Newsflash
OPINII

Donaţiile făcute medicilor

de Drd. Rareș Voroneanu - dec. 10 2021
Donaţiile făcute medicilor

Contractul de donaţie este acea convenţie prin care o parte numită donator transferă dreptul de proprietate asupra unui bun în favoarea unei alte persoane numită donatar.

Nu vom intra în detalii și aspecte juridice legate de donaţia cu sarcină și așa mai departe, ci ne vom rezuma la o situaţie simplă și ușor de înţeles.

     Astfel, conform noului Cod Civil, liberalităţile făcute medicilor, farmaciștilor sau altor persoane în perioada în care, în mod direct sau indirect, îi acordau îngrijiri de specialitate dispunătorului pentru boala care a dus la deces sunt anulabile. Practic, ce se întâmplă? Legiuitorul încearcă să protejeze o persoană aflată în nevoie, acesta considerând că situaţia sensibilă în care se află îi poate afecta capacitatea de a lua decizii.

     Dacă donatorul decedează, rudele acestuia pot introduce acţiune la instanţa competentă, termenul de prescripţie curgând de la data la care moștenitorii au aflat despre existenţa liberalităţii.

    În situaţia în care dispunătorul, aflat pe patul de moarte, face o astfel de donaţie în favoarea unui medic, dar își revine miraculos, contractul va fi valabil, dar donatorul poate introduce o acţiune de anulare a donaţiei în termen de trei ani de la data la care acesta s-a restabilit.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe