Newsflash
OPINII

Dispar medicamentele psihotrope

de Dr. Gabriel DIACONU - feb. 22 2017
Dispar medicamentele psihotrope

Scrisoare deschisă către ministrul sănătății



    Domnule ministru Florian Bodog, vă adresez aceste rânduri în speranța că veți găsi răgaz, printre alte preocupări, să considerați situația crizei de medicamente psihotrope și efectele ei asupra populației de pacienți psihiatrici din România.
    Potrivit datelor disponibile public, în ultimul an, aproximativ 400 de produse medicamentoase au dispărut de pe piață. Dintre acestea, peste 20 sunt substanțe folosite în mod uzual în sănătatea mintală. Alte 18, tot din categoria psihotropelor, sunt în pericol de-a dispărea. Printre acestea din urmă, vorbim de substanțe – cum este haloperidolul – folosite prin excelență în situații de urgență sau de primă intenție în tratamentul anumitor probleme de interfață a psihiatriei cu alte specialități. Vorbim despre medicamente care sunt singurul resort terapeutic efectiv pentru un număr de bolnavi, al căror număr e imposibil de evaluat, în condițiile în care prescripțiile compensate conțin doar denumirea comună internațională. Mă confrunt, în ultimul an, ca și alți colegi de-ai mei, cu greutatea de a stabili o conduită terapeutică adecvată într-o suită de cazuri, din motivele anterior enunțate. Și totul pentru că, din iulie 2016, România este țara cu cele mai mici prețuri la unele medicamente din spațiul european, unele mai mici chiar decât prețul de producție. E prodromul unei potențiale catastrofe, una încă prevenibilă.
    Consider, domnule ministru, că răspunsul autorităților trebuie să respecte principiul sfânt al precumpănirii binelui pacientului. Știți, ca și mine, că trecerea de la produs inovator la generic presupune anumite sacrificii și nu întotdeauna bioechivalența este suficientă încât să asigure o tranziție și o complianță adecvate bolnavului. Aidoma, nici proprietățile substanței nu sunt întotdeauna standard, chestiune care atrage suspiciune de ambele părți ale alianței terapeutice – medic și pacient. Nicăieri altundeva ca în psihiatrie astfel de fluctuații nu generează la fel de multă suferință. Și asta pentru că bolnavul psihic e la capătul proximal al unui sistem de îngrijiri și asistență multidisciplinare. Nu există categorie nosologică mai importantă pentru costuri colaterale de sistem, unele directe, dar multe indirecte, precum psihiatria. Dizabilitatea cumulată dată de boala psihică, în fiecare zi, în România, costă autoritățile sute de mii de euro în plus față de cât ar costa tratamentul adecvat al acestor probleme, fie că vorbim de depresie, tulburări cognitive (demență), probleme date de consumul cronic abuziv de alcool ori tulburări ale ritmurilor (somn, alimentație etc.).
    Avem, în România, la acest moment, peste un milion de persoane cu probleme de sănătate mintală și foarte posibil încă pe atât nediagnosticate sau diagnosticate greșit ca suferind de alte probleme. Sute de mii de oameni au probleme psihiatrice cronice. În același timp, în ciuda eforturilor unor colegi de-ai mei, România nu are o strategie coerentă în sănătatea mintală. Suntem prea puțini psihiatri, avem prea puține centre de tratament rezidențial, condițiile sunt suboptimale și prognosticul pacienților noștri de multe ori mediocru din pricina lacunelor sistemice. Nu trece zi să nu fim solicitați de colegi din alte specialități în asistarea unor situații care se complică prin comorbiditate psihopatologică, la fel cum nu trece zi să nu primim solicitări de schimbare a medicației pe motiv că „nu se mai găsește”.
    Domnule ministru, aveți ocazia să ieșiți din miopia iluștrilor dumneavoastră predecesori în ce privește sănătatea mintală ca prioritate. Noi, în rândul jălbașilor, nu suntem nici cei mai vizibili, nici cei mai spectaculoși petenți. Unde mai pui că avem și reputația de-a fi periferici medicinii. Totul se schimbă în momentul când suntem chemați să triem diagnostic sau terapeutic cazuri altfel imposibil de rezolvat. Devenim, atunci, ambreiajul efortului terapeutic. Carevasăzică, fără noi nu se (mai) poate. Nu toți pacienții cu infarct miocardic au schizofrenie, dar multe persoane cu schizofrenie sunt la risc de infarct, diabet, obezitate – „stelele” politicilor de sănătate în România! Nu mai vorbesc de comorbiditatea dată de demență la vârste înaintate și de povara ei socială, familială și comunitară. Dați-vă, de asemenea, seama că nu-i suficient să fim chemați, rămâne și să avem la dispoziție un arsenal rezonabil pentru tratamentul de boală. Or, asta înseamnă legi și logistică și-apoi norme de aplicare, în continuarea lor. Dar înseamnă și să putem apela la medicamente care să fie utile omului. Nu întotdeauna, cel puțin în psihiatrie, ce e nou e obligatoriu mai bun. Cercetarea în sănătatea mintală, pe mapamond, e printre cele mai puțin finanțate. Drept urmare, străpungerile „de generație” în farmacologia bolii psihice sunt rare și deloc notabile în ultimii 20 de ani. Vom fi deci văduviți în relație cu alte specialități și asta pentru că trăim lumea extremelor: unele medicamente pe care le recomandăm sunt foarte scumpe, altele foarte ieftine. Prețul celor dintâi e dat de costul cercetării însăși. Prețul celor din urmă, mult mai numeroase, e consecința politicilor de sănătate ale țării. Dispariția fiecărui medicament psihotrop de pe piață provoacă valuri seismice în populația de pacienți psihiatrici.
    Închei deci cu rugămintea de a forma de urgență o comisie de experți care să evalueze situația acestor substanțe psihotrope necesare pe piață, a căror dispariție ar agrava situația multor bolnavi, cu consecințe împovărătoare pentru sistem, pentru pacienți, dar și pentru familiile și comunitățile din care aceștia fac parte.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe