Newsflash
OPINII

Doar detaliile contează?

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - feb. 11 2016
Doar detaliile contează?
     După ce Ministerul Sănătății a anunțat, la începutul lunii ianuarie, schimbarea bibliografiei pentru rezidențiat prin înlocuirea mult criticatei „Book des ECN“ cu noul „Compendiu de specialități medico-chirurgicale“, studenții au crezut că, în sfârșit, cineva le-a auzit plângerile. Cei din anul șase nu știau cum este realizată noua carte, dar, cu siguranță, nimic nu putea fi mai rău decât un ECN plin de greșeli și prost tradus.
     Doar că nicio veste bună nu ține mai mult de trei... săptămâni. Departamentul de rezidențiat al Facultății de Medicină din cadrul UMF „Victor Babeș“ Timișoara a anunțat, la rându-i, că studenții din an terminal vor susține rezidențiatul din aceeași bibliografie ca în anii precedenți. Acest anunț a creat revoltă în rândul mediciniștilor, care sunt deciși să iasă în stradă pentru a revendica dreptul de a se pregăti în mod decent pentru examenul vieții lor.
     „Dar, până la urmă, ce dacă rezidențiatul se dă din altă carte? Materia este aceeași. De unde atâta revoltă?“, ar putea gândi unii. Într-adevăr, materia este aceeași. Detaliile sunt însă altele. La medicină, examenele se dau pe baza nu a noțiunilor generale, ci a detaliilor – de multe ori inutile. Ca student, încă din primul an de facultate, îți dai seama că nu trebuie să înveți totul sau să ai o imagine de ansamblu, ci că e musai să te concentrezi pe detalii. Iar pentru început crezi că e normal să se întâmple așa, pentru că ai senzația că, dacă știi detaliile, înțelegi ansamblul. Mai târziu realizezi că nu este așa și că ai pierdut timp prețios încercând să memorezi cifre care nu-ți vor mai trebui vreodată în viață. Dacă ai noroc, mai târziu nu este prea târziu.
     Din păcate, ansamblul îl intuiești fără vreo legătură cu detaliile care ți se predau în ritm alert. Ajungi să cunoști ansamblul înțelegând noțiunile principale, de bază, trecute cu vederea în multe cursuri și la mai toate examenele. Nu îți cere nimeni să vezi întregul. Așa că, dacă vrei să promovezi examenele, trebuie să te ferești de a încerca să îți formezi o imagine de ansamblu, pentru că asta necesită timp. Nu îți poți forma percepția întregului studiind doar ceea ce ți se predă, iar timpul pe care îl necesită studiul pe cont propriu nu mai poate fi recuperat pentru memorarea detaliilor care se cer, de fapt, la examene. Dacă vrei totuși s-o faci, trebuie să îți asumi riscul de a pierde ore importante din timpul alocat învățării materiei din cursuri. Învățării, nu înțelegerii.
     Este trist, dar în acest sistem este suficient să înveți papagalicește câteva sute de pagini și să le reproduci conștiincios la examene. Situația este ilustrativă și pentru examenul de rezidențiat: e suficient să înveți mot-à-mot cartea din care știi că se vor face întrebările, pentru a promova examenul. Nu contează că informațiile diferă de ceea ce ai învățat în timpul facultății. Asta ți se cere, asta faci. Nu contează nici că informațiile sunt uneori în totală contradicție cu ceea ce știi din practica clinică pe care ai fost obligat s-o faci ca student. Nu are nicio importanță că valorile pe care trebuie să le bifezi diferă de cele pe baza cărora vei stabili diagnosticul și tratamentul atunci când vei profesa ca medic. Cartea are greșeli de semantică? Ce contează? Tu memorează cuvânt cu cuvânt! Nu trebuie să analizezi semantica.
     Așa că noi, studenții la medicină, ne apucăm din timp să învățăm papagalicește cartea. Acea carte. Nu alta, căci oricare alta este total inutilă. Așa am făcut și în facultate. Am învățat, țintit, detaliile care știam că se vor da la examen. Uneori, nu am avut timp să înțelegem ansamblul, dar de cele mai multe ori am vrut și nu am putut s-o facem. Pentru că nu ne-au învățat să-l căutăm. Ne-au învățat doar detalii.
     Ca student la medicină, ești tot timpul derutat. Ți s-a spus altfel la practică? Nu contează. Ai citit alte valori în cărțile de referință? Nu contează. Uită tot și învață detalii! Iar dacă ți se pare că răspunsul e altul decât cel din varianta de examen, fă-te că nu știi și răspunde cum scrie doar în cartea aceea. Pentru că nu trebuie să fii mai mult decât studentul derutat – și mai apoi rezidentul timorat în practică. Nu trebuie să știi ansamblul, trebuie să știi detaliile. Nu contează că, atunci când vei ajunge să practici profesia pentru care te-ai pregătit șase ani de zile, vei trata pacientul simptomatic, nu holistic. Ți se va reproșa acest lucru și atunci te vei simți, pe nedrept, responsabil pentru lacunele sistemului. Îți vor spune toți că nu știi să gândești; dar cum să știi, dacă nu te-a învățat nimeni? Cum să știi, dacă și la rezidențiat ți-au testat memoria, nu cunoașterea sau înțelegerea?
     În timp, îți vei corecta singur greșelile și doar atunci, după ce îți vei da seama, vei regreta că ai învățat papagalicește niște detalii inutile în loc să înveți ce contează cu adevărat. Vei regreta, poate, că te-ai conformat regulilor unor examinări defectuoase, în loc să îți urmezi instinctul de a discerne între informația utilă și cea inutilă, cu riscul de a lua o notă mai mică. Pe de altă parte, știm cu toții că o notă mică poate însemna o tragedie pentru cei care ne dorim cu adevărat o anumită specialitate. Dar știam asta de când am ales medicina.

 

 

P.S.: Pe grupurile de facebook ale mediciniștilor se anunță că examenul de rezidențiat 2016 se va da totuși din noul compendiu. „Am fost contactată de secretarii de stat de la Ministerul Sănătății și mi s-a transmis că pentru rezidențiat va rămâne compendiul, iar subiectele vor fi unice pe țară“, își anunță colegii președinta Federației Asociațiilor Studenților la Medicină.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe