Newsflash
OPINII

Direcţii valoroase în istoria medicinii

de Dr. Constantin BOGDAN - iul. 24 2013
Direcţii valoroase în istoria medicinii
Pasionaţii de istoria medicinii – cercetători, universitari, studenţi, istorici, membri ai Societăţii Române de Istoria Medicinii (SRIM) şi ai Societăţii Române de Istoria Farmaciei, şefii disciplinelor de Istoria Medicinii din principalele centre universitare de învăţământ medical – s-au întâlnit anul acesta la Baia Mare în cadrul celei de a XLIII-a Reuniuni Naţionale de Istoria Medicinii cu participare internaţională, organizatorii acestui eveniment de succes fiind: SRIM, Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, iar coordonatorul comitetului de organizare – dr. Felix Marian.
Tematica reuniunii a inclus subiecte de interes, care au prilejuit înscrierea, în cadrul celor cinci sesiuni, a 56 de comunicări susţinute de 67 autori şi coautori şi a unor dezbateri care au adus multe contribuţii originale la cunoaşterea istoriei profesiei. Referate ample privind o problemă sau alta, exegeze de valoare, ilustrate cu imagini şi documente originale, au fost prezentate alături de comunicări punctuale, inedite, bazate pe cercetări ale arhivelor, care au adus contribuţii la cunoaşterea istoriei, a începuturilor şi evoluţiilor medicinii pe teritoriul ţării noastre, a mişcărilor de idei; au fost abordate şi subiecte de istoria medicinii universale.
O enumerare a acestor contribuţii ar necesita prea mult spaţiu şi ar putea nedreptăţi altele, inerent sau fortuit omise. De menţionat prezentările înscrise la prima temă – „Evoluţia medicinii maramureşene“ – care au adus o bogăţie de date, evocări şi analize din perspective multiple, conţinutul documentar al acestei sesiuni putând face obiectul unei monografii. De altfel, se conturează o direcţie valoroasă în istoria medicinii noastre: edificarea unor istorii medicale a judeţelor, regiunilor, componente ale istoriei medicinii româneşti, principiul organizării unor reuniuni anuale într-o altă localitate stimulând aceste preocupări, concretizate şi în din ce în ce mai multe iniţiative – reuniuni, muzee, monografii, publicaţii. Tema „Umanismul medical“ a fost abordată cu interes şi competenţă, prin comunicări şi intervenţii, de mai mulţi participanţi, în raport cu importanţa acestei amprente obligatorii a practicii medicinii şi cercetării medicale. S-a conturat ideea îngrijorătoare a diminuării conţinutului umanistic al medicinii, a relaxării etice, care ar putea influenţa evoluţia viitoare a acestei profesii afectându-i eficacitatea, calitatea actului medical, prestigiul social. În sfârşit, „Istoricul balneofizioterapiei româneşti“ a schiţat istoria glorioasă a unei discipline şi specialităţi de larg acces pentru un mare număr de beneficiari, dar şi unele îngrijorări privind starea actuală a unor staţiuni balneare, altădată celebre şi căutate şi de pacienţi străini, astăzi neglijate, rău întreţinute, cu surse naturale neprotejate.
Comitetele reuniunii au alcătuit un program cultural şi de documentare adecvat, primit cu interes de participanţi. Astfel, împreună cu Muzeul Judeţean a fost organizată, special pentru reuniune, expoziţia documentară „Sub semnul lui Hipocrate“, care a expus atenţiei participanţilor carte veche medicală, inclusiv presă de specialitate din trecut, medalistică medicală, obiecte, instrumente şi aparate medicale vechi, utilizate în trecutul practicii medicale. De asemenea, a fost evocată personalitatea marelui dascăl clujean, prof. dr. Gheorghe Bilaşcu, părintele stomatologiei clujene şi fiu al Maramureşului, de la a cărui naştere s-au împlinit anul acesta 150 de ani –  prilej de a i se consacra mai multe manifestări organizate anul acesta la Baia Mare. Ambele manifestări au fost desfăşurate într-unul din cele mai cunoscute situri istorice ale capitalei Maramureşului – Bastionul Măcelarilor. Organizatorii locali nu au ratat prilejul de a-şi prezenta istoria, cultura, tradiţiile, valorile de patrimoniu, bogăţia etnografică şi cea naturală, inclusiv a folclorului medical şi a practicilor medicinii populare. Toate acestea au fost prezentate participanţilor în cadrul unei gale de filme documentare, care a prilejuit tuturor o adevărată „excursie“ prin fabulosul Maramureş.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe