂ, MEMORIE, publicată în colecţia „Actual“ a editurii Curtea Veche, este, fără îndoială, structura ei. La o primă lectură nu ştii dacă este o carte de istorie a medicinii sau una de istorie a politicii româneşti interbelice şi în special a dezvoltării ideologiei de extremă dreapta în acea perioadă. În realitate, aşa cum şi-au şi propus autorii, ai în mână o carte care întruneşte ambele valenţe.
   Folosind un stil elaborat şi beneficiind de o bogată documentare, cei doi autori încearcă să aducă în atenţia cititorului câteva probleme controversate şi destul de sensibile pentru lumea medicală românească: „Care este locul şi rolul lui Paulescu în descoperirea insulinei şi aplicarea ei în tratamentul diabetului zaharat?“, „Care a fost influenţa scrierilor sale antisemite asupra recunoaşterii internaţionale?“, „De ce nu a luat Paulescu Premiul Nobel?“.
   A fost necesară sau nu apariţia cărţii Polemica Paulescu? Istoria ne-a demonstrat de multe ori că punerea în valoarea a tuturor documentelor, pe măsură ce le descoperim, este nu numai o dovadă de onestitate, dar şi singura modalitate de a folosi istoria într-un mod constructiv, de a crea un sistem viabil de valori şi de a-l transforma pe acesta întrun sistem operaţional capabil să asigure dezvoltarea societăţii în care trăim. Ceea ce îşi propun cei doi autori este să analizeze „mitul Paulescu“ şi să prezinte documente inedite sau (cel puţin) mult mai rar puse în valoare în literatura iatroistorică românească. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe